Q&A Drummerskwaal

Vragen over klachten tijdens het drummen

Blaren op je handen van het drummen

Blaren van het drummen!

Sommige enthousiaste drummers willen nog wel eens hun drumstokken wat strak vastpakken. Dan kan je door het drummen last krijgen van blaren. In dit korte filmpje van Online Drumles legt Léon uit hoe je voorkomt dat je blaren krijgt door het drummen. Video transcript: Als je last hebt van blaren tijdens het drummen, dan ga ik nu iets zeggen tegen je wat je helemaal niet leuk vindt. Want dat wil eigenlijk zeggen dat je een gebrek aan techniek hebt. Want je hoeft geen blaren te hebben tijdens het drummen. Maar ik snap het wel, want wat er gebeurt: je bent aan het spelen, je hebt je drumstok vast en je zit lekker te rammen. Het gaat lekker, maar je krijgt zweethanden. Je moet harder knijpen want je drumstok glipt eruit, het wordt warm en als dat zo doorgaat dan heb je een blaar. Maar je hoeft geen blaren te hebben. Als je je drumstok goed vast hebt, losjes in je hand en je oefent je techniek, dan heb je geen last van blaren. Hé, ga techniek oefenen en check ook even de filmpjes over hoe je je drumstokken vasthoudt. Veel plezier met Online Drumles.
Kramp in je hand tijdens het drummen

Kramp in je hand tijdens het drummen

Kramp in je hand tijdens het drummen is erg vervelend. Gelukkig is de oplossing vaak erg simpel. Léon van Online Drumles legt in deze video kort uit hoe je kramp in de handen bestrijdt. Video transcript: Als je nou last hebt van kramp in de muis van je hand, dat wil eigenlijk zeggen dat je je drumstok heel strak vast hebt, waardoor je de muis van je hand heel erg aanspant. Dus dan heb je je duim en je wijsvinger en dan knijp je hard en dan voel je het hier. Nou als dat dan eenmaal gebeurd is en je hebt kramp en je kan niet meer verder dan doe je je arm recht naar voren. Vingers een beetje naar buiten en dan pak je je duim beet en dan trek je hem zo naar je toe. En dan voel je je muis opgerekt worden, zo. En dat hou je even vast, want die kramp moet er even uit. Nou dat kan je natuurlijk ook met je andere kant doen. En de volgende keer doe je even wat inspelen. Single stroke, double stroke, gewoon die techniekoefeningen. Rustig beginnen en dan kan je het langer volhouden. Hé, veel plezier met drummen. Doei!
Last van je pols tijdens het drummen

Last van je pols(en) tijdens het drummen?

Vaak krijgen drummers last van hun polsen als ze net leren drummen. Dit heeft vaak te maken met de manier hoe je je drumstokken vast houdt, en je warming up. Léon van Online Drumles legt je uit hoe je voorkomt dat je door drummen last van je polsen krijgt. Video transcript: Als je last hebt van je polsen tijdens het drummen, kan je beginnen met gewoon rustig te spelen. Niet gelijk vol gas, lekker rammen, dat willen we wel, maar tijdens het sporten ga je ook niet gelijk sprinten bijvoorbeeld. Dan ga je rustig opwarmen en daarna ga je prestatie leveren. Als je nou toch al last hebt van je pols, dan kan je als je je handen bij elkaar doet, dan gaan we even draaien met je polsen. Zo draai je ze om je as heen, dus je vingers blijven bij elkaar. En op deze manier maak je je polsen soepel en je onderarmen. Dit zijn eigenlijk ook oefeningen die ze gebruiken met turnen. En je kan het gewoon rustig doen, hoeft niet onder spanning te zetten, gewoon rustig draaien. Maar het beste werkt, voordat je gaat beginnen, single stroke, double stroke, je techniekoefeningen. Nou dan pak je gelijk twee dingen in één: je bent techniek aan het oefenen en je bent een warm-up aan het doen. Veel plezier met drumles.
Last van je onderarm tijdens het drummen

Last van je onderarm(en) tijdens het drummen?

