Is leren drummen moeilijk?
Als buitenstaander lijkt drummen heel eenvoudig. Je tikt een beetje in de maat en rammelt even lekker op wat trommels en bekkens. Maar elke drummer kan je vertellen dat drummen heel wat meer inhoudt dan een potje trommelen. Hoe moeilijk of makkelijk is het nu om te leren drummen? In dit artikel gaan we er dieper op in.
De moeilijkste instrumenten om te bespelen
Eerst maar eens het goede nieuws. Het drumstel staat niet hoog op lijstjes met uitdagende instrumenten. De viool, saxofoon, hoorn, accordeon en hobo scoren daarop stukken hoger. Dat is logisch, want bij het goed bespelen van dergelijke instrumenten komt enorm veel techniek kijken. Probeer als ongetraind iemand maar eens een fatsoenlijk geluid uit een saxofoon te krijgen. Dat lukt je waarschijnlijk niet. Je gebruikt daarvoor spieren in en om je mond en lippen waarvan je niet wist dat ze bestonden! En terwijl je blaast, bedien je met je handen de kleppen om een bepaalde noot te kunnen spelen. Dan is het slaan met stokjes op een trommel toch iets eenvoudiger!
Snel resultaat
Een van de leukste dingen aan het leren drummen is dat je al heel snel resultaat boekt. Zoals gezegd, er is weinig voor nodig om geluid uit een trommel of bekken te krijgen. En een ander voordeel van drummen is dat je er geen ingewikkelde theorie en notenleer voor hoeft te kunnen. Trommelen, meeklappen met muziek, stampen in de maat…het lijkt in iedereen te zitten. Drummen appelleert aan een oergevoel. Percussie-instrumenten behoren dan ook tot de oudste instrumenten ter wereld. De vroegste voorbeelden daarvan zijn ruim 70.000 jaar oud. Natuurlijk lang niet zo uitgebreid als een modern drumstel. Dat hoeft ook niet. In de eerste gratis proefles van Online Drumles laten we je graag ervaren hoe gaaf en eenvoudig drummen kan zijn!
Niet zo simpel als het lijkt
Een simpel ritme als in ‘We Will Rock You’ kan iedereen met een klein beetje oefening zo meespelen. Je beweegt je handen en voeten namelijk niet tegelijkertijd. Dat is bij de meeste grooves wel zo. Je rechterhand en linkerhand, maar ook je voeten moet je onafhankelijk van elkaar bewegen. Dat is knap lastig. Je hebt daar in de basis een aantal zaken voor nodig. De eerste is coördinatie, zodat je met je armen, benen, handen en voeten op hetzelfde moment andere dingen kunt doen. Het tweede is spierkracht. Je gebruikt ongemerkt heel veel verschillende spiergroepen in je armen, benen, buik en rug. Drummen wordt niet voor niets vergeleken met topsport. En het derde is het ontwikkelen, aanscherpen en onderhouden van je ritmegevoel. Want het bewaken van het tempo is je belangrijkste taak als drummer.
Wat voor drummer wil je worden?
Een aardige vraag om over na te denken is wat voor drummer je wil worden? Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders en kan natuurlijk veranderen in de loop der tijd. Misschien heb je als doel om de snelste en hardste metaldrummer van Nederland te worden. Dan ben je waarschijnlijk jaren en jaren dagelijks aan het oefenen om je coördinatie, kracht, uithoudingsvermogen en snelheid te verbeteren. Of misschien is het jouw doel om lekker ontspannen mee te drummen met fijne deuntjes. Dan kom je met de acht basisritmes die elke drummer moet beheersen al een heel eind. Wat we proberen te zeggen is dat jouw dromen en ambities bepalen hoe makkelijk of moeilijk drummen wordt. En we staan erop: fouten maken mag!
Hoe zit het dan met aanleg en talent?
Naast studeren, oefenen, spelen, optreden, je muzikale grenzen verleggen en telkens meer leren, bepalen talent en aanleg ook deels hoe goed je kunt worden. Ook al train je als voetballer nog zo hard: er is maar één Messi. En toch hoef je geen Messi te zijn om een goede voetballer te zijn. Laat staan dat je er plezier aan beleeft. Bij Online Drumles zien we de verschillen in aanleg en talent elke dag. De ene leerling pikt het sneller op dan de ander. De één bereikt eerder het plafond, de ander blijft zich steeds verder ontwikkelen. Onze overtuiging is deze: zo lang jij plezier beleeft aan het drummen, blijf je leren. Plezier is de basis van ons leersysteem. We weten dat dit werkt en bieden daarom de ‘iedereen-kan-leren-drummen garantie‘ aan. Of je nu veel of weinig aanleg hebt.
Waarom we het je bij Online Drumles makkelijk(er) maken
De lessen bij Online Drumles zijn altijd opgebouwd rondom een nummer. Aan de hand van evergreens, hits en klassiekers leer je elke les nieuwe skills aan. We beginnen uiteraard eenvoudig en voeren de moeilijkheidsgraad stap voor stap op. Pas als je het nummer en de oefeningen onder de knie hebt, ga je door naar de volgende les. Het fijne aan een online cursus, is dat jijzelf bepaalt wanneer en in welk tempo je oefent. Er staat geen druk op en je oefent wanneer het jou uitkomt. Je kunt altijd direct contact met ons opnemen als je ergens tegenaan loopt. Zo krijg je tips, adviezen en hulp als je dat nodig hebt. Met de videolessen, bladmuziek en artikelen, krijg je een schat aan informatie aangereikt die jou als startende en gevorderde drummer steeds verder vooruit helpt.
Ervaar hoe leren drummen echt is!
We kunnen nog wel even doorgaan over hoe makkelijk of moeilijk drummen nu echt is. Maar dat is dus van veel factoren afhankelijk. De belangrijkste daarvan ben jij! We willen je daarom uitdagen: ervaar zelf hoe het is om te leren drummen. We hebben daarvoor een prachtig aanbod. Want je kunt starten met een gratis proefperiode van twee weken. Nog geen drumstel in huis? Dan is een abonnement in combinatie met de huur of koop van een elektrisch drumstel echt iets voor jou! Liever eerst meer weten? Doe dan de gratis proefles of neem contact met ons op via onderstaand formulier. Makkelijker kunnen we het niet voor je maken!
Probeer het uit in jouw proefperiode.
Nu kan iedereen leren drummen!