Waar moet je op letten als je een drumstel koopt?

Geplaatst op 14 april 2020 door Jasper Remmerswaal

Waar moet je op letten als je een drumstel koopt?

Regelmatig krijgen we bij Online Drumles vragen van (beginnende) drummers die op zoek zijn naar een drumstel. “Waar moet ik op letten als ik een drumstel koop?”. In dit artikel van Online Drumles gaan we kort in op het drumstel en waar je allemaal op moet letten als je een drumstel gaat kopen. Zo voorkom jij teleurstelling. En het mooie is: goedkoop hoeft geen duurkoop te zijn!

Oh ja! Dit artikel gaat in op waar je op moet letten als je een akoestisch drumstel koopt. Voor elektrische drumstellen kan je eventueel hier even kijken:

Nou, daar gaan we. Hier volgen 5 stappen die je kan volgen wanneer je jouw (eerste) drumstel aanschaft!

Stap 1: Wat voor drummer ben ik?

Omdat we bij Online Drumles voornamelijk beginnende drummers bedienen gaan we er even vanuit dat je net begint of nog niet heel lang drumt. Wat betreft akoestische drumstellen kun je daarom vaak prímá met een instapmodel of een leuk 2dehandsje van start. Zie het als wijn leren drinken: je lust wel wijn maar je hebt nog niet je eigen smaak volledig ontwikkeld. Je kan een hele dure wijn kopen (en dat kan heel leuk zijn) maar dat hoeft zeker niet! Bewaar de goede wijnen nog even.

Bijkomende factor is dat het geluid van een drumstel ook heel erg afhankelijk is van de persoon die hem stemt (Zie ook: Instructies: Alles voor de beginnende drummer!). Aangezien de meeste beginners relatief weinig ervaring hebben met het stemmen van drumstellen, zullen zij jammer genoeg nog niet in staat zijn om het maximale uit een duur drumstel te halen. Het omgekeerde is ook waar: kan jij heel goed stemmen, dan kan je een goedkoop drumstel héél goed laten klinken. Koop dus eerst lekker een goedkoper modelletje en ga lekker oefenen (met stemmen!).

Een aantal merken waar je rustig een drumstel van kan kopen:

Mijn persoonlijke mening: koop geen huismerken van de grote muziekwinkels. Zowel elektrisch als akoestisch. Ze zijn niet goed.

Stap 2: Wat voor setup wil ik?

De meeste drumstellen zijn 5-delig. Dat noemen we een ‘5-delige setup’. Dat houdt in dat je een bassdrum, snare, en drie toms hebt (Zie ook: Hoe heten de onderdelen van een drumstel?). Een 5-delige setup is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Meeste lesboeken en methodes zijn geschreven voor een 5-delige setup en op het moment dat je als beginner een drumstel aanschaft raden wij dus ook niks anders aan. 

Stap 3: Zit alle hardware bij het drumstel wat ik wil aanschaffen?

Ga altijd even na of alle standaarden die je nodig hebt bij het drumstel zitten. Wat je in ieder geval nodig hebt zijn:

  • Een hihat standaard
  • Een snarestandaard
  • Een standaard voor een ride
  • Een standaard voor een crash (eventueel 2x)
  • Een bassdrum pedaal (check even of er geen speling op de ketting zit!)
  • Pootjes voor de floortom!

De standaarden kan je los aanschaffen. Mochten er goede standaarden bij het drumstel zitten is dat mooi meegenomen. Mijn advies is om niet te besparen op standaarden en altijd even te kijken naar de robuustheid van de standaarden. Goede standaarden zijn doorgaans wat zwaarder en dikker.

Stap 4: Zitten er bekkens bij het drumstel wat ik ga kopen?

Bekkens zijn een essentieel onderdeel van het drumstel maar worden zelden als één pakket verkocht (en als dat wel zo is, dan zijn de bekkens vaak erg slecht). Bekkens en een drumstel moeten daarom gezien worden als twee losse aankopen.

Desondanks kan het natuurlijk goed voorkomen bij een tweedehands dat de vorige eigenaar bij zijn drumstel zijn bekkens ook mee verkoopt. Check de bekkens even op de website van de fabrikant om te kijken hoe ze zich verhouden tot de rest van het aanbod. Ook bij bekkens heb je namelijk veel prijsverschil. Marktplaats wil hierbij ook nog wel eens helpen om de prijs enigszins voor je te bepalen!

Als je bekkens aanschaft, check dan even of er geen scheuren in zitten. Dit kun je doen door de rand van de bekkens tussen je vingers te doen en de bekkens rond te draaien. Voel je geen scheurtjes? Top. Voel je ze wel? Laat ze dan liggen, want je hebt er niets meer aan. De scheurtjes zullen door het slaan op de bekkens snel doorscheuren. 

Stap 5: Wat voor vellen zitten er bij het drumstel wat ik wil aanschaffen?

Versleten vellen willen kopers nog wel eens afschrikken. Tip van ons: tenzij de vellen nog splinternieuw zijn, doe je er goed aan nieuwe drumvellen aan te schaffen. Kan je meteen oefenen met stemmen!

Hieronder nog een korte samenvatting, gemaakt door Léon zelf:

Ik hoop dat bovenstaande stappen je enigzins op weg kunnen helpen bij de aanschaf van – misschien wel je eerste – drumstel. Mocht je toch nog vragen hebben, mail dan gerust naar info@onlinedrumles.nl. We zullen je altijd helpen! Ook staan er regelmatig tips op ons YouTube-kanaal raadplegen. 

Veel plezier met drummen!

 


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!