Een tweedehands drumstel of een drumstel huren?

Geplaatst op 15 februari 2020 door Jasper Remmerswaal

Een tweedehands drumstel of een drumstel huren?

Kwaliteit is belangrijk. Prijs is belangrijk. Daar zijn we het eigenlijk allemaal wel over eens. Een drumstel is een flinke investering. Dit terwijl er vaak een prima tweedehands drumstel ergens staat te verstoffen waar jij je naam op wilt schrijven (en dan niet in het stof)! Veel mensen geven daarom de voorkeur aan een tweedehands drumstel ten opzichte van een nieuw drumstel. Als ik heel eerlijk ben, kan ik ze daarin moeilijk ongelijk geven. Zeker bij akoestische drumstellen is er voldoende aanbod op de tweedehandsmarkt en zijn er voor leuke prijsjes echt wel goede drumkits te koop. Dat is precies waar dit artikel over gaat, met een aantal tips om jou de beste prijs/kwaliteit verhouding te geven. In dit artikel leg ik ook uit hoe je een drumstel kan huren en wanneer dit een goed idee is. Een drumstel huren biedt namelijk in veel situaties ook uitkomst.

Er zijn enkele vragen die je jezelf kan stellen in jouw zoektocht naar een drumstel:

  • Wil ik elektrisch of akoestisch drummen?
  • Weet ik al wat voor drumstel ik wil?
  • Drum ik al een tijdje, of wil ik juist beginnen met drummen?
  • Niet onbelangrijk: koop ik dit drumstel voor mijzelf, of voor mijn kind?

Wil ik elektrisch of akoestisch drummen?

Voor sommigen is het vanzelfsprekend dat er kwalitatief goede elektrische drumstellen op de markt zijn. Anderen zijn nieuw in het spel en hebben daar nog geen weet van (maar nu gelukkig wel!). De eerste vraag die je jezelf kan stellen in je zoektocht naar een drumstel is dus of je elektrisch of akoestisch wilt drummen. Een aantal voor de hand liggende overwegingen zijn:

  • Heb je de ruimte voor een akoestisch drumstel?
  • Heb je de ‘geluids’ ruimte voor een akoestisch drumstel (lees: lieve buren en/of een goed geïsoleerde ruimte)?

Een akoestisch drumstel neemt aanzienlijk meer ruimte in dan een elektrische en vanzelfsprekend maken ze een hóóp meer herrie. Heb jij echter de mogelijkheid om akoestisch te spelen, dan kan ik daar heel helder over zijn: doen. Altijd beter. 

Heb je die ruimte niet en is geluid voor jou wél een issue, overweeg dan een elektrisch drumstel. De techniek is de afgelopen 10 jaar drastisch verbeterd en zelfs de goedkopere instapmodellen hebben écht prima waarde voor de beginnende drummer. Ze nemen maar iets meer dan een vierkante meter in beslag en maken weinig herrie, waardoor je in bijna elk huis wel een elektrisch drumstel kwijt kan. De Yamaha DTX402K is hier een goed voorbeeld van.

Een groot nadeel: een tweedehands drumstel is niet altijd even makkelijk te vinden. Het aanbod tweedehands akoestische drumstellen is vrij groot (en goedkoop). Voor elektrische drumstellen ligt dit helaas anders. Zeker merken zoals Yamaha, die relatief veel prijs/kwaliteit bieden met hun instapmodellen zijn tweedehands eigenlijk nauwelijks te vinden. Goed zoeken dus, of overwegen om een elektrisch drumstel te huren. Daarover later meer.

Weet ik al wat voor drumstel ik wil?

Ben je nog aan het oriënteren, of weet je precies waar je naar op zoek bent? Wil je je graag laten adviseren of weet je het allemaal zelf goed uit te zoeken? Als je goed weet wat je wilt, staar je dan niet meteen dood op prijzen, zeker op de markt voor een tweedehands drumstel. Goed onderhoud, relatief nieuwe vellen etc. etc. is allemaal niet onbelangrijk. Let op de staat van de hardware en of de randen van de drums geen beschadigingen hebben.

Weet je het nog niet, zoek dan goed online of ga eens langs bij een muziekwinkel. Voor fantastisch advies voor een akoestisch drumstel, kijk eens bij Rotterdam Drum Department. Of kijk simpelweg eens op de sites van de grote merken:

Weet je nog niet zo goed wat je wilt, kijk dan op meerdere plekken en zoek naar de instapmodellen. Er is heel veel goed spul te vinden. Wij geven natuurlijk de voorkeur aan Yamaha (lees hier overigens waarom).

Drum ik al een tijdje of begin ik net met drummen?

Waarom zou je je deze vraag moeten stellen? Aan het begin van dit artikel wezen we er al op dat een drumstel een flinke investering kan zijn. Ben jij al een tijdje bezig, ben je een bevlogen drumbaas, en weet je zeker dat je de komende jaren nog wel bezig zal zijn? Koop dan een drumstel. Is drummen nog nieuw voor je, overweeg dan eens om een drumstelabonnement te nemen. Je huurt dan een drumstel mét les voor een periode van in ieder geval zes maanden. Vervolgens kan je altijd nog besluiten om het drumstel wel/niet over te nemen. Zo kan je wél meteen goed starten met jouw nieuwe hobby, zonder dat je daarbij direct veel hoeft te investeren. Een drumstel huren bij Online Drumles doe je inclusief les. Zo ben je voor een laag bedrag per maand in één keer klaar (al v.a. €50 euro)  kan je starten, dat is een drumstel + les!). Omdat de beginnende drummer bijna altijd voor een elektrisch drumstel gaat, verhuren we bij Online Drumles exclusief elektrische drumstellen. Zo houden we de prijzen (en daarmee de drempel om te gaan drummen) lekker laag.

Koop ik dit drumstel voor mijzelf, of voor mijn kind?

Voor sommige lezers misschien een vraag die niet erg voor de hand ligt. Anderen weten precies waar ik nu naar toe ga. Wij maken het vaak mee: kinderen die in hun enthousiasme (en het liefst gisteren nog) met een nieuwe hobby willen beginnen, waarna het enthousiasme na de eerste maand al langzaam begint af te nemen. Aan de ene kant wil je natuurlijk het kind stimuleren veel dingen uit te proberen en zich te ontwikkelen. Aan de andere kant is het niet de bedoeling dat je straks een gitaar, piano, drumstel en een basgitaar in huis hebt staan (hoewel, dat klinkt best gaaf eigenlijk!). Hier biedt de drumstel huur voor veel ouders uitkomst. Mocht de nieuwe hobby toch een bevlieging blijken te zijn, dan kan het drumstel gewoon teruggestuurd worden. Blijkt jouw kind de nieuwe Ringo Starr? Dan koop je het drumstel tegen een gereduceerd tarief over. Zo ben je alsnog goedkoop uit. Jij blij, kind blij, wij blij. En stiekem weten we allemaal dat we het kind in deze situatie prima door de ouder zelf kunnen vervangen ;-)

Voor advies over drumstellen, drumstel huur, Online Drumlessen en leren drummen in het algemeen, mail ons op info@onlinedrumles en we helpen jou graag met al je vragen!
Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!