Op zoek naar het beste kinderdrumstel? Dit is de elektrische top 3

Geplaatst op 13 mei 2020 door Jasper Remmerswaal

De zoektocht naar een kinderdrumstel: wat moet je weten?

Drummen is een geweldige hobby en je bent nooit te jong om ermee te beginnen. En wij zijn niet de enigen die er zo over denken: speciale, kleinere kinderdrumstellen voor kinderen vanaf 3-4 jaar zijn volop verkrijgbaar. 

Maar is zo’n kinderdrumstel eigenlijk wel de beste keuze voor de jonge drummer? Wij denken dat je beter geholpen bent met een ‘normaal’ elektrisch drumstel. In dit artikel helpen we je bij het uitzoeken van een elektrisch drumstel voor je kind. Maar voordat we dat doen, leggen we eerst uit waarom we een elektrisch drumstel de beste keuze vinden voor kinderen. 

In artikel vertellen we je:

 • Wat de voordelen zijn van een elektrisch drumstel voor kinderen
 • Waar je op moet letten bij het uitzoeken van een elektrisch drumstel voor kinderen
 • Wat de top 3 elektrische drumstellen voor kinderen is volgens Online Drumles
kinderdrumstel

De Yamaha DTX402K: ideaal voor kinderen vanaf 4 jaar

Wat zijn de voordelen van een elektrisch drumstel?

1. Een elektrisch drumstel maakt minder herrie

De volumeknop van een akoestisch drumstel heeft twee standen: stil en burenruzie. Wil je kind kunnen drummen wanneer het hem of haar uitkomt? En wil je daarbij je buren (en jezelf) blij houden? Dan biedt een elektrisch drumstel uitkomst. Daar zit namelijk een echte volumeknop op. 

Als je met een koptelefoon op speelt, schroef je het geluid nog verder terug. En kies je voor een drumstel zonder klopper, dan heb je maximale geluidsdemping.

2. Een elektrisch drumstel neemt minder ruimte in

Een drumstel is geen ukelele die je in een hoekje van de kamer kunt parkeren. En zeker in een krappe kinderkamer is elke vierkante meter winst. Een elektrisch drumstel heeft geen grote trommels en bekkens. Daardoor neemt hij maar de helft van de ruimte van een akoestische kit in. Dat kan zomaar twee vierkante meter schelen. Zo kun je ook nog een bed kwijt in de kinderkamer (of heel veel ukeleles).

3. Een elektrisch drumstel heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding

Het prijsverschil tussen een akoestisch kinderdrumstel en een ‘volwassen’ akoestisch drumstel is honderden euro’s. Helaas is de lagere prijs van akoestische kinderdrumstellen terug te zien in de kwaliteit van het materiaal, met name de bekkens en de drumvellen. 

Dat is jammer, want een slechte afwerking kan ten koste gaan van het speelcomfort en speelplezier. Besteed daarom liever iets meer aan een goede elektrische drumkit.

4. Een elektrisch drumstel groeit met je mee

Kinderdrumstellen zijn vooral geschikt voor kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud. Als je kind ouder wordt, moet hij of zij overstappen naar een grotere kit. En die is gelijk ook een stukje duurder. 

Begin je gelijk met een elektrisch drumstel, dan is die overstap — en de extra uitgave — niet nodig. Een elektrisch drumstel is geschikt voor alle leeftijden, want hij is makkelijk te verstellen. Zo groeit het drumstel met je kind mee, ook na z’n tiende. Vrienden voor het leven.

5. Een elektrisch drumstel heeft (bijna) hetzelfde speelgevoel

Je kunt gerust leren drummen op een elektrisch drumstel. Voor fundamentele vaardigheden zoals ritmegevoel en coördinatie maakt het geen verschil of je met elektrisch of akoestisch begint. En ook het speelgevoel is grotendeels hetzelfde, zeker voor de beginnende drummer. Wil je verder gevorderde technieken uitdiepen of wil je akoestisch optreden? Dan is het handig om wel af en toe op een akoestische set te spelen. 

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een elektrisch kinderdrumstel?

1. Is het drumstel goed te verstellen zodat ook de kleinste drummer goed kan drummen?

Je kind moet natuurlijk wel op het drumstel passen. De meeste elektrische drumstellen zijn in hoogte verstelbaar. Per merk verschilt de mate waarin onderdelen in hoogte verstelbaar zijn. De Yamaha DTX402k en de Yamaha DTX432k zijn twee drumstellen waarbij dit geen enkel probleem is. Kinderen vanaf 4 jaar passen achter deze kits. 

2. Wat is de prijs van het drumstel?

Een duurder drumstel is niet altijd beter. Maar de betere elektrische drumstellen zitten in een prijsklasse vanaf ongeveer € 350. Belangrijk is in ieder geval dat de kit compleet is. Dat wil zeggen dat die is uitgerust met alle standaardonderdelen:

 • Bassdrumpedaal (al dan niet met klopper en pad)
 • Snaredrum
 • Twee gewone, hangende toms
 • Floortom (die bij een elektrisch drumstel niet echt op de grond staat, maar ‘zweeft’ zoals de andere twee toms)
 • Hihat met pedaal
 • Crash
 • Ride

Kijk in ieder geval naar gerenommeerde merken zoals Yamaha en Roland. Beide merken bieden goede instapmodellen voor een redelijke prijs. 

3. Wat is de kwaliteit van het drumstel?

Speelt het drumstel fijn? Zit het stevig in elkaar? Is het goed afgewerkt, met degelijk materiaal? Is de sound goed? Recensies van anderen geven je een goede eerste indruk. Zoek op Youtube naar het drumstel dat je op het oog hebt en je vindt een hele rits aan video’s van mensen die een demo en review geven. 

Nog beter: als het even kan, laat je kind dan het drumstel zelf uitproberen. En kijk zelf ook goed mee.

4. Hoeveel geluid mag het drumstel maken?

Komt het drumstel in een goed geïsoleerd oefenhok te staan of in een appartement met dunne tussenmuren? Dat maakt nogal verschil voor de hoeveelheid geluid die je kan maken zonder overlast te veroorzaken.

Een elektrisch drumstel maakt sowieso veel minder geluid dan een akoestisch drumstel. Maar tussen elektrische drumstellen onderling zit ook verschil:

 • Een bassdrumpedaal met klopper maakt meer contactgeluid dan een pedaal zonder klopper.
 • Rubberen drumpads maken meer geluid dan pads met gaasvellen (mesh heads in het Engels).

Geen zin om uitgebreid te zoeken? Dit is onze top 3 beste elektrische kinderdrumstellen

1. De Yamaha DTX402K

De Yamaha DTX402K is het instapmodel van Yamaha en het perfecte kinderdrumstel. Het drumstel is erg compact. Je hebt aan anderhalve vierkante meter ruimte genoeg om hem kwijt te kunnen. 

Yamaha-dtx402K-drumstel-beginnersDaarnaast is hij goed te verstellen voor de kleinste drummers onder ons. Dat geldt overigens voor alle drumstellen in deze lijst. Dankzij het voetpedaal zonder klopper is de DTX402K bovendien zeer geluidsarm. Daarmee wint hij het van de nummer 2 in deze lijst.

De kwaliteit van de drummodule is erg goed voor zo’n laaggeprijsde kit. Er zitten tien verschillende soundpacks in, maar de standaardpack van Yamaha is zo goed dat de andere negen eigenlijk overbodig zijn.

Voor ons is er eigenlijk geen twijfel over mogelijk: voor de beginnende drummer met een budget is er geen beter alternatief dan de DTX402K. Yamaha is een ijzersterk merk en bewijst met de DTX402K wederom dat zij een sterke speler is op de drumstellen markt. 

Fun fact: Stef en Jasper van Online Drumles drummen er thuis nog steeds op!

 

De Yamaha DTX402 kun je makkelijk in hoogte verstellen. Hoe je dat doet, zie je in deze video:

Voordelen

 • Beste verhouding tussen prijs en kwaliteit.
 • Beste drummodule – zeer goed voor zijn prijsklasse.
 • Neemt weinig ruimte in.
 • Geluidsarm dankzij voetpedaal zonder klopper.
 • Goed te verstellen voor kinderen van elke leeftijd, ook de zeer jonge.

Nadelen

 • Minder authentieke feel van de bassdrum.

Lees meer over de Yamaha DTX402K

2. De Yamaha DTX432K

De Yamaha DTX432K is het grotere broertje van de Yamaha DTX402K. Hij is ook gericht op startende drummers, maar het is meer een middenklasser. De DTX432K is iets duurder, omdat hij een bassdrumpedaal heeft mét een klopper en drumpad. 

Yamaha-dtx432K-drumstel-beginnersDe DTX432K heeft dezelfde degelijke drummodule als de DTX402K. Dus ook hier heb je tien soundpacks om uit te kiezen.

Het ‘echte’ bassdrumpedaal is afhankelijk van je situatie een voordeel of een nadeel. Een ‘echte’ klopper is áltijd beter voor de feel. Er is geen ander alternatief in dezelfde prijsklasse die een ‘echt’ bassdrumpedaal van deze kwaliteit levert. Maar een klopper maakt wel wat geluid. Wil je echt geluidsarm blijven, dan ben je beter af met de DTX402K of de Roland die op nummer 3 van deze lijst staat.

Wat betreft drummen voor kinderen is onze mening: je kan prima starten zonder ‘echte’ klopper. Op termijn, naarmate je meer ervaring hebt en beter wordt, is het echter wel een must.

 

 

Voordelen

 • Beste verhouding tussen prijs en kwaliteit.
 • Beste drummodule – zeer goed voor zijn prijsklasse.
 • Authentieke feel van de bassdrum dankzij voetpedaal met klopper.

Nadelen

 • Vanwege de klopper iets luider dan de andere drumstellen op deze lijst.

Lees meer over de Yamaha DTX432K

3. De Roland TD-1k

De TD-1k is het instapmodel elektrisch drumstel uit Roland’s populaire V-serie. En hij is geschikt als kinderdrumstel. Het drumstel is klein, compact en makkelijk op te zetten.

roland-td1k

De drummodule is voor een instapmodel erg uitgebreid. Er zitten maar liefst vijftien sounds in – al zul je in de praktijk maar één tot drie daarvan veel gebruiken. Meedrummen met muziek is – net als met de andere kits in deze lijst – geen enkel probleem. Jouw kid zit binnen de kortste keren met z’n favoriete muziek mee te drummen.

Omdat de Roland TD-1k geen klopper gebruikt voor de bassdrum, is hij erg stil. Koptelefoon op en gaan!

 

 

 

 

 

Voordelen

 • Uitgebreide drummodule.
 • Neemt weinig ruimte in.
 • Geluidsarm dankzij voetpedaal zonder klopper.
 • Goed te verstellen voor kinderen van elke leeftijd, ook de zeer jonge.

Nadelen

 • Relatief duur (online vanaf ongeveer €410,-)
 • Minder authentieke feel van de bassdrum.

Samengevat:

Een elektrisch drumstel is een goede keuze voor kinderen die willen leren drummen. Ons advies is om op een aantal dingen te letten wanneer je een kinderdrumstel uitzoekt:

 1. Is het drumstel goed te verstellen zodat ook de kleinste drummer goed kan drummen?
 2. Wat is de prijs van het drumstel?
 3. Wat is de kwaliteit van het drumstel?
 4. Hoeveel geluid mag het drumstel maken?

Bij Online Drumles kunnen we niet anders dan concluderen dat Yamaha er met kop en schouders bovenuit steekt. We gebruiken zelf ook niet voor niets al jaren Yamaha’s voor onze privé- en groepslessen op onze locatie. Dat gezegd hebbende, is het instapmodel van Roland een waardig alternatief.

Top: nu heeft mijn kind een drumstel, maar nog geen drumles!

Online Drumles verkoopt geen drumstellen. We verhuren exclusief drumstellen mét drumles. Om drummen (voor kinderen) zo laag mogelijk te maken, hebben wij daarom drumstelabonnementen die al starten vanaf €49,99. Voor dat geld heb je én een Yamaha 402K in huis, én onbeperkt Online Drumles, zoveel als je wilt. 

Ben jij – of je kleine drummer thuis – er nog niet helemaal uit of drummen wel iets voor jou is? Dan is het drumstelabonnement ideaal. Probeer drummen risicovrij uit. Is het toch niks, dan stuur je het drumstel weer terug. 

Kijk voor meer info op Online Drumles of stuur ons gerust eens een mailtje op info@onlinedrumles.nl. We antwoorden altijd!


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!