Alles wat je wilt weten over de hi-hat
De hi-hat is waarschijnlijk het meest bespeelde onderdeel van je drumstel. En misschien ook wel het meest veelzijdige onderdeel van je drumstel. Het grappige aan de hihat: je kunt het met je handen én voeten bespelen. Vaak zelfs tegelijkertijd. Een bijzonder en belangrijk onderdeel van je drumstel dus! In dit artikel zetten we daarom alle bijzonderheden voor je op een rij.
Vreemde apparaten
We beginnen onze ontdekkingstocht naar de hi-hat in New Orleans aan het begin van de vorige eeuw. In rokerige danshallen spelen de eerste echte bands hun mengelmoes van ragtime, folk, marsmuziek en blues die we nu jazz noemen. Hier ontstaan de eerste drumstellen: eigenlijk een verzameling losse percussie-instrumenten die door één muzikant bespeeld worden. Allerlei creatieve oplossingen worden bedacht om zo veel mogelijk percussie-instrumenten tegelijkertijd te bedienen. Uit deze tijd stamt bijvoorbeeld het basdrumpedaal, zodat de grote trom met de voet in plaats van met de hand bespeeld kan worden. En we zien ook andersoortige constructies en pedalen waarmee je met de voet twee bekkens bespeelt. Opvallend, de bekkens staan heel laag op de grond en zijn amper hoger dan 20 of 30 centimeter. De bekkens zijn klein met formaten tussen 5 en 10 inches (13 – 25 cm). Er zijn verschillende benamingen voor dat type apparaten: low-sock (want op sokhoogte!), charlestonmechaniek, low-boy of low-hat.
Van low-hat naar hi-hat
De low-hats konden dus alleen met de voet worden bespeeld. Ze stonden simpelweg te laag om er met je drumstokken bij te komen. Zo omstreeks 1926 wordt er geëxperimenteerd met steeds hogere low-hats. Logisch dat die naam in dit proces veranderde in high-hats of hi-hat. Wie de hihat nu precies heeft uitgevonden, is niet bekend en moeilijk te achterhalen. Wel is duidelijk dat het bedrijf Walberg & Auge het eerste hi-hatstatief in productie heeft genomen. De hardware van Walberg & Auge stond hoog aangeschreven en werd standaard geleverd bij de drumstellen van merken als Ludwig, Gretsch en Rogers. Al snel raakte de hi-hatstandaard ingeburgerd. De zeer invloedrijke jazzdrummer Papa Jo Jones was een van de eerste die het bespelen van de hi-hat perfectioneerde. Dankzij zijn platen en optredens kon niemand meer om de hi-hat heen.
Hoe werkt een hi-hat?
Voor de duidelijkheid: zowel het statief (of de standaard) als de twee bekkens worden aangeduid met de term hi-hat. Om te beginnen met de hi-hatstandaard, die bestaat uit een holle buis op drie poten. Belangrijk is dat die lekker stevig staat. Door die buis loopt een stang die langer is dan de buis. Bovenop de buis rust de onderste hi-hatbekken (bottom). Aan de stang bevestig je een tweede bekken (top) met een clutch. De stang is verbonden aan een veermechaniek en een voetpedaal. Trap je het pedaal in, dan gaat de stang naar beneden. Dit zorgt ervoor dat de twee hihatbekkens raken elkaar met het kenmerkende ‘chck’-geluid. Heb je je voet van het pedaal, dan gaat de stang weer naar boven: de twee hi-hatbekkens raken elkaar niet meer.
Over de hi-hatbekkens
De bekkens van de hi-hat zijn heel anders dan je normale crash-, ride- of splashbekken. Probeer een hi-hatbekken maar eens uit als normaal bekken. Dat doet gewoon pijn aan je oren! Dat komt omdat hi-hat bekkens een stuk dikker zijn dan je andere bekkens. Zo ontstaat dat wat droge en korte geluid. De standaardgrootte van een hi-hat is 14 inch. Maar het is de laatste jaren hip om grotere hi-hats te gebruiken voor een vetter, voller geluid. Toch wordt er bij opnames in de studio juist weer gekozen voor kleinere, dikkere hi-hats. Beslis dus van tevoren goed voor welk geluid je wilt gaan, want je koopt hihats vaak per set. Al zie je ook drummers lustig experimenteren met tops en bottoms van verschillende series, merken en zelfs diameters. Het goede nieuws voor de beginnende drummer is dat ook heel goedkope hi-hats al best aardig klinken.
Hoe bespeel je een hi-hat?
Het gave aan een hi-hat is dat je het zowel met je voet als met je hand kunt bespelen en in de regel vaak tegelijkertijd. Onze Léon laat je hier de basis zien en horen. Bij een pop- of rocknummer open en sluit je de hi-hat om tel 2 en 4 te accentueren. De achtste noten speel je dan met de drumstok. Wil je meer volume, bijvoorbeeld tijdens het refrein, dan verminder je de kracht die je zet op het voetpedaal. De bekkens hebben dan meer bewegingsvrijheid en klinken harder. Wil je juist drogere en stillere klanken, dan hou je het pedaal stevig ingetrapt. Veel technieken komen aan bod in de lessen bij Online Drumles. Hier vind je bijvoorbeeld de acht basisritmes die eerdere drummer zou moeten kennen. Daar maakt de hi-hat een belangrijk onderdeel van uit! En je kunt je vast voorstellen dat je eindeloos kunt variëren met de hi-hat. We durven te wedden dat de hi-hat het meest veelzijdige onderdeel van je drumkit is!
Een revolutie in drummen
De uitvinding van de hi-hat en het pionierswerk van mannen als Papa Jo Jones en Philly Joe Jones zorgden voor een revolutie in drummen. Werden voorheen de kwartnoten gespeeld met de basdrum en de achtste noten op de snaredrum, nu doe je dat op de hi-hat. Het ritme ‘verhuisde’ naar de hi-hat, waarmee voortaan de kwart of achtste noten werden gespeeld. Grappig weetje #1: uit deze nieuwe manier van spelen ontstond ook de behoefte naar een bekken waarmee je hetzelfde ‘rijdende’ ritme kon spelen: de ride! Door de nieuwe manier van spelen veranderden grooves en eigenlijk de hele definitie van ritmes in moderne muziek. Van continue roffels, zoals je nog wel eens hoort bij fanfares, klassieke muziek of traditionele jazz, tot de veel meer staccato ritmes van nu, waarbij je de snaredrum op tel 2 en tel 4 speelt en de bassdrum op tel 1 en 3. Grappig weetje #2: Keith Moon, de legendarische drummer van The Who, speelde jarenlang zonder hi-hat.
Leer de hi-hat bespelen
Zo, nu weet je (bijna) alles over de hi-hat. Een mooi moment om eindelijk eens je dromen waar te maken en drumles te nemen. Bij Online Drumles gingen duizenden je voor. We zijn er trots op dat we zo veel jongens en meisjes, mannen en vrouwen hebben leren drummen. Inmiddels garanderen we het zelfs: iedereen kan leren drummen. Bekijk ons mooie aanbod of stel je vraag via het formulier hieronder als je liever meer wilt weten. En grappig weetje #3: aan het nummer dat je leert spelen in onze gratis proefles komt geen hi-hat te pas!
Probeer het uit in jouw proefperiode.
Nu kan iedereen leren drummen!