Is drummen moeilijk? 3 misverstanden uitgelegd

Geplaatst op 2 februari 2018 door Stef - Online Drumles

Binnen onze fysieke drumschool hebben we in 20 jaar al meer dan 4000 leerlingen gehad, in allerlei soorten en maten. Die hebben we allemaal leren drummen. Ja, sommige leerlingen pikken het drummen sneller op dan andere. Maar dat neemt niet weg dat iedereen het kan leren. Als je het maar wilt.

is-drummen-moeilijk

Twijfel je nog of jij ook kunt leren drummen? Lijkt drummen je te moeilijk? Misschien komt dat door een van de drie volgende misverstanden. We ruimen ze graag voor je uit de weg!

 

Misverstand 1: ik heb niet het nodige talent om te drummen

Op een drumstel spelen is een drukke bezigheid. Het leren spelen vergt veel van verschillende zintuigen en motorische processen: je ledematen bewegen, luisteren, kijken, tellen (maat houden), analyseren van noten en luisteren naar drums in muziek.  Dat gaat toch alleen maar goed als je daar natuurlijke aanleg voor hebt? 

Zo zwart-wit is het niet. Iedereen heeft muzikaal talent, maar niet in dezelfde mate. Waarschijnlijk zit gevoel voor ritme er al vanouds bij ieder mens in: onderzoekers vermoeden dat oermensen al krijgsdansen en andere rituelen uitvoerden onder begeleiding van eenvoudige percussie

Je talent is niet 100% bepalend voor je vermogen om te leren drummen. Het is altijd een combinatie van aanleg én het investeren van de nodige tijd om beter te worden. Veel oefenen dus. En rustig opbouwen. Eerst oefen je met een metronoom op een langzamer tempo. Als je dan comfortabel kunt spelen zonder dat je armen en benen telkens in de knoop raken, voer je het tempo geleidelijk op. Vrij snel kun je dan de meest basic grooves spelen. En dan kun je al met een hoop bekende nummers meespelen.

Dus: aangeboren talent helpt zeker bij het leren drummen. Maar ook als je minder talent hebt, kun je het leren. Dan moet je er wel meer aan werken. Een gezonde dosis doorzettingsvermogen en enthousiasme helpt daarbij. En kies een drummethode waar een goede opbouw in zit. Het is verleidelijk om je al gelijk op complexe technieken te storten, maar bouw eerst een goede basis op. Dan krijg je daarna lastigere technieken makkelijker onder de knie en raak je niet gefrustreerd.

Misverstand 2: ik kan geen noten lezen, dus ik kan niet leren drummen

Sommige leerlingen leren drummen op gehoor (auditief), andere leerlingen vooral op zicht (visueel). Maar of je nou auditief of visueel bent ingesteld: daar hoeft geen notenschrift aan te pas te komen. Je hoeft dus geen noten te kunnen lezen voordat je met drummen kan beginnen.

Wel helpt het leren van noten enorm als je wilt leren drummen. Noten lezen helpt je om een theoretisch idee te krijgen van wat je aan het doen bent als je een bepaalde groove speelt. Daarnaast is het handig als je in een band gaat spelen. Gelukkig valt noten leren lezen voor drummers enorm mee vergeleken met andere instrumenten! Dat komt omdat ieder onderdeel van het drumstel een noot op de notenbalk representeert. Lees in dit artikel hoe dat precies zit.

Bij Online Drumles vinden we het belangrijk dat je als drummer noten leert lezen. En tijdens onze cursus leren we je dat dan ook. Je leert het vanzelf door het volgen van de oefeningen in onze lessen, die altijd een notenschrift hebben. Geen dikke boeken en theorielessen, gewoon lekker meespelen. Binnen no time leer ook jij noten lezen. 

Misverstand 3: ik maak te veel fouten

We leven in een maatschappij die erg gericht is op het mijden van fouten. Social media versterken het beeld dat alles maar perfect moet zijn. Sommige leerlingen zijn dan ook bang om fouten te maken, zeker als er een drumleraar naast ze zit die op hun vingers kijkt. 

Maar fouten maken is niet erg. Sterker nog, het is een belangrijk onderdeel van het leerproces. Door te observeren en te analyseren wat er niet goed gaat, krijg je beter inzicht in wat jouw struikelblokken zijn en wat je moet doen om te verbeteren. En als je fouten durft te maken, ben je ook sneller geneigd om nieuwe dingen uit te proberen.

Dat weet je drumleraar ook allemaal, dus schaam je niet als je tijdens de drumles iets verkeerd speelt. Zoals onze drumleraar Léon zegt: ‘Als de leerling kon drummen, had ik geen werk.’ Om duidelijk te maken dat fouten maken erbij hoort, hebben we in onze online drumcursus dan ook de fouten van Léon niet weggehaald.

Conclusie: hoe moeilijk is drummen?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoe moeilijk het is om te leren drummen. Het hangt van de persoon af. Met hoeveel aangeboren talent ben je gezegend? Ben je van nature een doorzetter? Welke muziekstijl wil je spelen? Pop, prog rock, jazz, …? 

Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat drummen iets is dat iedereen kan leren, als je het graag wilt en het op de goede manier aanpakt. Bijvoorbeeld door onze drumcursus te volgen. Dan durven we er zelfs een ‘Iedereen kan leren drummen’-garantie op te geven!

Twijfel je nog of drummen iets voor je is? Of heb je een andere vraag? Mail ons op info@onlinedrumles.nl en we nemen contact met je op!


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!