Drummen voor beginners – wat moet je weten?

drummer latere leeftijd
5
(3)

Leren drummen voor beginners – wat moet je weten?

Drummen is de perfecte mix van muzikaliteit en fysieke inspanning. Het is een hobby waar je enorm veel plezier aan kunt beleven. En het is nog gezond ook. Maar hoe begin je eraan?

Heb jij besloten dat je wilt beginnen met drummen? Dan raden we je aan om eerst drumles voor beginners te volgen. Zo leer je snel een goede basis van waaruit je je skills verder kan ontwikkelen, met of zonder verdere les.

Kan ik wel leren drummen?

Ja! Wij hebben twintig jaar ervaring met drumlessen, zowel online als in ons drumlab. In die tijd hebben we meer dan 4000 leerlingen leren drummen. En we durven te stellen dat iedereen kan leren drummen. Of je nu 4 jaar oud bent of 70.

En je hebt er geen speciaal talent of speciale aanleg voor nodig. We zijn er zo zeker van dat we je gewoon ‘Iedereen kan leren drummen’-garantie’ geven!

Waarom zou ik drumles voor beginners nemen en niet op eigen houtje beginnen?

Als je jezelf wilt leren drummen, heb je een hoop materiaal voor handen: internet (en dan vooral Youtube), lesboeken en – waarom ook niet? – Drums Hero. Daarmee kun je een aardig eind komen.  Toch denken we dat je er goed aan doet om eerst te beginnen met drumles. Waarom? Vanwege de kwaliteitsgarantie die je dan hebt. Je leert dingen op de juiste manier aan. Zo loop je niet het risico dat je later een verkeerde techniek moet afleren en weer deels opnieuw moet beginnen. Bovendien zit er een logische opbouw in de lessen. Eerst leer je de basics die je helpen om ook ingewikkeldere skills onder de knie te krijgen. Je begint niet te moeilijk, zodat je niet ontmoedigd raakt.

Wat heb ik nodig om te beginnen met leren drummen?

drummen-op-potten-en-pannenDrummen voor beginners kan heel minimalistisch. Je hebt in het begin zelfs geen drumstel nodig. Met je handen, voeten, potten, pannen en pollepels kun je met de eerste lessen op Online Drumles prima – eh – uit de voeten.

Maar al snel zul je toch een drumstel nodig hebben. En wíllen hebben. Ga je vooral thuis aan de slag, dan is een elektrisch drumstel erg fijn. Daarmee maak je weinig geluid (wel je koptelefoon opzetten) en je kunt het drumstel makkelijk kwijt in een klein hoekje van de kamer. Vaak is twee vierkante meter al genoeg.

En een elektrisch drumstel hoeft niet duur te zijn. Voor zo’n 400 euro heb je al een goed elektrisch drumstel waar je een aardig tijdje mee vooruit kunt. Natuurlijk wil je dan ook een comfortabele kruk om op te kunnen zitten en degelijke drumstokken om mee te kunnen slaan. Soms zitten die bij het drumstel inbegrepen, maar niet altijd. Even opletten, dus. Weet je al dat je elektrisch gaat drummen? Bekijk dan welke elektrische drumstellen geschikt zijn voor beginners.

Daarnaast heb je veel plezier van een metronoom. Spelen en oefenen met een metronoom helpt je om een goed ritmegevoel te ontwikkelen. Een elektrisch drumstel heeft vaak een ingebouwde metronoom aan boord, maar ze zijn ook los verkrijgbaar. Ook heb je metronoom-apps voor je smartphone of tablet.

Hoeveel tijd ga ik kwijt zijn aan het leren drummen?

Leren drummen voor beginners bestaat uit twee activiteiten: tijdens lessen leer je nieuwe skills en tijdens oefensessies maak je je deze skills eigen. Voor beide activiteiten moet je tijd beschikbaar maken, maar veruit de meeste tijd zul je kwijt zijn aan het oefenen.

Oefenen draait om de kracht van de herhaling. Het is beter om vaak en kort te oefenen dan eens in de maand een marathonsessie te doen. Ruim zeker als je begint met drummen iedere dag wat tijd in om te oefenen, al is het maar een kwartier. Zo wordt het al snel een gewoonte.

Hoeveel tijd ben je kwijt aan lessen? Dat hangt af van het type les dat je volgt. Fysieke les van een leraar (daarover zo meer) vindt vaak één keer per week plaats. Zo’n les duurt meestal een halfuur tot een uur. Veel drumleraren hebben een volle agenda en werken in principe met vaste lestijden.

Online lessen volg je in je eigen tempo, dus in dat geval is de keuze aan jou. Er is niks dat je tegenhoudt om een paar lessen achter elkaar te bingen. Maar ons advies is: neem niet gelijk te veel hooi op je vork. Neem de tijd om wat je leert goed onder de knie te krijgen. Leer niet te veel nieuwe dingen tegelijk. Ook bij online drumles is één les per week een mooi minimum. Dan houd je de structuur erin.

Hoe en waar kan ik drummen voor beginners?

Je kunt fysiek of online drumles voor beginners volgen. Kies je voor fysieke drumles, dan kun je op persoonlijke begeleiding van een drumleraar rekenen. Sommige drumleraren werken zelfstandig en andere zijn aan een muziekschool verbonden. Het een is niet beter dan het andere. Kies vooral een drumleraar waarmee het klikt. Je kunt vaak een proefles volgen om daarachter te komen.

Sommige leraren bieden zowel privélessen als groepslessen aan. Privélessen zijn natuurlijk meer afgestemd op jouw specifieke wensen en behoeftes. Wil je maximale persoonlijke aandacht, dan is privéles dus de beste keuze. Daar staat tegenover dat privéles ook duurder is dan groepsles.

Niet iedereen heeft een drumleraar in de buurt. Dan kun je kijken of er een drumleraar is die jou via Zoom of Skype les kan geven. Ben je op zoek naar een meer laagdrempelige, maar toch kwalitatieve vorm van online drumles voor beginners? Bij Online Drumles kun je gratis een online drumlesabonnement uitproberen. Dan kun je leren wanneer het jou uitkomt, zonder dat iemand op je vingers kijkt.

Wij hebben een online lesmethode voor beginners ontwikkeld waarmee iedereen kan leren om te drummen. De lessen bestaan uit video’s en ondersteunend materiaal, zoals bladmuziek. Ook kun je via onze online community in contact komen met leraren en medeleerlingen. En heb je nog geen drumstel, dan kun je een elektrisch drumstel huren als onderdeel van het abonnement.

Wil je meer weten over onze drumlesabonnementen? Of heb je andere vragen over het leren drummen voor beginners? Mail ons dan gerust op info@drumles.nl.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 3

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle