Q&A Elektronische drumstellen tips

Hoe gebruik je een elektronisch drumstel?

Kan je goed leren drummen achter een elektronisch drumstel?

Kan je goed leren drummen achter een elektronisch drumstel?

Deze vaak krijgen we erg vaak: "Kan je eigenlijk wel goed leren drummen op een elektronisch drumstel". Léon van Online Drumles legt uit waarom het prima is om te leren drummen op een elektronisch drumstel. Meer weten? Check dan ook even: Video transcript: Kan je eigenlijk wel goed leren drummen achter een elektronisch drumstel? Nou, als we nou een piano vergelijken met een keyboard. Het ziet er allebei hetzelfde uit, allemaal dezelfde witte en zwarte toetsen, maar alleen een piano kan je met veel meer gevoel spelen dan een keyboard. Een keyboard heeft veel meer voordelen qua sounds. Met een akoestisch drumstel en een elektronisch drumstel vind ik dat wel elkaar raken. Maar onze beginnerscursus gaat vooral over coördinatie en dat leer je naar mijn idee prima op een elektronisch drumstel. Hoewel ik het liefste op een akoestische speel, maar goed. Om te leren, prima. Veel plezier.
Hoe sluit ik Online Drumles aan op een elektronisch drumstel?

Online Drumles aansluiten op je elektronische drumstel

Het voordeel van een elektronisch drumstel is dat je makkelijk via de AUX-ingang mee kan spelen met muziek, of jouw lesvideo's van Online Drumles. In deze video van Online Drumles legt Léon uit hoe je Online Drumles aansluit op je elektronische drumstel. Video transcript: Online Drumles kan je ideaal combineren met een elektronisch drumstel. Op de meeste elektronische drumstellen heb je een aux-ingang en op je tablet, computer of laptop heb je een koptelefoon-uitgang. Die kan je aansluiten door middel van zo’n kabeltje, een mini-jack. Aan weerskanten heb je dan dezelfde plug. De ene sluit je aan op je drumstel en de andere op je laptop, tablet of telefoon. En dan hoor je het geluid door je koptelefoon en het beeld haal je gewoon van je tablet af. Veel plezier met Online Drumles.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een elektronisch drumstel?

Waar moet ik op letten als een elektrisch drumstel koop?

Je bent op zoek naar een (nieuw) elektronisch drumstel maar je weet eigenlijk nog niet zo goed waar je op moet letten. Da's niet gek; een elektrisch drumstel kopen doe je tenslotte niet elke dag. Léon van Online Drumles vertelt waar je op kan letten bij het kopen van een elektrisch drumstel, zodat je lekker goedkoop aan de slag kan. Video transcript: Waar moet je op letten als je een elektronisch drumstel koopt? Nou als je net begint en je wilt een keertje kijken of het wat is voor je, duik even op marktplaats en koop een goedkoop dingetje. En kijk als je er op slaat en hij maakt geluid: prima. Maar op een gegeven moment wordt je niveau hoger en dan ga je bijvoorbeeld snellere patronen spelen, dan wil je ook dat horen. En als je dan op een gegeven moment gaat opvallen dat je slagen mist, dan wordt het tijd voor een beter drumstel. Dus koop lekker een simpel elektronisch drumstel en Online Drumles en je kan op een betaalbare manier leren drummen. Veel plezier.
Welke soort stokken gebruik ik op een elektronisch drumstel?

Heb je voor een elektrisch drumstel andere drumstokken nodig?

Drumstokken voor een elektrisch drumstel; is dat een ding? In deze video van Online Drumles legt Léon uit dat je voor een elektrisch drumstel eigenlijk geen andere drumstokken nodig hebt dan voor een akoestisch drumstel. Wel kan je nadenken over het gewicht en hardheid van je drumstokken. Video transcript: Met welke drumstokken speel je nou op een elektronisch drumstel? Eigenlijk maakt dat niet zoveel uit. Ik merk wel dat als je hardere drumstokken gebruikt, dan voel je wat meer die trilling in je hand. Maar dat ligt meer aan hoe je je drumstok vasthebt. Bij zachtere drumstokken heb je dat wat minder. Het is meer belangrijk: hoe heb je je drumstokken vast? Tussen je duim en je wijsvinger en dat je ze losjes vast hebt en dat je zorgt dat die drumstok kan stuiteren. Dat is veel belangrijker dan de maat drumstokken. Je hebt ook verschillende maten drumstokken. En een 5A-stok, dat is een gemiddelde maat. Dan kan je lichter, naar 7A, of wat zwaarder naar 5B. Begin met 5A en dan kan je nog alle kanten op. Hé, veel plezier en lekker drummen.
Waarvoor gebruik ik een drumsleutel bij een elektronisch drumstel?

Waarvoor gebruik ik een drumsleutel bij een elektronisch drumstel?

De drumsleutel kan je gebruiken om je elektronische drumstel in elkaar te zetten. Léon van Online Drumles legt uit waarom je je drumsleutel moet gebruiken om regelmatig je elektronische drumstel een beetje bij te draaien. Video transcript: De drumsleutel, waar gebruiken we die voor bij een elektronisch drumstel? Daar kan je alles mee aandraaien met een vierkant kopje. Bij een akoestisch drumstel gebruik je het om te stemmen; wordt ook weleens een stemsleutel genoemd. Maar voor een elektronisch drumstel gebruik je hem bijvoorbeeld voor het rek. Nou denk je van: als ik hem in elkaar zet, dat is wel goed. Maar doordat je erop speelt trilt het los, dus eens in de zoveel tijd moet je het even aandraaien, anders gaat het allemaal zakken en staat het niet meer lekker. Bassdrumpedaal vind je ze vaak. Bijvoorbeeld hier op de hihat heb ik er eentje. En je kan er ook de verwarming mee ontluchten, maar goed. Hé, dan weet je dat. Doei!
Ik hoor de video’s niet goed als ik elektronisch drum

Ik hoor mijn lesvideo's niet!

Als je elektrisch drumt dan is het vrijwel altijd zo dat je je lesvideo's en muziek over één koptelefoon binnenkrijgt. Je koptelefoon even aansluiten op je elektronische drumstel en hoppa; je kan spelen! Soms komt het echter voor dat je de muziek of de video's niet goed kan horen. In deze video van Online Drumles legt Léon uit hoe je daar wat aan kan doen. Video transcript: Je hebt je laptop, tablet of telefoon aangesloten op een elektronisch drumstel en je hoort de video’s van Online Drumles niet goed. Het kan zijn dat je je tablet dan wat harder moet zetten of het drumstel wat zachter. Ga spelen met die balans en zorg dat je alles goed hoort. Volgende stap zou kunnen zijn dat je een goede koptelefoon op moet doen. En zeker als je drumt achter een akoestisch drumstel, dan heb je zoveel geluid, dan heb je een gesloten koptelefoon nodig, anders kan je het niet goed horen. Dus veel plezier met Online Drumles en zorg dat je alles goed kan horen. Veel plezier.
Hoe kan ik mijn elektronisch drumstel aansluiten op boxen?

Een elektrisch drumstel aansluiten op boxen

Het ideale aan een elektrisch drumstel is dat je met je koptelefoon op kan spelen. Niemand die je hoort. Maar soms willen wij drummers wel eens wat aan anderen laten horen. Hoe doe je dat met een elektrisch drumstel? Léon van Online Drumles legt in deze video uit hoe je je elektrische drumstel aan kan sluiten op boxen, zodat je jouw kunsten aan de rest van de wereld kan laten horen. Video transcript: Je speelt achter een elektronisch drumstel met een koptelefoon. Maar je wilt ook een keer wat laten horen aan een ander. Dan kan je een monitor kopen van 300 euro, maar misschien heb je wel een radio met een microfoon-ingang of een aux-ingang. In ieder geval een ingang. Dan kan je je koptelefoon-uitgang aansluiten op een ingang van je radio en op die manier kan je jezelf horen. Maar let wel op, want wij maken met die bassdrum heel veel laag. Dus als jij hele kleine speakertjes hebt, dan kan je het boeltje wel eens slopen. Dus wat je dan doet: de module zet je dan zacht en je radio ook zacht en dan kan je tijdens het spelen, kan je het volume een beetje opdraaien. Dus let op je volume als je dat soort dingen doet. Veel plezier.
Hoe kan ik een elektronisch drumstel dempen?

