Q&A Snaredrum tips

Alles over de snaredrum

Hoe zet ik mijn snaredrum goed neer?
Video transcript: Hoe zet je je snaredrum neer? Als eerste zet je hem tussen je benen neer. Dan zorg je dat je snarenmechaniek, dus waarmee je je snaren erop en eraf kan doen, die zet ik aan mijn kant. Kan ook aan de linkerkant hoor, maar dan ziet hij vaak met je been in de weg. Dus ik zet hem hier, hier heb je toch ruimte genoeg. Dan zet ik hem boven mijn been. Bij mij staat hij wel erg hoog, maar voor jou als je gewoon matched speelt, zet je hem net iets boven je knie, zodat je met je handen boven je benen kan spelen. En dan zorg je dat hij wat rechter staat, dat hij goed recht naar boven stuitert, die stok. Zet hem niet te schuin, want dan stuitert hij een beetje vervelend naar je toe. Dus zet hem goed neer, dan kan je ook goed spelen. Succes!
Hoe speel ik een rimshot?
Video transcript: Hoe speel je een rimshot op je snare? Een rimshot is eigenlijk dat je stok het vel en je rand tegelijkertijd raakt, waardoor je natuurlijk je snare gewoon normaal hoort, maar je hoort ook echt die ketel mee janken. Nou dat kan je oefenen. Door als je zo je stok op je vel legt, dan moet je proberen te onthouden te voelen waar je stok moet komen. En anders leg je hem weer even neer en dan probeer je het weer. Nou dan kan je oefenen, gewoon een basisritme. Zet even een liedje aan en na een paar liedjes kan je het wel spelen. Lekker oefenen.
Hoe speel ik een rimclick?
Video transcript: Hoe speel je de rimclick op je snare? Je legt je stok op je vel, stukje uit de rand, hand ernaast. Dus je steunt op je handpalm. Dan druk je aan de achterkant van de drumstok, zodat je een soort scharnierbeweging krijgt en je slaat dan ter hoogte van een spanblokje. Dan klinkt hij het tofste, vind ik. Doe je hem niet dempen en je hebt geen hand op je vel, dan krijg je dit. Dus we willen een droge, korte klik. Doe je hem helemaal aan de zijkant van je snare, dan krijg je dit. En als je hem helemaal in het midden doet, dan krijg je dat. Dus ga op zoek naar een goed geluid. En als je dat wilt oefenen zet je een liedje op. En dan ga je gewoon dat basisritme spelen met je rimclick. Kijk goed wat je doet en na een paar liedjes dan kan jij het wel. Nou lekker veel oefenen en ik zie je in de volgende les. Doei!
De snarenmat los of vastzetten
Video transcript: Geluid is trillende lucht en dat kan ik mooi laten zien met de snaredrum. De snaredrum dankt zijn naam doordat er aan de onderkant snaren zitten. Als ik dan op het bovenvel sla, dan gaat het vel trillen, de lucht in die ketel gaat trillen, het ondervel gaat trillen en als dan die snaren er tegenaan zitten hoor je die ook meetrillen. Als ik die snaren eraf haal, door middel van die hendel, snaarmechaniek, dan trillen ze niet mee. Dan klinkt je snare gelijk heel anders. Maar ook heel je drumstel klinkt anders. Als ik hem er nu op doe… Bekijk ook het filmpje hoe je die snaren goed kan afstemmen. Doei!
Hoe stel ik de snarenmat af?
Video transcript: Hoe stel je je snaren van je snaredrum af? Dat kan je doen door middel van het wieltje van je snaarmechanisme. Kijk als ik hem zo heb, dan is hij gewoon te los en dan hoor je hem helemaal mee ratelen. Nou dan kan je hem dus aandraaien met dat wieltje. En dan doe ik hem expres even te strak, want dan klinkt je trommel een beetje dood. En als ik het zachtjes doe, dan hoor je hem niet lekker mee ratelen. Ik wil dat hij met ghost notes en met hard, dat hij dan gewoon lekker klinkt. Dus testen. Als je hard slaat moet hij ook niet te lang doorratelen en als je ghost notes speelt wil je ook nog steeds die snaren horen. Succes.
Hoe stem ik mijn snaredrum?
Video transcript: Hoe stem je je snaredrum? Als je die spanblokken hebt, daarmee kan je je vel aandraaien. En uiteindelijk wil je dat ieder spanblok dezelfde toon heeft. En dat is vrij lastig, want als je aan eentje gaat draaien verandert eigenlijk die hele ketel. Dus dat is heel veel oefenen. Mijn ondervel doe ik eigenlijk zo strak, net zo strak als dat je een ballon opblaast tot hij niet meer verder kan. Eigenlijk zo strak dat als je nog een pufje erbij doet, dat hij BAM! Zo strak doe ik mijn ondervel, dan hoor je goed die snaren mee ratelen. Mijn bovenvel doe ik eigenlijk zo strak dat hij gewoon lekker speelt. Wij hebben op de website onlinedrumles.nl bij instructies een heel hoofdstuk over hoe je een drumstel stemt. Check die filmpjes en ga lekker oefenen met stemmen. Doei!
Hoe demp ik mijn snaredrum?
Video transcript: Ik heb net een nieuw vel op mijn snaredrum gezet en nou klinkt hij zo. Hij klinkt veel te ver door naar mijn zin, wat kan ik eraan doen? Ik kan hem bijvoorbeeld gaan dempen. En daar heb je van die ringen, heb je daarvoor. Die kan je erop leggen en dat scheelt al enorm. Je kan ook een stukje tape. En dan kan je er een mooie strik van maken eventueel, verschillende vormpjes, dat scheelt ook al. Maar je hebt ook van die mooie gelletjes. Je hebt ze in verschillende kleuren. Dus het is maar net wat je wilt. Wil je veel demping, dan doe je een ring erop. En tape of die gelletjes is wat minder. En hoe meer tape, hoe korter hij gaat klinken. Ga er lekker mee spelen en succes. Doei!

Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle