Kooptips – Akoestische drums

Onze beste tips en adviezen voor het kopen van een drumstel
Close up van een drumstel met drummer akoestisch drumstel kopen drumpartijen
5
(4)

Met deze serie kooptips van Online Drumles bieden we je onze beste tips en adviezen voor het kopen van een drumstel. Of je nu op zoek bent naar een akoestisch drumstel of een elektronische kit. In het eerste deel behandelden we het elektrische drumstel. In de tweede aflevering gaan we dieper in op het akoestische drumstel. Wat kost het? Waar moet je op letten? En ga je voor nieuw of tweedehands? Dat en meer lees je hier.

Akoestische drums?

Sta je voor de aanschaf van een drumstel, dan is de eerste keus die je maakt die tussen een elektrisch of een akoestisch drumstel kopen. Beide hebben voordelen en ook een paar nadelen. De grootste voordelen van een ‘normaal’ drumstel is dat het fijn speelt en fijn klinkt. En geef toe, die blinkende bekkens, de chromen statieven en prachtig afgelakte ketels zien er natuurlijk heerlijk uit. Het grootste nadeel is het harde geluid. Tenzij je een zeer goede, geluidsdichte oefenstudio hebt of ver van de bewoonde wereld woont, kun je niet op ieder moment van de dag of nacht spelen. Wil je graag vaak oefenen en heb je thuis niet veel ruimte? Dan zijn e-drums misschien een aardige optie. De belangrijkste voor- en nadelen van een elektronisch drumstel hebben we voor je op een rij gezet.

Wat kost dat?

Een akoestisch drumstel vind je wellicht al voor een paar tientjes op Marktplaats of een rommelmarkt. Aan de bovenkant van de markt kun je tienduizend euro of meer kwijt zijn. De vraag is dus eerder: wat is een drumstel jou waard? Hoeveel kun je missen? Is tienduizend euro voor jou een peulenschilletje? Gefeliciteerd! Ga dan vandaag nog naar een gerenommeerde drumspeciaalzaak, laat je goed adviseren en koop die topset in jouw gewenste kleur, afwerking en configuratie. Maar de meeste leerlingen van Online Drumles en bezoekers van deze site hebben een bescheiden budget van een paar honderd euro voor hun eerste set. Het goede nieuws? Je kunt ook voor dat geld een prima drumstel aanschaffen als je maar weet waarop je moet letten. Daarom staan we eerst even stil bij de componenten waaruit een drumset bestaat.

De onderdelen van een akoestisch drumstelAkoestisch drumstel trommels bassdrum snare floor tom hoge tom lage tom onderdelen geschiedenis van het drumstel

Als je goed kijkt is een drumstel een verzameling losse percussie-instrumenten. Benieuwd hoe het moderne drumstel is ontstaan? Hier doen we de geschiedenis van het drumstel uit de doeken. Een basis-drumstel bestaat uit vier tot vijf trommels, twee tot drie bekkens en de nodige statieven, pedalen en accessoires, de zogenaamde hardware. Om te beginnen de trommels: die verdelen we verder onder in een basdrum (de grote trom), de toms en de snaredrum (of kleine trom). De snaredrum is de trommel met het meest karakteristieke geluid en samen met de basdrum de trommel die je het meest bespeelt. De basisbekkens bestaan uit een set hi-hats, een ride (het grootste bekken) en één of twee crashbekkens. De bekkens zijn bevestigd aan statieven of standaarden. Andere hardware die bij een basis-drumstel hoort te zitten zijn: een hi-hatstandaard, een basdrumpedaal en een drumkruk. En vergeet natuurlijk je drumstokken niet…!

Compleet drumstel, losse sets of tweedehands?

Voor de aanschaf van je eerste drumstel kun je drie keuzes maken. Je kunt kiezen voor een compleet startersdrumstel. Dat zijn sets die bestaan uit én de trommels én de bekkens én de hardware. Het voordeel hiervan is: je bent in één koop klaar voor een aantrekkelijk bedrag. Het nadeel: de kwaliteit en het geluid van bekkens en snaredrum laten vaak te wensen over. Een tweede manier is het kopen van losse sets drums, bekkens en hardware. Je kunt dan genoegen nemen met een voordelige shell-set. Ook heel goedkope bassdrums en toms klinken, zeker met behulp van onze tips en adviezen, al goed. Extra geld trek je dan uit voor bijvoorbeeld een bekkenset of een betere snaredrum. De laatste manier is om een compleet drumstel tweedehands aan te schaffen. Groot voordeel is dat dit een stuk goedkoper is dan nieuwkoop. Onze tip: koop nooit een tweedehands instrument dat je niet zelf hebt gezien, gehoord of uitgeprobeerd!

Stap voor stap

Prettig aan een akoestisch drumstel kopen, is dat je het stap voor stap, onderdeel voor onderdeel kunt verbeteren. Met dit in je achterhoofd is het verstandig om te gaan voor dru

kooptips voor akoestische drums

ms en hardware van een groter, bekender merk. Denk aan merken als Pearl, Yamaha, Tama, Ludwig, Sonor, Gretsch of Mapex. Zo zijn toekomstige upgrades van je kit altijd compatibel. De meeste A-merken maken overigens ook starters- en beginnerssets met een vriendelijk(er) prijskaartje. Prettig is dat de kwaliteit van de hardware van dergelijke sets in de regel duurzaam is. Natuurlijk zijn er heus ook sets van fabrieksmerken of blanco merken die prima van kwaliteit zijn. Maar een set van een bekender merk geeft je net wat extra zekerheid.

Of toch huren?

In opkomst is het huren van een akoestisch drumstel. Je zit dan voor een vast maandbedrag een bepaalde periode aan een drumstel vast. Is drummen bij nader inzien toch niets voor je (er schijnen zulke mensen te zijn!)? Dan stuur je het drumstel terug. Zo loop je wat minder risico’s. Dat kan prettig zijn. Maar het kan zeker de moeite zijn om even te speuren naar een goedkoop beginnersdrumstel op Marktplaats. Je hebt met een beetje mazzel voor een nog lager totaalbedrag je echte eigen kit.

Leer drummen

Online muziekles bij Online drumlesJe kunt een Ferrari kopen, maar zonder rijbewijs heb je daar zelf niets aan. Zo is het met drummen ook. Je kunt de meest te gekke kit aanschaffen, maar wat heb je eraan als je niet kunt drummen? Of je nu tienduizend euro over hebt voor je eerste drumstel of met slim handelen voor een habbekrats een set hebt kunnen scoren, bij Online Drumles leren we jou alle basisvaardigheden van het drummen! Op je eigen tempo en waar en wanneer jij het wilt. Schrijf je vandaag nog in voor de gratis proefperiode van twee weken! Mocht je nog twijfelen tussen een akoestisch of elektrisch drumstel: je kunt bij ons e-drums kopen of huren in combinatie met de cursus. Ondanks het fraaie uiterlijk en het speelgenot van een akoestisch drumstel, is oefenen zonder herrie ook heel wat waard!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 4

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle