Thuis leren drummen? Zo pak je het aan

thuis leren drummen online drumles
5
(3)

Thuis leren drummen? Zo pak je het aan

Thuis leren drummen is makkelijker dan ooit, dankzij internet en het elektronisch drumstel. Op internet is een overvloed aan lesmateriaal en informatie te vinden, gewoon op afroep. Het elektronisch drumstel is compact en geluidsarm. Ruimtegebrek en geluidsoverlast zijn daardoor geen issue meer als je thuis wilt drummen.

In dit artikel vertellen we je op welke manieren je thuis kunt leren drummen. We kijken daarbij vooral naar de mogelijkheden om zonder drumleraar te leren drummen, want die geven je de meeste flexibiliteit.

Wat zijn de voordelen van thuis leren drummen zonder leraar?

1. Je kunt lessen volgen wanneer het jou uitkomt, en zo lang als je wilt

Drumleraren zijn populaire mensen. Daardoor zijn ze maar beperkt beschikbaar. Vaak komt het erop neer dat je een halfuur tot een uur les per week hebt. Ben je net lekker op dreef, dan staat de volgende leerling al voor de deur. Bovendien zit je vast aan bepaalde lestijden, die afhangen van de agenda van je leraar.

Als je thuis zonder leraar aan de slag gaat, heb je die beperkingen niet. Heb je zin om een heel weekend aan nieuwe drumskills te werken, dan kan dat gewoon. Het lesmateriaal is online altijd beschikbaar. Ben je klaar met je les en heb je honger naar meer? Dan ga je gelijk door naar de volgende les.

2. Je hoeft de deur niet uit

Met een drumstel thuis is de fysieke drempel om te drummen kleiner. Je kunt lekker leren drummen én oefenen in je eigen omgeving. Je hoeft niet met een zware bekkentas op je rug op de fiets door de stromende regen naar de muziekschool. Bovendien, niet iedereen heeft een drumleraar of muziekschool in de buurt.

3. Het is goedkoper

Het grote voordeel van les bij een drumleraar is de persoonlijke begeleiding. Daar betaal je ook voor. Terecht natuurlijk. Maar als je minder te besteden hebt, is het fijn dat er ook goedkopere (en zelfs gratis) alternatieven voorhanden zijn waarmee je zelf kunt beginnen met drummen.

Samengevat

Thuis leren drummen zonder drumleraar is laagdrempelig. Het geeft je erg veel flexibiliteit. Je kunt zelfs zonder drumstel beginnen met leren drummen. En dat in je eigen tempo. Daar zit wel een catch aan: zo leren drummen vraagt om de nodige zelfdiscipline, want er is niemand die je achter je broek zit.

Hoe kun je thuis leren drummen zonder leraar?

1. Leren uit een boek

Ben je iemand die het beste leert uit een boek, dan zijn er een aantal goede boeken met drummethodes die de moeite waard zijn. Sommige boeken bieden een algemene lesmethode, maar er zijn ook boeken waarin een specifieke muziekstijl, een bepaalde techniek of zelfs een specifiek onderdeel van het drumstel wordt uitgelicht. Vaak is een lesboek gericht op drummers van een bepaald niveau: beginner, intermediate of gevorderd. Belangrijk om op te letten voordat je aan zo’n boek begint.

Een aantal goede allround boeken zijn:

 • Stick Control – For The Snare Drummer (George Lawrence Stone)
 • De Haske Real Time Drums (twee delen)
 • Méthode De Batterie, Studies For Drums (Dante Agostini, meerdere delen)

Voordelen:

 • Gestructureerde opbouw

Nadelen:

 • Niet visueel
 • Niet auditief
 • Geen interactie

2. Leren van dvd

Het is erg verhelderend om iemand een ritme, fill of techniek te zien voordoen. Boeken en tekst zijn daarvoor nou niet bepaald geschikt. Video wel. Het is the next best thing na een live demonstratie. Of misschien zelfs beter dan live: een video kun je eindeloos herhalen en vertraagd afspelen, zodat je rustig kan kijken wat er allemaal gebeurt.

Zelf zijn we niet zo bekend met de verschillende lesmethodes op dvd. En we denken dat er niet veel mensen zijn die ze nog gebruiken nu er zoveel materiaal online is te vinden. Maar heb je nog een dvd-speler ergens in huis, dan zou je eens kunnen kijken naar een dvd-box met drumlessen. Duur is zo’n box in ieder geval niet: online vind je ze voor een paar tientjes.

Voordelen:

 • Gestructureerde opbouw
 • Visueel
 • Auditief

Nadelen:

 • Geen interactie

3. Leren van Youtube

Youtube is van alle hier besproken opties de meest laagdrempelige. Je kunt er een enorme bak aan video’s met drumlessen vinden. En het is allemaal gratis. Daar staat tegenover dat de kwaliteit van de inhoud en uitleg sterk kan wisselen. Een goede, complete lesmethode zul je er niet gauw vinden.

Wanneer is het wel handig? Als je op zoek bent naar een tutorial over een afgebakend onderwerp, bijvoorbeeld een bepaalde techniek of een bepaald nummer. Voor dat laatste is Youtube ongeëvenaard, zeker als je uitleg krijgt van de originele drummer.

Voordelen:

 • Gratis
 • Visueel
 • Soms (beperkte) interactie mogelijk via comments

Nadelen:

 • Vraagt zelfdiscipline
 • Geen gestructureerde opbouw
 • Uiteenlopende kwaliteit

4. Leren via een online lesmethode

Drumles as a service. Zo doen wij bij Online Drumles het, bijvoorbeeld. Je sluit een abonnement af en vervolgens krijg je toegang tot een lesmethode die je in je eigen tempo kunt volgen. Die bestaat meestal niet alleen uit videolessen, maar ook uit aanvullend materiaal zoals bladmuziek en quizzes om je eigen voortgang te testen. En je staat er niet helemaal voor. Vaak kun je via een online community in contact komen met je leraar en medeleerlingen.

Wij gaan nog een stapje verder en geven je ook de mogelijkheid om er gelijk een elektrisch drumstel bij te huren.

Voordelen:

 • Visueel
 • In eigen tempo
 • Gestructureerde opbouw
 • (Beperkte) interactie met leraren en medeleerlingen
 • Bij Online Drumles: mogelijkheid om er een elektrisch drumstel bij te huren
 • Bij Online Drumles: onbeperkt toegang tot al het lesmateriaal

Nadelen:

 • Vraagt zelfdiscipline

Liever wél met een drumleraar thuis leren drummen?

Heb je liever de persoonlijke begeleiding van een drumleraar? Ook dat is soms mogelijk vanaf huis. Een aantal drumleraren bieden privéles bij jou aan huis aan. Heb je geen drumleraar in de buurt die op die manier lesgeeft? Er zijn ook leraren die – helemaal van deze tijd – live online lessen aanbieden via Zoom of Skype.

Thuis leren met Online Drumles?

Wil je thuis leren drummen met Online Drumles? Leuk! Bij Online Drumles kun je al leren drummen vanaf €29,99 per maand. Je krijgt onbeperkt toegang meer dan 1.000 lesvideo’s.  Heb je nog geen drumstel? Dan huur je een elektronisch drumstel inclusief drumles. Zo kun je risicovrij uitproberen hoe leuk het is om te drummen. Probeer het gratis uit. Voor meer informatie kun je ons ook mailen op contact@onlinedrumles.nl.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 3

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle