Wat is de taak van de drummer?
Een band zonder drummer is als een auto zonder motor. Als drummer heb je misschien wel de belangrijkste taak in een band. Zonder jouw ritmes staan de zanger en gitarist met hun mond vol tanden. In dit artikel gaan we in op het belang van de taak van de drummer in een band. Je staat weliswaar niet voorop het podium, maar jij bent wel degene die het tempo erin houdt. De drummer is met recht de motor van de band.
Strak drummen is belangrijker dan moeilijke fills
Drummen is een fantastische uitlaatklep. Het is dan ook prachtig om de nieuwste fills en vette breaks te laten horen en wellicht een drumsolo tussendoor te knallen. De rest van de band zit echter niet altijd op zo’n creatieve drummer te wachten. Het is daarom belangrijk dat je als drummer niet vergeet waar het om gaat: jij bent de motor van de band! Dat houdt ruwweg drie dingen in:
- Je houdt het tempo strak;
- Je drumt functioneel en ondersteunend;
- Je accentueert waar nodig;
1. Je houdt het tempo strak
Dé nummer 1 taak van de drummer is het tempo bewaken. Dat wil zeggen dat je een nummer op het juiste tempo kunt beginnen en dit tempo vast kunt houden. Want een tempowisseling ligt altijd op de loer. Zeker als je lekker enthousiast aan het drummen bent. Maar laat je niet in de luren leggen. Vergeet nooit het fundament waarop je spel rust: het tempo. Pas wanneer dit fundament is gelegd, is het tijd om dynamiek (verschil in volume en spanning) aan je spel toe te voegen in de vorm van accentjes en versieringen. De dynamiek maakt uiteindelijk dat precies dezelfde groove anders kan klinken wanneer twee verschillende drummers deze groove spelen. Maar het verschil tussen twee drummers zal pas écht opvallen wanneer de ene drummer het tempo verliest en niet goed maat houdt.
Is tempo houden jouw valkuil? Kijk dan bij het artikel ‘hoe word ik een strakke drummer’. Daar gaan we in op strak leren drummen door te oefenen met onze gesorteerde Spotify playlist en met de metronoom.
2. Je drumt functioneel en ondersteunend
Naast dat jij het tempo goed strak houdt, is het belangrijk dat je in je spel goed let op wat de rest van de band doet. Het drumstel is in de eerste plaats ondersteunend voor de rest van de band. Wat doet de gitarist? Wat doet de bassist? Wat heeft het nummer op dit moment nodig? Het antwoord is zelden “een drumsolo” of “een moeilijke fill die ik vorige week heb geleerd”. Voor alles is een plaats en tijd in muziek. Ook voor fills en breaks. Als drummer is het zaak om aan te voelen wanneer je deze wel en niet in kunt zetten. Het is dan ook niet zozeer de fill zelf die je als eerste moet leren, maar het aanvoelen wanneer de muziek nét dat beetje extra nodig heeft. Zodra je dat kunt, komt de magie vanzelf en kun jij je als drummer onderscheiden. Maar focus eerst op het functioneel en ondersteunend drummen in de band, want ook dat vereist oefening. Er zijn natuurlijk legendarische drummers die elke ongeschreven regel tarten, zoals Keith Moon, maar een gemiddelde hobbyband zit daar waarschijnlijk niet op te wachten.
3. Je accentueert waar nodig
Je drumt strak, je houdt het tempo, en je ondersteunt de band goed. Top! Dan is het nu is tijd om te kijken waar de muziek nét dat beetje extra nodig heeft. Accenten spelen kan je breed interpreteren. Dit kan zijn:
- De hihat losser maken om spanning op te bouwen;
- Halftime / double time spelen voor een laidback of juist een snellere feel;
- Accenten op de hihat of de bel van de ride gebruiken om een bepaalde dynamiek mee te geven aan de muziek;
- Vernieuwende fills;
- Drumsolo’s en breaks;
- En nog veel meer, zoals rimshots, rimclicks en door je drumstel uit te breiden met effectbekkens en percussie-instrumenten.
Het zijn de stukjes waarin de drummer zich écht kan onderscheiden en zijn eigen stijl kan ontwikkelen. Jij voelt goed aan wat de muziek nodig heeft, ondersteunt waar nodig en als die ondersteuning inhoudt dat de drummer wat meer op de voorgrond moet treden, dan doe jij dat!
De drummer op het podium
Waarom zit de drummer op het podium altijd achterin? Daar is een simpel antwoord op: de drummer moet het zooitje ongeregeld (de andere muzikanten) in de gaten houden op het podium. Als drummer geef je niet alleen ritmisch leiding aan de band, maar ook de structuur van de muziek staat onder jouw hoede.
Een podium wordt gewoonlijk als volgt ingedeeld:
- De drummer in het midden achterin
- De bassist links naast de drummer
- De toetsenist links van de bassist (indien er met een toetsenist wordt gespeeld)
- De gitaristen worden veelal aan de buitenkanten van het podium geplaatst
- Leadvocals vooraan het podium
Met het drumstel achterin wordt het epicentrum van het geluid wat meer naar achteren geplaatst. Dit wordt in de eerste plaats simpelweg gedaan omdat het drumstel wat luid is. Daarnaast heb jij als drummer goed overzicht vanuit jouw centrale positie. Zo kan je goed luisteren naar wat de rest doet en kan jij je focussen op jouw belangrijke taken.
De taak van de drummer bij Online Drumles
Het zal je niet verbazen, maar ook bij Online Drumles staat de taak van de drummer centraal. Kan haast ook niet anders. Met flink oefenen heb jij je drummerstaken binnen no time onder controle. Maar waar het voor een beginner misschien wat saai kan klinken om zoveel te oefenen, maken we er bij Online Drumles een feestje van! Drumlessen inclusief bijbehorende coördinatietrainingen die ertoe leiden dat jij binnen de kortste keren strak mee kunt drummen op je favoriete nummers. Wat wil een drummer nog meer?
Neem de taak van de drummer op je in de gratis proefles. Leer de allereerste beginselen van het drummen en speel mee met klassieker ‘We Will Rock You’ van Queen. Meer leren? Start jouw gratis proefperiode en krijg 14 dagen onbeperkt toegang tot de gehele drumcursus.
Heb je vragen over drummen in een band, of wil je je spel verbeteren? Stel gerust je vraag via het contactformulier hieronder.
Probeer het uit in jouw proefperiode.
Nu kan iedereen leren drummen!