Akoestische drums dempen met huis-, tuin- en keukenmiddelen
Het drumstel is nu niet bepaald het zachtste instrument. Is het niet voor je eigen gehoor, dan is het om je buren te vriend te houden raadzaam om je drums te dempen. Daarvoor zijn allerlei oplossingen te koop. Maar ook met spullen die iedereen wel in huis heeft of voor een prikkie kan kopen, kun je prima je drums dempen. In dit artikel zetten we onze beste tips voor het dempen van je akoestische drumstel met huis-, tuin- en keukenmiddelen op een rij!
Tip 1: Basdrum
Het geluid dat je basdrum produceert, kan fors doordreunen en kun je zonder demping honderden meters verderop nog horen. Een oud kussen in je bassdrum doet wonderen. Een zwaarder, donzen kussen is hiervoor het beste. Je kunt een kussen los in de basdrum leggen, maar het grootste dempende effect krijg je als het kussen contact maakt met het slagvel. Let wel op, want dit heeft wel impact op je spel. De terugslag van je basdrumvel vermindert, waardoor je harder moet werken.
Tip 2: Snaredrum
Om overtonen te voorkomen, zul je in de praktijk je snaredrumvel altijd iets moeten dempen. Bijvoorbeeld met moongel of een o-ring. Je kunt die middelen kopen, maar er zijn ook andere manieren om het geluid van je drums te dempen. Een van de oudste trucjes in het drumvak is het gebruik van je portemonnee. Letterlijk leg je je portemonnee, het liefst een beetje een dik leren exemplaar, op je snaredrum en – tada! – je hebt als vanzelf een vette, gedempte snaresound te pakken. Wil je een stap verder gaan in het dempen van je snaredrum, dan kun je er een groot formaat zakdoek of dunnere theedoek opleggen. Ringo Starr van The Beatles experimenteerde hier al mee. Luister maar eens naar het album ‘Abbey Road’ om een goede indruk te krijgen van het bijzonder sfeervolle geluid dat je uit je drums krijgt op deze manier.
Leestip:
In dit artikel hebben we 7 tips voor drummen met minder geluid voor je op een rijtje gezet. Naast de gratis en goedkope oplossingen lees je daarin ook meer over speciale vellen en verschillende soorten drumstokken
Tip 3: Toms en floortom
De ingreep met de zakdoek en theedoek kun je ook toepassen op je toms en floortom. Ben je niet zo gecharmeerd van die hele gedempte, wollige sound, dan bieden papieren zakdoekjes en tape uitkomst. Vouw of knip een zakdoekje op gewenst formaat en tape het vast op het slagvel van je toms en floortom. Gebruik hiervoor liever niet duct tape, want dat krijg je amper meer los. Gaffertape, ook wel gaffa genoemd, is wel makkelijk en zonder lijmresten te verwijderen en supersterk. Varieer met verschillende groottes aan aangebrachte zakdoekjes om erachter te komen welke sound je aanspreekt en de gewenste demping oplevert.
Tip 4: Bekkens
Tape biedt in eerste instantie een goede oplossing om je bekkens te dempen. Breng de tape aan de onderzijde aan op de zogenaamde bow of body van het bekken. Dat is het gebogen deel tussen de rand en de bel (het bollere, verhoogde deel in het midden). Te veel tape kan de sound van je bekken choken, te weinig tape heeft nauwelijks effect. Experimenteer dus ook hier met verschillende groottes aan tape. Een tweede manier is om een dun reepje leer of stof te bevestigen aan je bekken. Je krijgt daarmee een wat meer washy geluid. Om je ridebekken wat minder aanwezig te laten klinken, kun je een sleutelring met een dun kettinkje gebruiken.
Leestip:
Naast je drums dempen zijn er natuurlijk nog veel andere manieren om je drums een stuk beter te laten klinken. De mogelijkheden, van gratis tot best duur, hebben we hier nader toegelicht.
Tip 5: Bijna zonder geluid drummen
Met bovenstaande tips demp je het geluid van je drumstel. Maar er zijn ook situaties denkbaar waarin je echt geen geluid wilt of kunt maken, maar wel gewoon lekker een potje wilt drummen. Een goede oplossing is om dan dempmatten te maken uit dik (minstens 3 mm) schuimrubber of foamboard. Je kunt daarvoor terecht bij de bouwmarkt of hobbyzaak. Heb je thuis nog een ongebruikt fitnessmatras, trainingsmatje of kunstrubber bureauonderlegger liggen? Dan ben je helemaal spekkoper! Snij of knip de maten in het formaat van je trommels en bekkens, leg ze erop (voor je basdrum kun je het foam met dubbelzijdig tape bevestigen) en bijna geluidloos spelen maar!
Tip 6: De ruimte
Naast je drumstel zelf, is het ook geen gek idee om de akoestiek van de ruimte waar je drumt te verbeteren. Hoe meer de ruimte zelf al aan geluid absorbeert, hoe minder geluid er kan ontsnappen. Bijkomend voordeel is dat je drums een stuk beter klinken dan in een holle, kale kamer. Uiteraard kun je flink je portemonnee trekken om geluidswerende matrassen en akoestische panelen aan te schaffen. Maar voor veel minder geld bereik je hetzelfde door een paar waslijnen te spannen in je drumkamer waarover je dekens, dekbed of slaapzak hangt. Iets minder houtje-touwtje is het aanbrengen van gordijnrails of gordijnstangen waar je zwaardere kwaliteit gordijnen aan bevestigd. Een matras plaatsen in deur- en raamkozijn voorkomt verder weglekken van geluid en verbetert de akoestiek ook aanzienlijk. Matrasjes van baby- en kleuterbedjes hebben voor raamkozijnen vaak de ideale grootte.
Tip 7: Of toch maar elektronische drums?
Toegegeven, wij vinden ook niets mooier dan het blinkende chroom, schitterende bekkens en prachtige gelakte ketels van een akoestisch drumstel, maar als je én wilt drummen én weinig tot geen geluid kan maken, dan is een elektronisch drumstel een heel fijn alternatief. Je kunt op bijna elke plek op elk gewenst tijdstip met je koptelefoon op lekker leren drummen op e-drums. Zo’n elektrisch drumstel neemt bovendien amper ruimte in: na het spelen klap je ‘m in en berg je ‘m op. Ideaal dus als je wat kleiner woont. Het is niet voor niets dat we onze cursus daarom ook aanbieden in combinatie met de huur of koop van een elektronisch drumstel. Meer over de mogelijkheden vind je hier. Stiller en leuker wordt leren drummen simpelweg niet!
Probeer het uit in jouw proefperiode.
Nu kan iedereen leren drummen!