Q&A Drum geluid verminderen

Hoe voorkom je overlast met de buren?

Wat horen mijn buren als ik aan het drummen ben?
Video transcript: Je wilt gaan drummen, maar je hebt een mooi excuus, want ‘dan horen de buren het’. Maar wat horen de buren eigenlijk? Want wij horen dit, wij horen vooral die snare en die crashes. Dus de hoge tonen horen wij vooral. Maar de buren zitten aan de andere kant van de muur en die horen heel iets anders. Die horen juist die lage tonen, want die lage tonen, die frequentie, die gaat overal doorheen. Hier in de studio, ik heb hiernaast nog een studio en als ze daar aan het spelen zijn hoor ik eigenlijk alleen maar toms en bassdrum. Die bekkens die hoor ik eigenlijk niet en die snare eigenlijk ook niet zo, vooral die lage tonen horen de buren. Dus als we dat weten, kan je gewoon lekker beginnen met Online Drumles. Doei!
Tip om de buren te vriend te houden
Video transcript: Tip voor de drummer om de buren te vriend te houden. Ga op vaste tijden drummen. Begintijd, eindtijd, dan kunnen de buren eraan wennen en dan wordt het een beetje een gewoonte. Voor jou een stok achter de deur zodat je met regelmaat oefent, half uurtje, uurtje per dag. En geef je telefoonnummer aan de buren, want als het een keert niet uitkomt dan kunnen ze je even bellen. Want hij staat natuurlijk lekker aan de deur te bellen en te bonken, de buurman, maar jij zit lekker te rammen en je hoort niks. En zij denken dat je het expres doet, ze hebben geen idee. Maar jij hebt ook geen idee. Dus hou je aan je afspraken, ga naar de buren. Succes.
Help! De buren blijven klagen over de herrie.
Video transcript: Help, de buren blijven maar klagen over herrie als ik aan het drummen ben. Nou sowieso is het geen herrie, wat we aan het maken zijn, daar word ik sowieso al chagrijnig van. Dus eigenlijk ben ik gelijk geneigd om de buren oordoppen te geven of te zeggen dat ze de radio harder moeten zetten. Maar het schijnt zo niet te werken, dus je kan dan beter naar een garage uitwijken of een schuur, of huur een oefenruimte. In ieder geval een ruimte die losstaat van woningen, want mensen zullen altijd horen dat je aan het drummen bent. Of je gaat isoleren, maar dan gaat het knaken kosten.
Hoe kan ik mijn drumstel zachter laten klinken?
Video transcript: Hoe krijg je je drumstel stiller? Nou kan je natuurlijk zonder oordoppen gaan spelen en dan ga je vanzelf al zachter slaan. Maar dat willen we niet, want daar worden we chagrijnig van. Maar toch, het is een hoop herrie. En dat kan je dan ook bijvoorbeeld met brushes doen, of met rods. Wat je ook kan doen is een doek erop leggen, of een handdoek, die kan je ook dubbel doen. Of meer in het midden, dan klinkt hij zachter. Je hebt van die rubberen matten die je erop kan leggen. Dat is allemaal makkelijk te verwijderen en dan kan je gewoon daarna weer herrie maken. Wat definitiever is, is dat je je vellen verandert in gaasvellen. Of je haalt je vellen eraf en dan douw je er een dekken of kussens in, maar dat is wat definitiever, dan kan je minder snel kiezen. Maar wat je ook doet, je spelgevoel gaat veranderen en je doet het eigenlijk voor een ander.
Zijn er drumstokken waar je zacht mee kan slaan?

Drumstokken waarmee je zacht kan slaan?

Geluidsoverlast en een akoestisch drumstel; veel drummers (of eigenlijk juist hun buren) hebben ermee te maken. Maar zijn er eigenlijk drumstokken waarmee je zachter kan slaan? In deze video van Online Drumles legt Léon uit dat je met verschillende drumstokken met een lager volume kan drummen. Video transcript: Met welke drumstokken kan je nou zachter drummen? Als we gewoon normale drumstokken hebben, dan zit je gewoon aan een bepaald volume vast. Nou hebben we ook van die rods en dat zijn zulk soort drumstokken. En dat zijn eigenlijk allemaal satéprikkers, die zijn dan bij elkaar gebonden. En dat maakt gelijk een heel ander geluid. Nou als het dan nog zachter moet, hebben we ook brushes en dat zijn een soort ijzerdraadjes. We noemen ze ook weleens kwastjes, maar ze heten eigenlijk brushes. En met deze andere stokken ga je ook gelijk anders spelen.
Wat is geluid?
Video transcript: Wat is geluid? Geluid is trillende lucht en dat kan ik mooi laten horen met dat drumstel. Als ik nou die snare neem, dan sla ik op dat bovenvel. Dat vel gaat trillen. De lucht in de ketel gaat trillen. Het ondervel gaat trillen en als dan die snaren er tegenaan zitten, krijg je dat snare geluid. Als ik ze los doe hoor je gewoon de trommel. Maar als ik ze erop doe klinkt heel mijn drumstel anders, want door die toms trilt ook die snare mee en dan gaat hij ook meezingen. Nu heb ik ze eraf. Nou wij als drummer maken contactgeluid en luchtgeluid. Contactgeluid is vooral voor die lage tonen, dat dreunt gewoon overal doorheen, alsof je op de muur loopt te stompen. Aan de ander kant van de muur hoor je hmm… hmm… hmm… Dat zijn vooral die lage tonen.
Hoe werkt geluidsisolatie?
Video transcript: Hoe werkt geluidsisolatie? Dan ga ik eerst even een verhaal vertellen over een flat en een schilderij. Stel je gaat in een flat, ga je een schilderijtje ophangen. Dan ga je eerst even een gaatje boren, met zo’n grote boor. En dat trilt door heel de flat heen en iedereen hoort dat iemand een schilderijtje gaat ophangen. Maar niemand heeft geen idee waar dat vandaan komt. Die trillingen gaan door de muur heen, door de vloer, dat gaat overal doorheen. Maar de flat daarnaast, die hoort niks. Dat komt doordat het ontkoppeld is, dat raakt elkaar niet. Dus als je gaat isoleren moet je zorgen dat je een doos in een doos constructie gaat maken. En dat wil zeggen: de vloer raakt de ondervloer niet en de wanden raken de buitenwanden niet. Helemaal geïsoleerd, zodat die trillingen niet doorgegeven kunnen worden. Gaat knaken kosten jongen!
Wat is het verschil tussen geluidsisolatie en geluidsabsorptie?
Video transcript: Wat is het verschil tussen geluid isoleren en absorberen? Nou absorberen is eigenlijk wat je ziet. In de studio heb ik hier gordijnen, ik heb vloerbedekking op de grond en tegen het plafond heb ik allemaal schuim. Dat is voor de reflectie. Neem bijvoorbeeld een badkamer, dat klinkt hol. Als ik daar mijn drumstel in zou zetten, dan is dat een grote galmbak. Dat willen we niet. Dus we willen eigenlijk, dat als we in onze handen klappen, dat we een droge klap hebben. Dus dat is absorberen. Isoleren daar is echt een verbouwing voor nodig. Dus als je echt wilt dat de buren niks horen, dat gaat knaken kosten. Dus wat je ziet is eigenlijk voor je eigen oren.

Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle
Sluiten