Hier lopen ook de meer ervaren drummers nog wel eens tegenaan: last van de onderarmen tijdens het drummen. Léon van Online Drumles legt uit hoe je omgaat met deze veelvoorkomende drummerskwaal. Video transcript: Als je last hebt van je onderarmen tijdens het drummen, dan heb je waarschijnlijk heel veel dit gedaan. Heel lang en heel snel en dan voel je het waarschijnlijk hier bovenop je arm. Nou wat je dan kan doen is je handen bij elkaar en dan rek je op deze manier, rek je je armen op. Dan kan je natuurlijk ook de andere kant doen, je houdt hem iets langer vol. En deze is ook een goede. Dan draai je zo om je heen en dan heb je de zijkanten van je arm die je dan oprekt. En dan terug. Maar wat nog beter werkt voor de volgende keer als je er last van hebt: single stroke, double stroke, paradiddles. Gewoon even een kwartiertje, half uurtje, techniek trainen, dan heb je ook geen last van je onderarmen. Hé, veel plezier en tot de volgende. Doei!
Last van je schouders en nek tijdens het drummen

Heb je last van je schouder en/of nek tijdens het drummen?

Het komt weliswaar wat minder vaak voor dan de klachten aan bijvoorbeeld de polsen, maar ook schouder- en nekklachten dienen we als drummer serieus te nemen. Als jij tijdens het drummen last hebt van je schouders en/of nek, dan heeft dit hoogstwaarschijnlijk alles met je houding te maken. Léon van Online Drumles legt uit: Video transcript: Als je last hebt van je nek en je schouders tijdens het drummen, dan zit je niet goed waarschijnlijk. Zorg dat je op het puntje van je kruk zit en de kruk op kniehoogte. Knie en enkel boven elkaar en ga goed rechtop zitten. Want als je zo in elkaar zit, ik spreek uit ervaring, dat ga je op een gegeven moment niet volhouden. Want je moet ook omhoog naar de bekkens en dit wordt dan zwaar. En op het moment dat je rechtop zit ben je veel flexibeler. Ook als je snelheid wilt gaan maken, dan kan je twee dingen doen. Je gaat die video op pauze zetten en dan ga je gewoon oefenen en dan oefenen, oefenen, oefenen. Dan kom je ook sneller. Of je gaat kracht zetten. En dan zie ik vaak, dat ze kracht in de armen en ook die schouders en nek op slot zetten. Dan krijg je een beetje dit idee. Ten eerste klinkt het heel stroef, maar ook je schouders kunnen er niet echt om lachen. Dus probeer te allen tijde ontspannen te drummen. Veel plezier met Online Drumles.
Last van je rug tijdens het drummen

Last van je rug tijdens het drummen?

Leren drummen hoort nooit pijn te doen. Toch horen wij regelmatig drummers klagen over rugklachten! In dit korte filmpje van Online Drumles legt Léon uit hoe je op de juiste manier achter het drumstel zit. Een goede houding achter het drumstel zal voorkomen dat je last van je rug krijgt! Video transcript: Als je last hebt van je rug tijdens het drummen, heel vervelend, want je houdt het gewoon niet vol, als je niet goed zit. Ik ga wat dingen fout voordoen. Ik zie vaak dat leerlingen zo helemaal onderuit zitten en dan ben je je voeten en je handen aan het bewegen, maar dat gaat wel ten koste van je rug. Ook als je bijvoorbeeld naar je floor tom moet gaan is dit een veel moeilijkere beweging. Als je rechtop zit kan je veel makkelijker vanuit je middel bewegen. Ook is het zo dat als je helemaal onderuit zit en je doet je armen omhoog, kom je niet verder dan zo. Ga je goed rechtop zitten, kom je veel verder. Dus als je een goede zithouding wilt, dan rek je je eigen helemaal uit en dan doe je alleen je armen naar beneden. En dan zit je een beetje als een patser, maar dan zit je wel goed. Ga goed zitten, want dan kan je ook goed drummen. Veel plezier met Online Drumles.
Last van je knieën tijdens het drummen

Last van je knieën tijdens het drummen?

Als je last hebt van je knieën tijdens het drummen, dan zit je waarschijnlijk niet helemaal goed achter je drumstel. Een goede houding achter het drumstel voorkomt klachten! Léon van Online Drumles legt in dit filmpje kort uit hoe je knieklachten tijdens het leren drummen voorkomt, door de juiste houding achter het drumstel aan te nemen. Video transcript: Wat nou als je last van je knieën hebt tijdens het drummen? Dan zit je niet goed. Ik ga hem even vanaf de zijkant laten zien. Ik zit nu met mijn knieën en mijn enkel boven elkaar. Maar wat ik wel eens meer zie, dan zitten leerlingen zo. Nou dan staat je knie eigenlijk boven je tenen. En als je dit doet en je probeert nu je tenen omhoog te doen, dat gaat bijna niet. Wel als je je knie boven je enkel hebt, dan kan je veel makkelijker bewegen. Maar zo zet je alles strak, dat is gewoon veel zwaarder om te spelen. Dus zorg dat je knie boven je enkel zit en dan heb je veel minder last van je knieën. Veel plezier.

Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle