Wat is de taak van de drummer?

Geplaatst op 29 november 2017 door Stef - Online Drumles

In dit artikel van Online Drumles gaan we kort in op wat naar onze mening de taak van de drummer is. Daarbij gaan we in op de taak van de drummer in een band maar voornamelijk ook in een livesetting.

Strak drummen is belangrijker dan moeilijke fills

Drummen is een fantastische uitlaatklep en het is natuurlijk prachtig om nieuwe fills te oefenen op jouw drumstel. De rest van de band zit hier niet echter altijd op te wachten. Het is belangrijk dat je als drummer niet vergeet waar het om gaat: jij bent de motor van de band. Dat houdt ruwweg drie dingen in:

 1. Je houdt het tempo strak;
 2. Je drumt functioneel en ondersteunend;
 3. Je accentueert waar nodig;

Je houdt het tempo strak

Nummer 1. taak van de drummer is het tempo van jezelf – en daarmee de rest van de band – strak te houden. In je enthousiasme het tempo laten gaan ligt altijd op de loer (zie ook het artikel ‘hoe word ik een strakke drummer’.) Maar vergeet nooit dat het fundament waarop je spel rust, het tempo is. Pas wanneer dit fundament is gelegd is het tijd om dynamiek aan je spel toe te voegen, accentjes en versieringen. Dat maakt uiteindelijk dat wanneer twee drummers precies dezelfde groove spelen, deze áltijd anders klinken. Één van die verschillen wordt veroorzaakt door dynamiek in het spel. Maar het verschil tussen twee drummers zal pas écht opvallen wanneer de ene drummer niet goed maat houdt.

Is dit jouw valkuil? Kijk dan bij het artikel ‘hoe word ik een strakke drummer’. Daar gaan we in op strak leren spelen door te oefenen met onze gesorteerde spotify playlist en met de metronoom.

Je drumt functioneel en ondersteunend

Naast dat jij het tempo goed strak houdt, is het belangrijk dat je in je spel goed let op wat de rest van de band doet. Het drumstel is in de eerste plaats ondersteunend voor de rest van de band. Wat doet de gitarist? Wat doet de bassist? Wat heeft het nummer op dit moment nodig? Het antwoord is zelden “een drumsolo” of “een moeilijke fill die ik vorige week heb geleerd”. Die fills en solo’s hebben in tijd en plaats in muziek. Dit aanvoelen is de vaardigheid die je als eerste moet leren. Niet zozeer die fill zelf. En wanneer jij precies aanvoelt wanneer de muziek nét dat beetje extra nodig heeft, dan heb je magie.

Je accentueert waar nodig

Je drumt strak, je houdt het tempo, en je ondersteunt de band goed. Nu is het tijd om te kijken waar de muziek nét dat beetje extra nodig heeft. Accenten spelen kan je rustig breed interpreteren. Dit kan zijn:

 1. De hihat losser maken om spanning op te bouwen;
 2. Halftime / double time spelen voor een laidback of juist een snellere feel;
 3. Accenten op de hihat of de bel van de ride gebruiken om een bepaalde dynamiek mee te geven aan de muziek;
 4. Fills;
 5. Solo’s; en
 6. Nog veel meer.

Dit stukje is waar de drummer zich écht gaat onderscheiden en zijn eigen stijl gaat ontwikkelen. Jij voelt goed aan wat de muziek nodig heeft, ondersteunt waar nodig en indien die ondersteuning inhoudt dat de drummer wat meer op de voorgrond moet treden, dan doe jij dat!

De drummer op het podium

Waarom zit de drummer op het podium altijd achterin? De drummer moet het zooitje ongeregeld (de muzikanten) in de gaten houden op het podium. De drummer geeft niet alleen ritmisch de leiding in de band, maar ook de structuur in de muziek.

Een podium wordt gewoonlijk als volgt ingedeeld:

 • De drummer in het midden achterin
 • De bassist links naast de drummer
 • De toetsenist links van de bassist (indien er met een toetsenist wordt gespeeld)
 • De gitaristen worden veelal aan de buitenkanten van het podium geplaatst
 • Leadvocals vooraan het podium

Met het drumstel achterin wordt het epicentrum van het geluid wat meer naar achteren geplaatst. Dit wordt simpelweg gedaan omdat het drumstel wat luid is. Daarnaast heb jij als drummer goed overzicht vanuit jouw centrale positie. Zo kan je goed luisteren naar wat de rest doet en kan jij je focussen op waar het om draait:

 1. Het tempo strak houden;
 2. Functioneel en ondersteunend drummen;
 3. Accentueren waar nodig.

Heb je vragen over drummen in een band, of wil je je spel verbeteren? Mail gerust met je vragen naar info@onlinedrumles.nl of kijk eens op de website.


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!