Elektronisch drumstel dempen

Een akoestisch drumstel maakt een hoop herrie. Maar de klopper van een elektronisch drumstel kan ook wel eens herrie maken. Zijn jouw buren geen fan? Check dan dit filmpje. Léon van Online Drumles legt je uit hoe je jouw elektronische drumstel nog wat extra geluidsarmer kan maken. Video transcript: Hoi! De buren hebben gehoord dat je aan het drummen bent en hebben er last van. Ze hebben last van het gepok. En niet alleen het gepok van je trommels, maar vooral waarschijnlijk van je bassdrum. Want dat dreunt in de vloer door naar de buren. Wat je dan kan doen is ontkoppelen. Dus je moet zorgen dat dat gepok niet meer zo de vloer in kan. Ga je naar de bouwmarkt en haal je isolatiemateriaal. Daar overheen doe je een houten plaat wat groot genoeg is om je drumstel op te zetten. Zelf kan je erachter gaan zitten en doe je je kruk wat omhoog. Op die manier heb je het geluid ontkoppelt, dus kan jij lekker drummen. Dus, naar de bouwmarkt en lekker verder oefenen! Doei!
Hoe werk ik de losse kabels van mijn elektronische drumstel weg?

De losse kabels van je elektronische drumstel wegwerken

Elektrisch drummen biedt veel voordelen ten opzichte van akoestisch drummen. Er is echter wel een duidelijk nadeel; al die kabels! In deze video van Online Drumles legt Léon uit hoe je de kabels van je elektronische drumstel op een makkelijke manier wegwerkt. Lekker overzichtelijk. Video transcript: Waar je op moet laten bij de kabels van een elektronisch drumstel. Zorg dat ze niet te strak staan. Zorg dat ze allemaal een beetje losjes hangen en doe ze dan met tie wraps om die pijpen heen, dat het allemaal goed bij elkaar blijft, dat je er niet achter blijft haken. Want van nature ben ik een akoestische drummer, dus ik had nooit last van kabels en dat soort dingen. Bij een elektronisch drumstel moeten we er wel een beetje voor zorgen dat we er niet achter blijven haken, want daar krijgen we de meeste schade van. Dus stel je drumstel goed op. Check de filmpjes over houding en drumstel goed zetten en vergeet die kabels niet bij elkaar te binden. Veel plezier. Doei!
Hoe laat ik mijn e-drums horen aan een ander?

Hoe laat ik mijn e-drums horen aan een ander?

Je bent lekker aan het drummen op je elektronische drumstel, en wilt een ander jouw kunsten laten horen. Maar je speelt met een koptelefoon op. Hoe los je dit op? In deze korte video vertelt Léon van Online Drumles je hoe je dit doet. Transcript: Je bent lekker aan het oefenen met Online Drumles en je hebt lekker veel geleerd of een liedje en je wilt dit even laten horen aan een ander, maar je speelt elektronisch en jij hebt een koptelefoon op. Hoe doe je dat dan? Dan kan je je koptelefoon geven aan de ander en dan moet jij een soort van doof het liedje spelen, maar dat gaat niet. Dat heeft geen zin. Wat je kan doen is een splitter die steek je dan in het uiteinde van je koptelefoon en dan doe je het met twee koptelefoons. Dan kan iedereen apart horen. Je kan hem ook aansluiten op een box, maar dan moet je echt gaan investeren. Misschien heb je al een boxje in huis liggen waar je normaal verbindt met bluetooth met je telefoon. En als je die met een jack kan je hem ook laten horen. Kijk dan wel uit dat de module niet te hard staat, want dan komt die te hard binnen want we maken met de bass-drum dat hele lage geluid dat niet je speakers los trillen. Dus zet hem zachtjes en zorg dat het geluid niet overstuurt.
Hoeveel ruimte neemt een elektronisch drumstel in beslag?

Hoeveel ruimte neemt een elektronisch drumstel in beslag?

In deze video laat Léon van Online Drumles zien hoeveel ruimte de Yamaha DTX432k in beslag neemt. Deze is even groot als zijn kleine broertje, de Yamaha DTX402k. Transcript: Hoeveel ruimte neemt een elektronisch drumstel in beslag? In dit geval de DTX-402 serie. Deze is 1 meter breed en 60 cm diep. Alleen het drumstel. Eigenlijk ten grote van een bureau. Als je ook jezelf meerekent, is dat twee keer zoveel ruimte. Dus ongeveer 1 meter tot 1,20 m diep en 1 meter breed. Bureau de deur uit, drumstel erin! Veel plezier!
Help, de liedjes van mijn drummodule zijn te snel!

