Rustagh! Hoe je sneller leert drummen door rustig te oefenen

Geplaatst op 26 juni 2020 door Sam Buunk

Rustagh! Hoe je sneller leert drummen door rustig te oefenen

Wij drummers zijn enthousiaste mensen. En soms misschien een tikkeltje ongeduldig. Een fout die veel drummers maken is dat ze te snel oefenen. Veel beginners maar ook gevorderde drummers maken deze fout. In dit artikel van Online Drumles leggen we uit hoe je door rustig te oefenen sneller kan leren drummen.

Een nieuwe oefening

Bij een nieuwe oefening ligt de focus vaak op de coördinatie tussen armen en benen. Bijna elke nieuwe oefening begint hier mee. Omdat de oefening nieuw is lukt het niet meteen om de oefening te spelen. Je deelt de oefening op in kleinere delen zodat je de coördinatie in je systeem kunt krijgen. Daarbij moet het tempo het liefst zo laag zijn dat je actief kunt nadenken over elke slag die je maakt. Vervolgens komt er een moment waarop je de oefening helemaal kunt spelen, op een laag tempo. So far so good.

Maar waar gaat het dan fout?

Hierna dus. Op het moment dat je de oefening in zijn geheel kunt spelen en je minder nadenkt over je coördinatie, komt er ruimte om na te denken over de snelheid. “Het lukt!”. Uit enthousiasme gaat het tempo omhoog. Je speelt het liefst zo snel mogelijk want zo gaat de oefening gaaf klinken.

Al snel kun je jezelf niet meer bijhouden en gaat de oefening slordig klinken. Soms heb je dat door maar soms ook niet – en daar wordt het gevaarlijk! Als je te vroeg versnelt ga je een oefening rommelig aanleren. Uiteindelijk kost dat je veel meer tijd.

Hoe leer je een oefening wel goed?

Snel spelen is gaaf. Maar je zal iets nooit snel kunnen spelen als er geen goede basis ligt. De enige manier om een oefening op een juiste manier aan te leren is om deze rustig te oefenen. Maar hoe doe je dat?

Gebruik een metronoom

Door te drummen met een metronoom dwing je jezelf op een bepaald tempo te blijven. Spreek met jezelf af dat je een oefening bijvoorbeeld minimaal 1 minuut met regelmaat op een laag tempo speelt. Zodra je de oefening 1 minuut consistent kan spelen, kan je rustig het tempo een klein stukje opschroeven

Verhoog langzaam het tempo

Verhoog het tempo met bijvoorbeeld 5 BPM tot maximaal 10 BPM (lees ons artikel over BPM als je niet weet wat BPM is). Houd de oefening dan weer minimaal een minuut vol en zet de metronoom dan weer 5-10 BPM sneller. Zo zorg je dat je de oefening op elk tempo met regelmaat in je systeem krijgt.

Kun je niet meer sneller?

Neem even pauze. Vaak lukt het na 5 minuten pauze wel! Lukt het nog steeds niet? Schroef dat het tempo weer een stuk terug naar beneden en bouw langzaam weer op. Succes!

 

Heb je nog vragen over oefenen, Online Drumles, of drummen in het algemeen? Email dan gerust naar info@onlinedrumles.nl

Kijk ook eens naar deze artikelen:

 

 


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!