Moet ik noten leren lezen om te leren drummen?

Geplaatst op 26 mei 2020 door Sam Buunk

Moet ik noten leren lezen om te leren drummen?

“Moet ik echt noten leren lezen om te kunnen drummen?” is een vraag die we geregeld krijgen bij Online Drumles. Het snelle antwoord op deze vraag: Ja, noten leren lezen is echt wel handig als je start met drummen. Noten kunnen er ingewikkeld uitzien op het eerste gezicht en zijn voor veel mensen een barrière om te beginnen met off- of online muziekles. Gelukkig is noten lezen voor drummers een stuk eenvoudiger dan bij melodische instrumenten.

In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is om noten te kunnen lezen wanneer je begint met drummen. Maar vooral dat het niet moeilijk hoeft te zijn! Lees door tot het einde om erachter te komen hoe iedereen zonder moeite drumnoten kan leren lezen.

Waarom noten leren belangrijk is om te leren drummen

Noten leren lezen is een groot voordeel voor drummers van alle niveaus. Voor beginners is het extra waardevol omdat het een goede basis legt om snel progressie te kunnen boeken.

1. Noten leren helpt ritme begrijpen

Leren drummen gaat voornamelijk over het begrijpen en onder de knie krijgen van ritme en coördinatie. Wanneer je in een band gaat spelen is de taak van de drummer het ritmisch leidinggeven aan de band. Het állerbelangrijkste hierbij is dat de drummer in de maat speelt en het juiste ritme aanhoudt.

Om te begrijpen hoe ritme werkt is de belangrijkste stap dat je weet hoe je moet tellen (in de maat). Een maat bestaat in meeste populaire muziek uit vier tellen. Deze vier tellen worden door de noten als het ware opgedeeld in kleinere stukjes en weergeven het ritme. Wanneer je begint met drummen maakt het kunnen lezen van noten het begrijpen van het ritme een stuk makkelijker.

2. Het brengt controle aan in je spel

Door middel van noten kun je begrijpen welke hand welke noot speelt, en dus welk onderdeel van het drumstel. Dit is essentieel om controle te krijgen over je spel en kun je bovendien niet leren door alleen te luisteren!

3. Noten geven toegang tot een gedeelde taal onder muzikanten

Het kunnen lezen van noten maakt het makkelijker om te communiceren met andere muzikanten. Wel zo handig als je in een band wilt spelen! Zonder notenschrift wordt het erg lastig communiceren. Stel je voor dat je aan het oefenen bent en de gitarist zegt ‘’Speel achtste noten op de bassdrum voor 3 maten en speel dan 1 maat kwartnoten”. Dat wordt toch lastig uitleggen én begrijpen als je niet bekend bent met notenschrift!

4. Noten lezen brengt flexibiliteit

Doordat je drumpartijen kan lezen, kan je oefeningen zowel visueel als op gehoor leren spelen. Beide leermethoden hebben voor- en nadelen en zijn geschikt voor verschillende situaties. Hierdoor kan je dus meerdere kanten op.

“Maar ik ken goede drummers die geen noten kunnen lezen!”

Dat kan. Er zijn veel drummers die het ver geschopt hebben zonder noten te lezen. De realiteit is dat deze drummers dit hebben bereikt door jaren van oefenen en luisteren naar muziek. Als je het meeste uit jouw drumcarrière wilt halen in een meer realistisch tijdspad, dan zal het leren lezen van noten je zeker helpen. Het tegenovergestelde is trouwens ook waar: er zijn vééél meer drummers die wél noten kunnen lezen.

Maar dan het belangrijkste: gelukkig valt noten lezen voor drummers mee!

Drummers hebben geluk. Noten lezen voor drummen is een stuk makkelijker dan voor melodische instrumenten. Bij melodische instrumenten representeert iedere lijn en witruimte in de notenbalk een toon (a,e,c etc.). Wanneer je gitaar of piano speelt kan het soms best even zoeken zijn welke toon je moet hebben. Bij drummen is dit een stuk eenvoudiger. Iedere lijn of witruimte representeert namelijk één van de onderdelen van het drumstel. We werken alleen met ritme, niet met toonhoogte. Wij drummers hoeven ons dus niet bezig te houden met ingewikkelde toonladders!  De onderdelen van het drumstel staan daarnaast over het algemeen ook nog eens op dezelfde plekken als op de notenbalk (kijk hier voor onze uitleg op Youtube).

Waarom jij ook noten kunt leren lezen

Bij Online Drumles leren we spelenderwijs noten lezen. Geen boeken of lange theorie, maar oefenmateriaal met hulpmiddelen zoals kleuren en zelfs fruitgroepjes. En dat werkt. Echt. Wij zorgen ervoor dat noten lezen geen obstakel wordt en voegen stapsgewijs  kleine stukjes muziektheorie toe aan de lessen. Onze ervaring is dat leerlingen na een tijdje opeens door hebben dat ze noten hebben leren lezen, zonder dat ze hier actief mee bezig zijn geweest. Klinkt goed toch?

Wij hebben een methode ontwikkeld waarmee iedereen kan leren drummen. En dat is onze garantie! Je kunt een voorproefje nemen op onze lessen in onze proefles. Hier begin je ook meteen met de notenbalk. Je zult zien, het valt mee! En  ben je echt enthousiast, dan kan je Online Drumles áltijd twee weken gratis uitproberen.

Heb je nog vragen over noten lezen of Online Drumles? Stuur dan gerust een mailtje naar info@onlinedrumles.nl !

 

 


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!