Help, de liedjes van mijn drummodule zijn te snel!

Leuk, die liedjes op de drummodule, maar ze zijn veel te snel (of te langzaam)! Hoe verander je de snelheid? Léon van Online Drumles legt het uit: Transcript: Help help! De liedjes op die module zijn veel te snel! Dat kan ik gewoon niet bijhouden! Wat je kan doen. Je kan op 'tempo minderen' drukken en dan gaat het tempo gewoon naar beneden. En dan kan je het misschien wel bijhouden. Maar misschien vindt je dat wel veel te saai, want alles wordt een beetje uitgerekt en langzamer. Wat je kan doen is dan de drums uitzetten. En wat je nu hoort met de metronoom erbij. En dan sla je bij iedere tik van de metronoom op je hihat en dan speel je alles gewoon half-time, dus op de helft van het tempo. En vanuit dit tempo kan je hem steeds weer opbouwen naar het originele tempo. Lekker oefenen!
Hoe werkt aanslaggevoeligheid op een elektronisch drumstel?

Hoe werkt aanslaggevoeligheid op een elektronisch drumstel?

Kun je, net als bij een akoestisch drumstel, verschillende sounds en volumes produceren met een elektronisch drumstel? Jazeker! Léon van Online Drumles laat zien hoe: Transcript: Aanslaggevoeligheid, wat is dat eigenlijk? Als ik zacht op een akoestisch drumstel sla, hoor ik zachte klanken en als ik hard sla, hard. Jij denkt: "duh logisch". Maar, elektronisch werkt het ook zo. Als ik zacht sla, hoor ik zacht. En hard als ik hard sla. Aanslaggevoelig. Net als bij een akoestisch drumstel heb je ook een bekken en als ik erop sla dan klinkt die door, maar als ik hem knijp dan stopt de trilling en stopt ook het geluid. Elektronisch werkt het door middel van triggering, maar het effect is hetzelfde. Met m'n ride, als ik met m'n tip speel, heb ik een ride geluid. En als ik plat met de schouder van m'n stok op het logo sta, heb ik een bel geluid. Precies hetzelfde verhaal zoals ik het ook uitleg in de lessen. Op die manier kan je op een elektronisch drumstel doen alsof het een akoestisch drumstel is. Lekker oefenen!
Hoe los ik een storing op van mijn elektronische drumstel?

Hoe los ik een storing op van mijn elektronische drumstel?

Een onderdeel van je drumstel maakt geen geluid meer, of niet naar behoren. Hoe kun je dit oplossen? Léon van Online Drumles legt het uit. Transcript: Je speelt op een elektronisch drumstel en er is een onderdeel kapot. Bijvoorbeeld je snare-drum. Dan kunnen er drie dingen kapot zijn: de snare kan kapot zijn, het kabeltje of de module. Je moet dat even uitsluiten dus wat kan je dan doen. Je trekt het kabeltje uit je eerste tom en die doe je dan in je snare. Hoor je dan wel geluid, dan ligt het in ieder geval niet aan de pad. Dan moet je even kijken of het aan het kabeltje ligt of aan de module. Dus ga omprikken en kijk waar het probleem ligt. Wat je ook kan doen is even die kabel eruit halen en weer erin. Dan heb je ook kans dat die het gewoon weer doet. Soms moet die even opnieuw connecten. Of de stroom er even afhalen een paar minuten en dan weer erin doen. Maar je kan hem ook naar de fabrieksinstellingen zetten. Kijk daarvoor even in de beschrijving hoe je dat het beste kan doen. Best kans dat je zelf het probleem kan oplossen. Succes!
Hoe kan ik mezelf drummend opnemen achter een elektrisch drumstel?

Hoe kan ik mezelf drummend opnemen achter een elektrisch drumstel?

Met de Rec 'n' Share app van Yamaha kun je heel makkelijk te eigen opnamestudio bouwen. Léon van Online Drumles legt het uit.

Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle