Drumstokken vasthouden: traditional grip of matched grip?

Get a grip!
Traditionele grip drumstokken
5
(1)

De ene drummer is de andere niet. De een speelt akoestisch, de ander elektrisch. De een drumt al jaren, de ander komt net om de hoek kijken. En de een drumt met traditional grip, de ander met matched grip. Maar wat betekenen deze verschillende ‘grips’. Heel simpel: het is de manier waarop je je drumstokken vasthoudt. In dit artikel lees je over de verschillende grips en welke grip je het beste met welk muziekgenre kunt spelen.

Drummen met de traditional grip

Het meest opvallende aan de traditional grip is dat je de drumstokken met elke hand anders vasthoudt. Het beste kun je dat zien aan de linkerhand. Over de rechterhand hebben we het later. Ben je trouwens een linkshandige drummer en speel je op een linkshandige kit, doe dan onderstaande stappen in spiegelbeeld.

Met de traditionele grip ligt de drumstick als het ware in je hand. Volg onderstaande stappen om je drumstok op de traditionele manier vast te houden:

  1. Houd je linkerhand recht alsof je een hand geeft.
  2. Leg vervolgens je drumstok in de ruimte tussen duim en wijsvinger. De balanspunt van de drumstok moet tussen je duim en wijsvinger.
  3. Krom dan je overige vingers als een kommetje om de drumstok heen, hierbij kunnen je wijsvinger en middelvinger boven de drumstok en je ringvinger en pink onder de drumstok. Deze vingers houd je ontspannen. Het echte vasthouden doe je met duim en wijsvinger.
  4. Beweeg de stok rustig heen en weer met behulp van je duim. Tadaa: de traditional grip!

En zo ziet dat er dan uit:

Traditional grip drumstokken vasthouden

De traditionele grip

Oorsprong traditional grip

De traditionele grip, de naam zegt het al, maakt deel uit van drumtraditie. De oorsprong van het drumstel heeft hier alles mee te maken. Toen drummen begon, was een enkele trommel de standaard. Deze werd vaak om het lichaam heen gedragen tijdens veldslagen. Deze eerste drummers gaven met bepaalde ritmes (rudiments genoemd) aan welk regiment moest aanvallen. Lopend met een drum op je heup, is het handiger om je drumstokken met de traditional grip vast te houden. Je hebt namelijk nauwelijks ruimte om én te blijven lopen én te blijven spelen. Door je linkerdrumstok met de hand aan de onderkant beet te houden, maak je het jezelf veel makkelijker.

Muziekgenres voor traditional grip

Toen de drums voor het eerst als instrument werd gezien, was de traditional grip de enige die bestond. Ragtime, bigband en jazz betrokken als eerste muziekgenres een drumstel bij de muziek. Nog steeds zijn het deze genres die vooral met traditional grip gespeeld worden. Deze manier van drumstokken vasthouden wordt dan ook wel de ‘jazz grip’ genoemd. Maar dat betekent niet dat je enkel jazz kunt spelen met deze grip. Er zijn ook genoeg rock- en popdrummers die liever traditioneel spelen. Kijk maar eens naar Cindy Blackman Santana (Lenny Kravitz), Dave Weckl, Steve Smith (Journey), Charlie Watts (The Rolling Stones) en Stewart Copeland (The Police). Het is net wat ze geleerd hebben!

Drummen met de matched grip

Bij de matched grip houd je, in tegenstelling tot de traditionele tegenhanger, wel beide drumstokken hetzelfde vast. Vandaar dat deze ook wel parallel grip wordt genoemd. Voor zowel rechts- als linkshandige drummers is dit dus hetzelfde. Dit is de manier die beginners tegenwoordig vaak aanleren. Overigens is dit ook hoe de rechterhand van de traditional grip de drumstok vast houdt.

Volg onderstaande stappen om je drumstokken met de matched grip vast te houden:

  1. Verdeel de drumstok (denkbeeldig) in drie delen.
  2. Op een derde van de onderkant pak je de drumstok vast tussen duim en wijsvinger.
    1. Deze keer wijst de handpalm naar beneden.
  3. Doe dit ook bij de andere drumstok en je hebt de matched grip vast!

