Trommels, trommels en nog eens trommels!

drummen zonder drumstel drummen op potten en pannen trommels
4.8
(5)

Ben je een drummer of wil je graag slagwerker worden, dan ben je natuurlijk gek op trommels. Waarschijnlijk kun je wel een paar trommels van elkaar onderscheiden. De meeste moderne drumstellen kennen al vier verschillende soorten trommels, zoals de snaredrum en bassdrum. Maar in dit artikel komen ook andere soorten trommels aan bod. Na het lezen ervan mag je jezelf een echte drumkundige noemen!

Onderdelen van het drumstel

Het moderne drumstel is in feite een verzameling van allerlei losse percussie-instrumenten. Het ontstaan van het drumstel of drumkit is een mooi verhaal trouwens. Het hart van ieder drumstel, wordt gevormd door de twee bekendste trommels: de snaredrum en bassdrum. De snaredrum, ook wel kleine trom genoemd, heet zo, omdat het onderste vel is voorzien van een snarenmatje. Door het trillen van de snaren ontstaat het kenmerkende fellere geluid van de snaredrum. De bassdrum of grote trom staat op pootjes en bespeel je met een voetpedaal door een trappende beweging te maken. Vandaar dat ze het in het Engelse taalgebied ook wel hebben over de kick drum.

Tomsakoestisch drumstel toms drumvellen

Een basisdrumstel bestaat naast de snare en bassdrum uit twee of drie toms. Dit zijn ketelvormige trommels die je met de stokken bespeelt. Het woord ‘tom’ of ‘tom-tom’ is afkomstig van ‘thammattama’ een soort trommel die werd bespeeld op Sri Lanka tijdens Boeddhistische rituelen. Deze kleine trommeltjes werden toegevoegd aan de verzameling percussie-instrumenten waaruit het moderne drumstel is opgebouwd. Die eerste toms leken wel een beetje op de kleine hand drums die worden gebruikt tijdens de muziekles aan kinderen. De toms werden steeds groter en in de jaren ’30 kwamen stembare toms in de mode. Je bespeelt de toms vooral tijdens fills (of roffels). Gangbaar zijn één of twee toms gemonteerd op je basdrum en één tom met pootjes die op de grond staat. Die laatste noem je daarom ook wel de floor tom.

Leentjebuur

Een standaard drumstel kent dus een snare, bassdrum en een aantal toms, aangevuld met bekkens. Maar een van de mooie dingen aan drummen is dat je helemaal zelf bepaalt hoe je drumstel eruit ziet en welke spullen je aan je kit toevoegt. Waarschijnlijk ken je wel het gebruik van een cow bell, wood block (klassiek van hout, of de moderne variant van kunsstof) of agogo-bellen als extra percussie-element. Er is in de loop der jaren lustig op los geëxperimenteerd met het toevoegen van allerlei percussie-instrumenten. Bekend zijn bijvoorbeeld de conga’s (een groot formaat bongo’s) van Led Zeppelin-drummer John Bonham, de enorme gong van Keith Moon en zelfs een heuse pauk (of timpani) door Guns n’ Roses-drummer Mat Sorum.

RariteitenkabinetDrumstel rariteiten koebel cowbell akoestisch drumstel

Maar het kan nog een stukje vreemder. Want heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van rototoms, octobans of gong tom? Rototoms bestaan uit een drumvel gespannen op een metalen ring. Door de ring vaster of losser te draaien, verander je de toon van deze drum. Dat geeft een heel herkenbaar en goed te sturen geluid. Bekende gebruikers van de rototom zijn Alex van Halen, Phil Collins en Roger Taylor van Queen. Octobans lijken op toms met een kleine diameter (6 inch) en een superdiepe ketel, waarbij de toonhoogte van de drum wordt bepaald door de diepte van de ketel. Stewart Copeland van The Police maakte dit type drum populair. De gong tom lijkt wel het tegenovergestelde van de octoban en is juist heel breed en ondiep. Drummer Christopher “Doom” Schneider van Rammstein gebruikt deze lage, onheilspellende trommel bijvoorbeeld.

Staal

Een aparte categorie trommels wordt gevormd door de steeldrums, ook bekend onder de naam steelpan of kortweg pan. Dit is een type slaginstrument met een benoembare toonhoogte. Door vorm en dikte van het staal aan te passen kun je verschillende noten spelen met een steeldrum. Klinkt ingewikkeld, maar in feite komt het er op neer dat je op een steeldrum een melodietje kunt spelen. Het heeft in die zin wel iets weg van een klokkenspel of xylofoon. Deze trommels zijn van origine afkomstig uit het Caraïbisch gebied en vervaardigd uit stalen olievaten. De zogenaamde hang of hang drum is een compactere uitvoering van de klassieke steeldrum. Je bespeelt een hang met je handen. Wij kunnen trouwens geen drummers bedenken die een steeldrum of hang drum in hun set gebruiken. Misschien ben jij wel de eerste!

Gebruik je creativiteit

Natuurlijk bestaat een drumset uit een aantal vaste onderdelen, maar hét drumstel bestaat niet. Je leest hier hoe we in de loop der tijd tot het moderne drumstel zijn gekomen. Ben jij op zoek naar je eigen sound? Gebruik dan je creativiteit. Er zijn letterlijk honderden verschillende soorten trommels en percussie-instrumenten die je kunt toevoegen aan jouw drumkit. Je zorgt dan niet alleen voor een geheel eigen klank, je raakt wellicht ook geïnspireerd om andere speeltechnieken en ritmes te gebruiken. Wij drummers zijn nooit klaar en nooit uitgeleerd en dat maakt deze hobby alleen maar mooier, vinden wij!

Wij leren je drummenOnline muziekles bij Online drumles

Drummen is helemaal zo moeilijk niet, zeker niet als je een goede basis meekrijgt. En juist daarin blinken wij van Online Drumles uit. Bij ons volg je op je eigen tempo, waar en wanneer het jou uitkomt de lessen. In bijna elke les staat een bekend nummer centraal, want drummen draait ook om liefde voor muziek. Inmiddels hebben duizenden mensen bij ons leren drummen. We durven daarom een keiharde garantie te geven dat we ook jou kunnen leren drummen. Je kunt bovendien de cursus 2 weken lang geheel gratis uitproberen. Of doe alvast de gratis proefles, je hebt er niet één trommel voor nodig!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.8 / 5. Aantal beoordelingen 5

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle
Sluiten