Drummers op het witte doek

Dit zijn de leukste en beste films over drummen volgens ons
Online Drumles als online muziekcursus
5
(4)

Hè, hè, even bijkomen van al dat drummen! Af en toe je rust pakken is hartstikke goed. Lekker languit op de bank en de tv aan. Voor drummers is er meer dan genoeg te kijken.

Van biopics en documentaires en fictieve drumverhalen tot enkele scènes met fantastische drumsolo’s. Hollywood is fan van drummers. Hoe kan het ook anders? De drummer heeft immers de belangrijkste taak in een band. Niets zo filmisch als een drummer die lekker tekeer gaat op een drumstel!

Benieuwd welke films je kunt kijken als je niet oefent? Hieronder vind je de beste en leukste films en documentaires over drummers. Ook delen we graag onze favoriete drumscenes uit andere films met je. Die gave, filmische drumsolo’s onthouden we je niet!

De beste films over drummers

Je zult deze films ongetwijfeld op elk rijtje met ‘drumming movies’ tegenkomen. Is ook niet zo gek. Onderstaande films hebben een goed muzikaal verhaal en er wordt goed in geacteerd. Met name voor muziek- en drumliefhebbers zijn deze films dus echte must-sees.

Whiplash (2014)

Een verhaal over een jonge jazzdrummer die op het conservatorium probeert de drummer van de band te worden. Zijn leraar helpt hem nog beter te worden dan hij al is. Maar wel met een discutabele werkwijze. Met bloed, zweet en tranen – letterlijk – moet de drummer het ritme van de band maken. En dat moet steeds sneller en sneller van zijn leraar. Deze hardhandige aanpak gebruikt onze drumleraar Léon gelukkig niet!

De drummer heeft de hoofdrol in Whiplash. Er komen dus vele drumscènes voorbij. En dat een acteur de drumsolo’s voor zijn rekening neemt, betekent niet dat deze makkelijk zijn. De drumsolo in de laatste scène wordt door professionele drummers gezien als een van de beste jazz drumsolo’s van de afgelopen jaren. Whiplash is dus niet alleen vermaak, maar ook erg leerzaam. Jazz drummen staat namelijk aan de oorsprong van vrijwel alle moderne muziekgenres.

Sound of Metal (2019)

Drummen op een akoestisch drumstel, kan heel hard klinken. Zeker als je genres als heavy metal speelt. Wat doe je als heavy metal drummer als je je gehoor verliest? Dat is waar Sound of Metal om draait.

Een ‘drumming movie’ die ook de keerzijde van het drummen laat zien – en horen. Het is daarom misschien wel dé horrorfilm onder drummers: je gehoor verliezen is je ergste nachtmerrie. Naast alle dramatiek van het verliezen van datgene waar je van houdt – muziek maken -, is de onderliggende boodschap misschien wel ‘draag oordoppen tijdens drummen’. Knoop dat goed in je oren!

That Thing You Do! (1996)

Misschien niet direct een film over drummen, maar de drummer speelt wel een grote rol. In That Thing You Do! volg je een band waarvan de drummer met een gebroken arm is uitgevallen. De invallende jazzdrummer is goed, maar houdt niet het juiste tempo aan. Toch wordt deze snelle versie een hit voor de band genaamd Oneders (Wonders). Helaas blijft het bij die ene hit en worden ze een one-hit-wonder.

Dat de taak van de drummer van groot belang is, dat laat deze film wel zien. Het tempo kan een nummer maken of kraken. That Thing You Do! is dan niet direct gebaseerd op een bestaande band, maar er zijn talloze waargebeurde verhalen waarin het vervangen van de drummer succes opleverde. Neem bijvoorbeeld The Beatles die Pete Best door studio drummer Ringo Starr vervingen, want “hij klonk beter op de opnames”. Dit verhaal is overigens vaker gebruikt als inspiratie voor drummers movies. In The Rocker bijvoorbeeld.

The Rocker (2008)

Een drummer die uit de band is geschopt en het bij een nieuwe band opnieuw probeert te maken. Dat is het verhaal van Pete Best nadat hij bij The Beatles weg moest. Het was de grote inspiratie achter The Rocker. Een komische (ietwat flauwe) film, die aan een behoorlijke muziekgeschiedenis refereert.

Tot vlak voordat The Beatles doorbraken, was Pete Best de vaste drummer van de band. Voor opnames werd hij echter niet goed genoeg gevonden. Sessiedrummer Ringo Starr werd ingehuurd om de opnames in te spelen waarna werd besloten dat die opnames belangrijker zijn dan de live shows waar Best wel drumde. Er werd dus gekozen om Best te laten gaan zodat Starr zijn plek ook op het podium in kon nemen. In de jaren daarna probeerde Best een nieuwe band op te richten om succesvol te worden. Maar dit was tevergeefs. Hij raakte in een diep dal en stapte uit de muziekwereld. In 1988 kwam deze ‘vijfde Beatle’ terug als drummer van The Pete Best Band. Een behoorlijk verhaal. Geen wonder dat films hier inspiratie uit putten!

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal

In de rock ‘n’ roll scene van vroeger, kunnen niet alleen zangers en gitaristen er wat van. Drummers werden ook vaak het onderwerp van gesprek. Ook Hollywood heeft dat ontdekt en meerdere waargebeurde verhalen naar het witte doek gehaald.

The Gene Krupa Story (1959)

Een van de grondleggers van het moderne drummen is Gene Krupa. In The Gene Krupa Story wordt het levensverhaal van een van de beste bigbanddrummers verteld die zijn succes niet aankon en naar drank en drugs greep.

Waar Gene Krupa het meest om bekend staat, is zijn aandeel in het ontstaan van het moderne drumstel. Het was zijn idee om toms toe te voegen die konden worden gestemd. Ook was hij een van de eersten die de hihat bespeelde zoals we dat nu ook doen en zoals je bij Online Drumles al vanaf het eerste begin leert. Een echte pionier en dus verplichte kost voor elke drummer!

Drumline (2002)

Het drummen wordt over een heel andere boeg gegooid in Drumline. Een drummer wil bij de bigband van zijn school, maar wordt geweigerd omdat hij geen noten kan lezen. Hier krijgen ze spijt van als ze zien, en horen, wat de drummer met zijn snaredrum kan. Het is het waargebeurde verhaal van muziekproducent Dallas Austin. Alhoewel de film ook zijn leven naast het drummen behandeld en daardoor meer een drama is dan een muziekfilm, is het echt een aanrader. Zeker je de drum rudiments oefent.

Drumline is een drumfilm waarin je met name drum rudiments voorbij hoort komen. Weet je nog? De basisritmes die bij het leger zijn ontstaan om troepen aan te sturen. Deze vormen nog steeds de basis van het drummen en zijn zeker in bij bigbands van groot belang. Met enkel een snare drum op de heup kunnen de besten deze basispatronen op een enorm hoog BPM spelen. Daar heeft heel wat oefentijd in gezeten!

Beware of Mr. Baker (2012)

Geen film, maar een documentaire ditmaal. Beware of Mr. Baker gaat over het leven van Ginger Baker. De drummer van rockband Cream die bekend stond om zijn vernieuwende drumstijl en zijn extravagante levensstijl.

Met invloeden vanuit rock, jazz en wereldmuziek, heeft Ginger Baker zijn eigen drumstijl gecreëerd. Maar dat is niet het enige wat in deze drum docu behandeld wordt. Als drummer was hij een groot voorbeeld voor andere top drummers. Zo spraken Stewart Copeland (The Police), Charlie Watts (The Rolling Stones) en Chad Smith (Red Hot Chili Peppers) vol lof over Baker achter zijn drumstel. Als persoon is hij minder geliefd door de vele drugsverslavingen die hij in zijn leven heeft gehad. Maar ondanks zijn ongezonde levensstijl, is Baker wel 80 jaar oud geworden. Een lang leven waarin veel van zijn werk is opgenomen. Hoogtepunt van de film is het moment waarop Baker in woede uitbarst en de documentairemaker een oplawaai verkoopt. Gaat dat zien!

Films met drumscènes

Een personage dat met veel passie op een drumstel speelt, filmischer dan dat wordt het niet! Vandaar ook dat er naast films over drummen, er ook heel veel films zijn met enkel een drumscène. Of de hele film de moeite waard is, dat mag je zelf beslissen. Maar die ene scène, die is (zeker voor drummers) vaak wel een aanrader!

Wayne’s World (1992)

Het is de film waarmee Bohemian Rhapsody een nieuwe opleving kreeg. Maar kun je je de scène in de muziekwinkel ook nog herinneren? Wanneer personage Garth achter het drumstel gaat zitten, speelt acteur Dana Carvey een knappe drumsolo. En nee, geen ‘filmmagie’. Acteur Carvey is zelf drummer en speelt deze solo dus helemaal zelf! Doe jij het hem na?

Tenacious D In The Pick of Destiny (2006)

Fan van Nirvana of Foo Fighters?
De komische rockband Tenacious D, bekend van Tribute, heeft ook een eigen film uitgebracht. Ze willen hierin de beste band aller tijden worden. In hun zoektocht stuiten ze op de duivel die ze uitdagen voor een ‘rock off’: de beste rocker wint. Een battle waarin niet zomaar een acteur in het Satan kostuum zit te drummen. Het is Dave Grohl, drummer van Nirvana en gitarist van Foo Fighters! Gegarandeerd goed drumwerk dus.

The Big Short (2015)

Een film over de financiële crisis. Klinkt saai. Maar metal fans zullen zich de drumscène nog wel herinneren. Een zware dag op werk kun je het beste afreageren op je drumstel. En dat is ook precies wat hoofdrolspeler Christian Bale hier doet.

Step Brothers (2008)

Brennan en Dale wonen als mannen van middelbare leeftijd nog thuis. Daar komt verandering in als Brennan’s moeder en Dale’s vader een relatie krijgen en gaan samenwonen. De twee mannen worden ineens stiefbroers van elkaar. Dat leidt tot heel veel kinderachtige ruzies en flauwe grappen over en weer. Dieptepunt in de ruzies is de vechtpartij die uitbreekt over het drumstel van Dale. Uiteraard worden de twee elkaars beste vrienden. Daarvoor is wel een hilarisch optreden en een totaal krankzinnige drumsolo nodig.

The Muppets – Animal

Deze iconische drummer kan eigenlijk niet ontbreken. De drummer van The Muppets, oftewel Animal, is een graag geziene drummer op televisie. De drummer van Dr. Teeth and the Electric Mayhem, fictieve band van The Muppets, komt in vrijwel elke Muppet film voorbij. Zijn rockster-uiterlijk en wilde drumstijl zijn, waarschijnlijk, gebaseerd op Keith Moon (The Who), Ginger Baker (Cream) en John Bonham (Led Zeppelin). Animal is dus een klassieke rockdrummer!

En nu weer lekker oefenen!

Genoeg om te kijken tussen het oefenen door! Maar naast bovenstaande films, zijn er nog talloze andere ‘drumming movies’. Welke film of documentaire mist in dit rijtje? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

En nu weer lekker oefenen! Met Online Drumles kun je oefenen waar en wanneer jij wilt. Probeer het eens uit in de 14 dagen gratis proefperiode. Wie weet kun jij dan binnenkort net zo goed drummer als de personages uit bovenstaande films!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 4

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle