Q&A Drum houding tips

Hoe zit je ergonomisch achter je drumstel?

Waarom is een goede zithouding belangrijk?
Video transcript:  Waarom is een goede zithouding bij het drummen heel erg belangrijk? Ik spreek uit ervaring, ik zat het liefste lekker onderuit. Lekker zo te spelen zo, totdat ik niet langer dan een half uur kon drummen. En dat was mijn lust en mijn leven. Dus ben ik met mijn leraar aan een goede houding gaan werken. We bewegen met onze handen en voeten en als je met een kromme rug zit, of je zit niet goed, dan krijg je last van allerlei kwaaltjes in je lijf. En dat is zonde. En drummen is best een zwaar instrument, dus we moeten het volhouden. Dus een goede zithouding is heel belangrijk. Bekijk de filmpjes over hoe hoog moet je kruk zitten, hoe zit je achter je drumstel en hoe stel je je drumstel af. Ga ze alle drie bekijken. Succes.
Hoe zit ik goed achter mijn drumstel?
Video transcript: Hoe zit je goed achter je drumstel? Je begint met je kruk op hoogte te zetten en dan is de bovenkant van je kruk, is ook de bovenkant van je knieschijf. Op het puntje zitten, goed rechtop zitten. En dan zorg je dat je knie boven je enkel zit. En ga je goed rechtop zitten. Nou, rechtop zitten kan je doen door helemaal uit te rekken en dan doe je alleen je armen naar beneden. En dan zit je eigenlijk een beetje als een patser. En dan zit je goed, dan heb je een goede, rechte rug. Dat is belangrijk, anders hou je het gewoon niet vol. Want wij moeten natuurlijk, wij spelen met onze handen en onze voeten en we moeten ook goed kunnen bewegen. En als je zo zit, dan is dat veel zwaarder. En ook als je omhoog moet naar je bekkens, is dat ook zwaarder. Dus zorg dat je goed rechtop zit, puntje van je kruk, voeten altijd op de pedalen. Ja ik ben streng, want dan kan je ook goed drummen. Veel plezier en ik zie je in de les. Doei!
Hoe hoog moet mijn drumkruk?
Video transcript: Hoe hoog moet je drumkruk eigenlijk? Want als je goed zit, kan je ook goed spelen. Dan gaan we eerst eens even naast de drumkruk staan. En dan zoek je je knieschijf op. En de bovenkant van je knieschijf, is de bovenkant van je drumkruk. Dan ga je op het puntje van je drumkruk zitten, zodat je als je hier naar beneden kijkt, dan zie je geen drumkruk zitten. Dus alleen die billen op de drumkruk, zodat deze spieren helemaal vrij zijn. Dan zorg je dat je knie en je enkel boven elkaar zitten en dan zit je een beetje naar voren. Dus niet te ver naar achter. Is wel heel goed voor je buikspieren, maar een beetje naar voren. Op deze manier zit je goed achter je drumkruk. Goed zitten en lekker drummen. Veel plezier!
Hoe stel ik mijn drumstel goed af?
Video transcript: Hoe stel je je drumstel goed af? Ten eerste ga je goed zitten, daar ga je mee beginnen. Anders blijf je iedere keer alles goed zetten. Dan waar je voeten staan, daar zet je rechts, zet je je bassdrum en links zet je je hihat. Dan tussen je benen, tussen je knieën eigenlijk je snare. Aan de overkant eerste tom, beetje naar rechts tweede tom. En de floor tom zit op dezelfde lijn als je snare. Je ride zet je tussen je tweede tom en je floor tom in. En je crash zet je tussen je eerste tom en je hihat in. Vanaf de zijkant ziet het er zo uit. Je houdt je… Ik zet mijn snare boven mijn benen, zodat ik met mijn handen boven mijn benen kan spelen. En de floor tom zit op dezelfde hoogte. Eerste tom en de tweede tom zitten erboven en rechts, je ride en je crash. Nou, als je goed zit, kan je goed drummen. Veel plezier met online drumles.
Vader en zoon delen het drumstel, wat nu?
Video transcript: Ik zie steeds vaker dat een vader en zoon aan het drummen zijn achter één drumstel. En dan staat dat drumstel, voor de zoon, staat dat echt prima. En papa gaat erachter zitten met zijn knieën bijna in zijn oren. Dus dat schiet niet op, want papa die scheid er op een gegeven moment mee uit. En dat komt eigenlijk, denk ik, ook voornamelijk door de houding, want het is gewoon lastiger volhouden. Dus neem de tijd als papa, even je kruk hoger zetten, je snare even wat hoger. Dan hou je het gewoon wat langer vol en is drummen veel leuker. Vergeet daarna het niet goed te zetten voor zoonlief, want anders gaat hij weer niet oefenen. Moeten we niet hebben. Hé, veel plezier allebei en lekker drummen. Doei!
Hoe moet je je drumstokken vasthouden?
Video transcript: Hoe hou je je drumstokken vast? We beginnen met de drumstok op te delen in drie delen. Dan hou je je drumstok vast op een derde, met de duim in het verlengde van je drumstok. De wijsvinger, die sluit je helemaal op. In principe zou je zo kunnen drummen, maar je zal gauw je drumstok verliezen. Dan doe je je andere vingers er losjes omheen en dan maak je een soort kokertje van je hand, zodat je drumstok kan bewegen tussen je hand en je vingers. Niet knijpen, want dan ga je met heel je arm spelen. Dus je knelt hem met je duim en met je wijsvinger en de andere vingers zijn los. En dan hou je zo je drumstok vast dat je als het ware op je horloge kan kijken. En dan beweeg je goed met je polsen. Dus hou ze goed vast, dan kan je ook goed spelen. Doei!

Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle
Sluiten