En zo ziet dat er dan uit:

matched grip drumstokken vasthouden

De matched grip

Oorsprong matched grip

De matched grip heeft niet zo’n uitgebreide geschiedenis als de traditionele grip. Toen de trommels werden neergezet en niet meer langs een heup hingen, was de traditional grip niet meer noodzakelijk. Het speelvlak is immers vlak. Andere grips werden daardoor mogelijk. Beginners hebben vaak voorkeur voor de matched grip. Deze houdt je makkelijker vast dan de traditional grip. Wel zijn er verschillende soorten matched grip waarmee je kunt afwisselen.

French grip

Bij de Franse grip wijzen de handpalmen naar elkaar en staat de duim bovenop beide drumstokken. Je beweegt de drumstok met de vingers heen en weer. Dit laat meer finesse toe in je bewegingen en het volume. Wil je heel snel drummen, is de French grip een aanrader. Veel metaldrummers en speeddrummers gebruiken deze techniek.

German grip

Ook de Duitsers hebben hun eigen grip. Hierbij zijn de handpalmen naar de trommel gericht. De drumstok beweeg je met je pols en niet zozeer met je vingers zoals de Fransen dat doen. Wil je hard slaan en veel volume teweeg brengen, is dit een ideale manier om je drumstokken vast te houden. Maar ook de afwisseling naar zacht spelen is goed mogelijk met de Duitse grip.

American grip

Als laatste is er dan nog de American grip. Dit is feitelijk een combi van de Franse en Duitse grip. De handpalmen wijzen net niet naar de trommel en net niet naar elkaar. Ze houden een hoek van zo’n 45 graden aan. De wijsvinger staat bovenop de stok in plaats van eromheen. Dit om de drumstok in de juiste positie te houden en niet weg te laten slippen. Om de Amerikaanse grip te spelen, gebruik je zowel je vingers als je pols. Met deze combi kun je én snel spelen én een behoorlijk volume teweegbrengen. Best of both worlds!

Muziekgenres voor matched grip

De matched grip is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Door de kracht die je met beide handen kunt leveren, is het een pré om met de matched grip te kunnen spelen bij harde genres zoals rock, metal en pop. Maar ook jazz spelen is zeker mogelijk met de matched grip.

Spelen met traditional grip of matched grip?

Onder beginners wordt de traditional grip als moeilijk ervaren. Dit komt vooral doordat je als rechtshandige natuurlijk een beter motoriek hebt in je rechterhand (en andersom als je linkshandig bent natuurlijk). Met je zwakke hand spelen is daardoor lastiger met de traditional grip. Oefen je matched grip, dan ligt de focus op de ontwikkelde hand die in een groove de hihat speelt. Voor rechtshandigen is dat rechts en voor linkshandigen links. Maar nog steeds geldt, je bent zo snel als je zwakke hand. Ook met de matched grip moet je die ontwikkelen en dat vergt veel oefening.

Of je nu een voorkeur hebt voor de traditional of de matched grip, dat maakt niet zoveel uit. Beide kunnen gebruikt worden om ieder muziekgenre te spelen. Weet je nu al 100% zeker dat jouw voorkeur bij jazz ligt, is het handig om als beginner de traditional grip te leren. Door traditioneel te spelen ga je meer aandacht besteden aan je zwakke hand. Je gaat dus meer motoriek in je linkerhand aanleren waardoor dat in het begin moeilijker is. Maar daar heb je later profijt van. Voor meer gevorderde drummers is het leren spelen met de traditionele grip een leuke uitdaging. Het geeft een heel nieuwe dimensie aan je drumspel!

Leer de matched grip bij Online Drumlesonline drumles thuis drummen

Beginners leren veelal de matched grip aan. Dit is tegenwoordig de meest gangbare manier om je drumstokken vast te houden. Ook bij Online Drumles leren wij onze drummers drummen met de matched grip. Dit is met de online afstand makkelijker om zelf te leren. Maar natuurlijk leggen we je stap voor stap uit hoe je je drumstokken vast moet houden, inclusief beeld. Je kunt deze lessen alvast bekijken in de proefles. Wil je al meer? Start dan nu jouw gratis proefperiode en probeer 14 dagen lang alle drumlessen uit. Binnen no time krijg jij grip op jouw drumstokken!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 1

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle