Iedereen heeft ritme

Online muziekles volgen akoestisch drumstel
0
(0)

Leren drummen moeilijk? Helemaal niet! Want iedereen heeft ritme. Natuurlijk is het ritmegevoel bij de één sterker dan bij een ander. Maar geloof ons: ieder mens heeft ritme. Hoe dat precies zit, dat leggen we in dit artikel uit.

Ritme

Laten we beginnen bij het begin, want wat is ritme nu precies? Daarover zijn bibliotheken volgeschreven en er bestaan verschillende theorieën over. Ritme is een specifieke herhaling van accenten, die een zeker patroon vertonen. Klinkt een beetje wazig. Maar denk bijvoorbeeld aan je hartslag, een tikkende klok, lopen, ademen, praten, de seizoenen of de golven in zee. Dat zijn allemaal voorbeelden van ritme. En in muziek draait ook alles om ritme: een regelmatige herhaling van noten, slagen, klanken of melodieën. In alle westerse muziek is ritme in overeenstemming met de maatsoort. Denk aan marsmuziek: 1 2|1 2. Een wals: 1 2 3 | 1 2 3. Of pop en rock: 1 2 3 4 | 1 2 3 4. Het tempo of snelheid van muziek wordt uitgedrukt in BPM: beats per minute.

Ritmegevoel

Hoe zit het dan met ritmegevoel? Dat is je vermogen om de regelmaat (ook wel puls genoemd) in muziek te kunnen herkennen en daar op mee te bewegen. Een paar voorbeelden: in je handen meeklappen, meebewegen en dansen op muziek en stampen in de maat. Het is haast een aangeboren vaardigheid. Loop een kinderdagverblijf binnen en je ziet dreumesen en peuters meeklappen met liedjes. Om dat te kunnen doen, is de ontwikkeling van je grove motoriek wel een voorwaarde. We zijn al eens dieper ingegaan op motoriek en coördinatie en hoe je die met drummen kunt verbeteren.

Geen gevoel voor ritme?vaderdag vader en zoon achter drumstel

Het is misschien wel de meest gehoorde reden om niet te leren drummen: ik heb geen ritmegevoel! Daar is niets van waar. Ritmegevoel is niet alleen een aangeboren vaardigheid, maar het komt in alle dagelijkse handelingen bewust en onbewust terug. Als je wandelt, ademhaalt, praat, een boterham smeert: alles verloopt met herhaalde bewegingen met een sterk patroon. Je kunt je ritmegevoel versterken en ontwikkelen door bijvoorbeeld veel naar muziek te luisteren. Maar ook mee tikken met de maat, dansen, in je handen klappen of door trainen met apps en spelletjes trainen je ritmegevoel. Dit wordt ook wel ‘entrainment’ genoemd: het synchroniseren van bewegingen met het ritme van de muziek. Jonge kinderen pikken dit het snelst op, maar ook op (ver)gevorderde leeftijd kun je jouw ritmegevoel gelukkig blijven versterken.

Drum je eerste nummer mee

We kunnen nog heel lang doorgaan over de theorie, maar misschien is het een beter idee om in de praktijk te ervaren hoe het zit met jouw ritmegevoel. Met onze gratis introductieles leer je binnen een half uurtje meedrummen op ‘We Will Rock You’ van Queen. Voor deze les heb je geen drumstel of stokken nodig trouwens; handig. Je denkt misschien dat je geen ritmegevoel hebt of dat een Houten Klaas als jij nooit drummen leren kan, maar we beloven je; dit wordt geen teleurstelling!

De uitdaging van drummen

Ook al beschik je over een aardig ritmegevoel: het kan even slikken zijn als je voor het eerst achter een drumstel kruipt. Je bespeelt een drumstel, dat eigenlijk een verzameling van losse percussie-instrumenten is, namelijk met beide handen en voeten. Daarom besteden we zeker in de eerste lessen van Online Drumles veel aandacht aan de basis. De maatsoort speel je op je hi-hat of ridebekken, de accenten afwisselend op je bassdrum en snare. Om dat te kunnen doen, is het essentieel dat je je ledematen onafhankelijk van elkaar leert bewegen. Met gerichte coördinatietrainingen werken we daar samen aan. Je kunt het een beetje vergelijken met leren schaatsen of fietsen. Heb je de slag eenmaal te pakken, dan weet je niet beter!

Twee weken jouw ritmegevoel uitproberenOnline Drumles volgen via tablet elektrisch drumstel

Wil je er achter komen hoe goed jouw ritmegevoel is? En ben je ook zo benieuwd hoe je dat verder ontwikkelt? Dan hebben we iets gaafs voor je! Je kunt Online Drumles nu namelijk twee weken uitproberen. Helemaal gratis en voor niets. Na twee weken zeg je het proefabonnement op, maar we weten bijna zeker dat je net als duizenden anderen helemaal verslingerd raakt aan leren drummen. Goed om te weten, bij Online Drumles geloven we dat we iedereen kunnen leren drummen. We garanderen dat zelfs. Dus mocht blijken dat je er geen snars van kunt, dan zit je nergens aan vast. Geeft dat even een fijn (ritme)gevoel!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen 0

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle