Drumles & muziektheorie: moet ik muziek leren lezen om drumles te volgen?

Geplaatst op 22 februari 2020 door Jasper Remmerswaal

Drumles & muziektheorie: moet ik muziek leren lezen om drumles te volgen?

We krijgen regelmatig de vraag of het nodig is om muziek te leren lezen om (online) drumles te volgen. In dit artikel leggen we uit waarom muziektheorie een essentieel gedeelte van drumles is maar voornamelijk waarom je als drummer-to-be niet bang voor muziektheorie hoeft te zijn. De superkorte samenvatting van dit artikel is als volgt:

  • Ja, noten leren lezen is heel belangrijk!
  • Ja, jij kan absoluut noten leren lezen. Sterker nog, dit gaat bijna vanzelf; je hoeft daar weinig moeite voor te doen.

Drummers hebben geluk: we hebben niet zoveel noten!

Laten we eerst even starten met het goede nieuws. De muziektheorie die je bij drumles of drummen nodig hebt is beperkt. Drums werken niet met toonhoogte zoals melodische instrumenten. Je hoeft dus alleen ritme te kunnen lezen. Dit in tegenstelling tot melodische instrumenten, waar je rekening moet houden met zowel toonhoogte als ritme . Daarnaast staan de trommels en bekkens van het drumstel over het algemeen op dezelfde plekken op de notenbalk (kijk ook hier voor onze uitleg op YouTube!). Dit versimpelt de notenbalk. Het leren lezen van noten is voor de beginnende drummer dus een minder grote opgave dan bijvoorbeeld een gitarist. Dit is fijn maar geen excuus om het alsnog maar helemaal niet te doen! 

Waarom is het belangrijk dat je muziektheorie begrijpt?

Veel mensen willen graag horen dat het niet nodig is om muziektheorie te begrijpen en dat noten leren lezen ook overbodig is – “Jimi Hendrix kon ook geen noten lezen”. Hier komt dan even de klap in het gezicht: het zal best zijn dat er artiesten zijn die geen noten lezen. Het aantal artiesten dat dit wél goed kan, is echter vele malen groter. Er zijn namelijk diverse redenen waarom het belangrijk is om muziektheorie te snappen. Deze vallen hoofdzakelijk in twee categorieën:

  • Doordat je drumpartijen kan lezen, kan je oefeningen zowel visueel als op gehoor leren spelen. Beide leermethoden hebben voor- en nadelen en zijn geschikt voor verschillende situaties.
  • Muziektheorie stelt je in staat met anderen te communiceren over muziek. Ga je in een band neuriën naar de rest van je bandleden om uit te leggen wat je bedoelt, of zeg je “Hee, zullen we proberen op de 2de tel van maat 8 een rust te spelen?”. Muziektheorie geeft je de mogelijkheid om als band (of leerling-leraar) een gedeelde taal te spreken, waardoor je elkaar makkelijk en snel begrijpt.

Waarom het jou prima gaat lukken om noten te leren lezen

Bij Online Drumles hebben we een methode ontwikkeld waarmee iedereen kan leren drummen. Onze slogan is niet voor niets “Nu kan iedereen leren drummen”. Dit geldt dus ook voor de manier waarop we muziektheorie uitleggen in onze cursus. 


Zo gebruiken we in aanvulling op de notenbalk woorden met uitleg, kleuren en zelfs fruitgroepjes om theorie uit te leggen. Doordat de cursus stapsgewijs wordt opgebouwd leer je langzaam met muziektheorie om te gaan. En dit werkt; alle abonnees geven terug dat zij geen moeite hebben met hun drumlessen en dat het materiaal goed te begrijpen is. Check ook onze Google reviews. Of nog beter: probeer onze proefles uit! Ook hier begin je meteen met de notenbalk. Je zal merken dat wanneer het geleidelijk wordt opgebouwd, noten leren lezen niet vervelend is. Het is zelfs heel handig!

Benieuwd naar Online Drumles? Start vrijblijvend jouw gratis proefperiode.


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!