Kooptips – Bekkens

Onze beste tips en adviezen voor het kopen van bekkens
drummer optreden drummachine bekkens
4.7
(3)

Met deze serie kooptips van Online Drumles bieden we je onze beste tips en adviezen voor het kopen van een drumstel. In het eerste deel behandelden we het elektrische drumstel. In het tweede zijn we dieper ingegaan op het akoestische drumstel. En in deel drie gaan we het hebben over bekkens. Wat kosten die? Waar moet je op letten? En ga je voor nieuw of tweedehands? Dat en meer lees je hier.

Klank verbeteren met bekkens

Het meest bespeelde onderdeel van je drumstel zijn je bekkens. Met name de hi-hat en ride. Wil je de klank van je drumstel flink verbeteren, dan kun je met de aanschaf van één of meerdere nieuwe bekkens slagen maken. Er zijn trouwens ook andere manieren om het geluid van je drums te verbeteren. Maar in dit artikel concentreren we ons op de bekkens. De bekkens die je bij een startersdrumstel krijgt, klinken vaak belabberd. Logisch, want ze zijn van goedkope materialen (nikkelzilver of messing) en op goedkope wijze (machinaal) geproduceerd. Vergelijk dat maar eens met de manier waarop de betere bekken wordt gemaakt…

Hoe wordt een goede bekken gemaakt?

Traditionele bekkens bestaan uit een brons legering van koper en tin. Het brons wordt in kleine porties (bronsbroodjes) steeds opnieuw verhit en gekoeld in water en olie. Die bronsbroodjes worden uitgerold onder een wals. Hieruit wordt een ruwe ronde vorm gesneden, waarin een bel (of cup) wordt geslagen. Dit halffabricaat wordt getemperd, waardoor het brons flexibel en toch sterk blijft. Daarna wordt het bekken afgewerkt door het te hameren, te scheren en te polijsten. Deze afwerking kan bijna geheel machinaal maar ook geheel handmatig worden uitgevoerd. Bij dat laatste komt veel vakmanschap kijken. Daar betaal je dan ook voor. Naast deze traditionele werkwijze zijn ook moderne alternatieven ontstaan. Ook daar komt heel wat ambacht bij kijken.

Wat kost dat dan?

Besluit je voor betere bekkens te gaan, dan zul je in eerste instantie waarschijnlijk uitkomen bij een van de Grote Vier: Zildijan, Sabian, Paiste of Meinl. Dit zijn de vier topmerken op het gebied van bekkens. Let op: deze merken hebben ook hun beginnerssets en budgetmodellen en die zijn niet veel beter dan de bekkens die je al hebt. Voor een goede instapset bestaande uit een ride, crash en hi-hats ben je zo’n €500,- tot €700,- kwijt. Voor een top-of-the-line bekkenset kun je makkelijk €2.000,- uittrekken. Tweedehands is veel te koop en in de regel betaal je dan tussen de 25% – 50% minder dan voor nieuw bekkens. Overigens, ook andere bekkenmakers dan de Grote Vier hebben fantastisch klinkende bekkens in hun assortiment en soms voor een heel aantrekkelijke prijs.

Hoe kies ik mijn bekkens?

hihat spelen hi-hat close up

Er zijn letterlijk duizenden bekkens waaruit je kunt kiezen: verschillende merken, series, materialen en afwerkingen en elk met een eigen prijskaartje. Je ziet door de bekkens amper het bos! Probeer je keuze dus te trechteren. Drie vragen om vooraf over na te denken:

  • Welke bekkens gebruikt jouw favoriete drummer of zijn te horen op jouw lievelingsliedjes?
  • Welke soort bekkens (crash, hi-hat, ride, china, splash etc.) heb je nodig?
  • Wat is jouw budget?

Maak op basis daarvan voor jezelf een haalbaar plan van aanpak. Ga je sparen? Koop je stap voor stap de bekkens bij elkaar? Of stel je toch je wensen een beetje bij? Het prettige aan bekkens is dat je ze niet in één keer hoeft te kopen. Een goede bekken koop je, als je er een beetje zuinig mee omgaat, voor de rest van je leven. Het is dus helemaal niet erg om er een paar jaar hard voor te werken en te sparen voordat jij jouw droombekkens bij elkaar hebt. Kun je het geld missen? Dan bevelen we aan om de bekkens in één koop aan te schaffen. Je weet inmiddels dat de betere bekkens deels handwerk zijn. Dat betekent ook dat geen bekken exact hetzelfde klinkt. Schaf je ze in één koop aan, dan zoek je die bekkens uit die echt goed bij elkaar klinken.

Waar moet je op letten als je bekkens koopt?

Waar moet ik op letten bij aanschaf?

  • Doe je huiswerk 1: welke bekkens (merk, serie, diameter) gebruiken jouw favoriete drummers?
  • Doe je huiswerk 2: YouTube en de websites van de grote merken staan vol met fragmenten die je een goede indruk geven van de klank
  • Koop niets voordat je het zelf uitgeprobeerd en gehoord hebt
  • Neem bij het uitproberen je eigen drumstokken mee
  • Draai de bekken rond en bekijk ‘m goed en profil, let er op dat er geen deuken en zichtbare vervormingen te zien zijn
  • Let bij tweedehands bekkens op key holes (uitgesleten plekken rond het gaatje waarmee je het bekken ophangt) en haarscheurtjes aan de rand (makkelijk te ontdekken door het topje van je wijsvinger over de rand te laten gaan)
  • Als het kan, neem dan je eigen bekkens mee. Zo zorg je ervoor dat je niet alleen een bekken koopt dat op zichzelf goed klinkt, maar ook goed klinkt samen met je andere bekkens

Weet hoe je speelt

We verwachten dat je met dit artikel geholpen bent om tot jouw ideale bekkenset te komen. Maar ja, wat heb je daar aan als je niet weet hoe je moet drummen? Bij Online Drumles leren we ook jou graag alle beginselen van dit geweldige instrument bij. Binnen no time leer je bij ons meedrummen op je favoriete muziek. Of dat nu pop, rock, funk, reggae, blues of soul is. En weet je wat het leuke is? Je kunt er vandaag nog mee starten! Vanuit huis, wanneer het jou uitkomt en helemaal op je eigen tempo. Je kunt nu twee weken lang de cursus gratis uitproberen. We weten zeker dat ook jij besmet raakt met het drumvirus. En goed nieuws, drumles bij Online Drumles is een stuk goedkoper dan een bekkenset!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.7 / 5. Aantal beoordelingen 3

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle