Kooptips – Elektronische drums

Onze beste tips en adviezen voor het kopen van een drumstel
elektronisch drumstel kopen yamaha
5
(2)

Met deze serie kooptips van Online Drumles bieden we je onze beste tips en adviezen voor het kopen van een drumstel. Of je nu op zoek bent naar een akoestisch drumstel of een elektronische kit. In de eerste aflevering gaan we dieper in op het elektrische drumstel. Wat kost het? Waar moet je op letten? En ga je voor nieuw of tweedehands? Dat en meer lees je hier.

Elektrische drums?

Als je aan een drumstel denkt, dan zie je waarschijnlijk blinkende bekkens en grote ketels voor je. Een akoestisch drumstel ziet er gewoon lekker uit! Maar ja, dat neemt heel wat ruimte in beslag en maakt natuurlijk een enorme bak herrie. Wil je zonder burenruzies toch drummen? Of heb je simpelweg de ruimte niet voor een akoestisch drumstel? Dan biedt een elektrisch drumstel, ook wel e-drums genoemd, uitkomst. Om je verder op weg te helpen met je keuze tussen elektronische of akoestische drums, hebben we de voor- en nadelen van e-drums voor je op een rij gezet.

Wat kost dat?

Heel kort samengevat: van enkele tientjes tot tienduizend euro of meer. Vergelijk het met het kopen van je eerste auto. Je kunt een Bugatti aanschaffen voor meer dan een miljoen, maar waarschijnlijker is dat je een zoveelste-handse Suzuki Swift of Opel Corsa koopt. Het belangrijkste is dat ‘ie het doet en je er goed in leert rijden. Dat geldt ook voor een elektrisch drumstel. Kun je kooptips voor elektrische drumsgelijk duizenden euro’s missen, dan kun je een elektronische topset van een topmerk halen. Maar waarschijnlijker heb je er als beginnende drummer niet meer dan een paar honderd euro ervoor over. Ook voor een relatief bescheiden beurs heb je al een heel aardig drumstel. Zeker als je je op een tweedehands drumstel gaat oriënteren. Voordat we verder gaan, staan we eerst stil bij de componenten van een elektrisch drumstel, want dan weet je waar je op moet letten.

De onderdelen van een elektronisch drumstel

Een elektronisch drumstel bestaat uit sensoren en een geluidsmodule. Zodra je een sensor, ook wel trigger genoemd, laat afgaan, bijvoorbeeld door een klap van een drumstok, vertaalt de module dit signaal in een klank. Die triggers zijn verwerkt in kunststof pads of ketels met een gaasvel en met kabels verbonden met de geluidsmodule. Met behulp van de module kun je verschillende geluiden instellen. Modules kunnen allerlei slimme ingebouwde functies hebben, zoals een metronoom en recorder. En je kunt er in de meeste gevallen andere apparatuur op aansluiten. Je hoort jezelf terug door koptelefoons of een speaker (drummonitor). Module, pads, pedalen en statieven worden bij elkaar gehouden door een rack en adapters. Dat zijn dus heel wat losse onderdelen en componenten waaruit een elektrisch drumstel bestaat! Wees gerust, want je hoeft niet alles los te kopen. Een basisset heeft alles in huis om te (leren) drummen. En veel elektrische drumsets kun je later uitbreiden.

Module en pads

elektrisch drumstel drumheads

De belangrijkste componenten van een elektronisch drumstel zijn de soundmodule en de pads. Voor de soundmodule kun je letten op het aantal pre-set (vooraf ingestelde) kits en andere geluiden die de module voortbrengt. Ook aardig is om de extra’s te bekijken die de module biedt. Een ingebouwde metronoom is eigenlijk onmisbaar en het is ook wel heel erg fijn als je de module kunt aansluiten op je telefoon of laptop, zodat je kunt meedrummen op je favoriete muziek. Een stelregel bij aanschaf: hoe meer functies en geluiden, des te meer de module kost. Voor de pads komt de keuze neer op jouw voorkeur. Je hebt namelijk hardere, massieve pads of pads bedekt met zachter, meer elastisch materiaal (mesh of gaasvellen). Die laatste benaderen het gevoel van drummen op een akoestisch drumstel, maar zijn kwetsbaarder en minder duurzaam dan de massieve pads. Een stelregel bij aanschaf: hoe meer de elektronische drums spelen als een akoestische set, hoe duurder.

Nieuw of tweedehands elektronisch drumstel kopen?

Een spiksplinternieuw elektrisch drumstel heb je al vanaf zo’n €200,-. Het gaat dan echt om een zeer compact model met kleine pads en een zeer beperkte soundmodule. Een aardig instapmodel van Yamaha of Roland komt op €600,- tot €800,-. Er is daarnaast een levendige handel in tweedehands drumstellen. Dan kun je voor de helft of minder van het originele aanschafbedrag je slag slaan. Onze tips voor als je een tweedehands elektrisch drumstel gaat kopen:

  • Ga kijken en luisteren naar het drumstel en koop niets dat je niet zelf hebt kunnen zien en uitproberen
  • Let extra goed op de gevoeligheid van de triggers: hoor je ook iets als je zachtjes en subtiel speelt?
  • Maak van tevoren goede afspraken met de verkoper: horen de drumkruk, de luidspreker en het drumkleed wel of niet bij de koop?
  • Neem duidelijke foto’s van de aansluitingen, zodat je thuis ook weet hoe je alles weer aan moet sluiten
  • Check altijd even de reviews van de verkopende partij

Of toch huren?

Geen zin in gedoe? Nog niet overtuigd of drummen écht iets voor jou is? Dan is huren misschien wel een heel prettige optie. Voor een vast bedrag per maand huur je een bepaalde periode een drumstel. Valt het toch tegen (kunnen wij ons niets bij voorstellen!), dan stuur je ‘m terug. Valt het mee, dan kun je overgaan tot aanschaf of het overkopen van je gehuurde drumstel.

Les en kopen of hurenOnline muziekles bij Online drumles

Of je nu wilt kopen of huren, bij Online Drumles hebben we iets heel gaafs voor je! Je kunt bij ons namelijk een elektronisch drumstel kopen of huren in combinatie met de cursus. Zo leer je én op een hele leuke manier drummen én haal je een eigen drumstel in huis. Hier hebben we alles op een rijtje gezet over het huren van een drumstel en hier over het kopen van e-drums. Wees niet bang, we garanderen dat we iedereen drummen kunnen leren. En met keuze uit twee elektrische drumsets van Yamaha en een Roland zit er ook iets voor jou en jouw portemonnee bij. Keuzestress? Je kunt ons zonder problemen om persoonlijk drumstel advies vragen. Succes!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle