Waar moet je op letten als je een drumstel koopt?

Man drummen op Yamaha akoestisch drumstel
5
(3)

Waar moet je op letten als je een drumstel koopt?

Regelmatig krijgen we bij Online Drumles vragen van (beginnende) drummers die op zijn naar tips voor het kopen van een drumstel. In dit artikel van Online Drumles gaan we kort in op het drumstel en waar je allemaal op moet letten als je een drumstel gaat kopen. Zo voorkom jij teleurstelling. En het mooie is: goedkoop hoeft geen duurkoop te zijn!

Wat bespreken we in dit artikel?

Akoestisch of elektrisch drummen?

Elektrische drumstellen worden tegenwoordig gemaakt om zoveel mogelijk op een akoestisch drumstel te lijken. Maar toch hebben elektrische en akoestische drumkits hun eigen voor- en nadelen.

Voordelen akoestisch drumstel:

  • Betere, originele beleving
  • Geen stroom nodig, kan overal spelen
  • Makkelijk uit te breiden met extra trommels en bekkens
  • Volledige controle over klank en geluid
Nadelen akoestisch drumstel:

  • Veel herrie
  • Veel ruimte nodig
  • Drumstokken slijten sneller

 

Voordelen elektrisch drumstel:

  • Geluidsarm
  • Weinig ruimte nodig
  • Groeit met je mee
  • Speelgevoel grotendeels hetzelfde als akoestisch
  • Drummodule levert verschillende sounds
  • Mogelijkheid om direct audio te pluggen
  • Trainingsmogelijkheden in drummodule – met ingebouwde metronoom
Nadelen elektrisch drumstel:

  • Minder authentieke beleving
  • Stroom nodig om te spelen
  • Koptelefoon of speaker nodig om je drums te horen

Het is tegenwoordig vrijwel overal mogelijk om een drumstel te kopen. Via een online webshop, in een fysieke muziekwinkel of tweedehands drums online via Marktplaats. Voor elk van deze opties is het wel belangrijk dat je een checklist afgaat, zeker voor een beginner drumstel. Dan neem je zeker weten een goed drumstel mee naar huis. Of dit nu een akoestisch of elektronisch drumstel is.

Nou, daar gaan we. Hier volgen 5 stappen die je kan volgen wanneer je jouw (eerste) drumstel aanschaft!

Een akoestisch drumstel kopen?

Stap 1: Wat voor drummer ben ik?

drumstel rood

Omdat we bij Online Drumles voornamelijk beginnende drummers bedienen gaan we er even vanuit dat je net begint of nog niet heel lang drumt. Wat betreft akoestische drumstellen kom je dan vaak prima weg met een instapmodel of een goedkoop, leuk tweedehands drumstel. Zie het als wijn leren drinken: je lust wel wijn maar je hebt nog niet je eigen smaak volledig ontwikkeld. Je kan een hele dure wijn kopen (en dat kan heel leuk zijn) maar dat hoeft zeker niet! Bewaar de goede wijnen nog even.

Bijkomende factor is dat het geluid van een drumstel ook heel erg afhankelijk is van de persoon die hem stemt (zie ook: Instructies: Alles voor de beginnende drummer!). Aangezien de meeste beginners relatief weinig ervaring hebben met het stemmen van akoestische drumstellen, zullen zij jammer genoeg nog niet in staat zijn om het maximale uit een duur drumstel te halen. Het omgekeerde is ook waar: kan jij heel goed stemmen, dan kan je een goedkoop drumstel héél goed laten klinken. Koop dus eerst lekker een goedkoper modelletje en ga lekker oefenen (met stemmen!).

Een aantal merken waar je rustig een drumstel van kan kopen:

Mijn persoonlijke mening: koop geen huismerken van de grote muziekwinkels. Zowel elektrisch als akoestisch. Ze zijn niet goed. Een gevestigd merk kopen is geen enkel probleem.

Stap 2: Wat voor setup wil ik?

namen van onderdelen van het drumstel online drumles

De meeste akoestische drumstellen en vrijwel alle elektrische drumstellen zijn 5-delig. Dat noemen we een ‘5-delige setup’. Een 5-delige setup houdt in dat je een bassdrum, snare, en drie toms hebt (zie ook: Hoe heten de onderdelen van een drumstel?).

Zelf kan je natuurlijk je drumstel aanpassen en uitbreiden zoals je zelf prettig vindt. Maar een 5-delige setup is eigenlijk alles wat je nodig hebt. De meeste lesboeken en methodes zijn geschreven voor een 5-delige setup. Op het moment dat je een beginner drumstel aanschaft raden wij dus ook niks anders aan. Lang verhaal kort: bij het kopen van een akoestisch drumstel doe je er goed aan om een 5-delig drumstel te kopen.

Stap 3: Zit alle hardware bij het drumstel dat ik wil aanschaffen?

basdrum close up

Ga altijd even na of alle standaarden die je nodig hebt bij het drumstel zitten. Wat je in ieder geval nodig hebt zijn:

  • Een hihat standaard
  • Een snarestandaard
  • Een standaard voor een ride
  • Een standaard voor een crash (eventueel 2x)
  • Een bass drum pedaal, ook wel kickdrum genoemd (check even of er geen speling op de ketting zit!)
  • Pootjes voor de floortom!

Standaarden kan je ook los aanschaffen. Mochten er goede standaarden bij het drumstel zitten, dan is dat mooi meegenomen. Mijn advies is om niet te besparen op standaarden en altijd even te kijken naar de robuustheid van de standaarden. Goede standaarden zijn doorgaans wat zwaarder en dikker. Koop je een mooi akoestisch drumstel en goede bekkens, bespaar dan niet op de standaarden. Ze maken het leren drummen makkelijker en gaan doorgaans ook veel langer mee dan goedkope, dunne standaarden.

Stap 4: Zitten er bekkens bij het drumstel dat ik ga kopen?

Drummer-vrouw

Bekkens zijn een essentieel onderdeel van het drumstel maar worden zelden inclusief verkocht bij een drumkit (en als dat wel zo is, dan zijn de bekkens vaak erg slecht). Bekkens en een drumstel moet je zien als twee losse aankopen.

Waarom zitten bekkens niet standaard bij een akoestisch drumstel? Denk even terug aan die wijn. Als jij wat langer wijn drinkt, en je hebt een bepaalde smaak ontwikkeld, dan wil je graag zelf je wijn bij je eten uitzoeken. Krijg je de wijn er standaard bij, dan vind je de wijn misschien niet lekker. Hetzelfde geldt voor bekkens voor het drumstel: men heeft na verloop van tijd vaak een eigen smaak en het is daarom niet gangbaar dat de bekken bij het drumstel mee verkocht worden.

Desondanks kan het natuurlijk goed voorkomen – bij een tweedehands drumstel kopen – dat de vorige eigenaar bij zijn drumstel zijn bekkens ook mee verkoopt. Check de bekkens dan even op de website van de fabrikant om te kijken hoe ze zich verhouden tot de rest van het aanbod. Ook bij bekkens heb je namelijk veel prijsverschil. Marktplaats wil hierbij ook nog wel eens helpen om de prijs enigszins voor je te bepalen!

Extra tip voor als je bekkens aanschaft: check even of er geen scheuren in zitten. Dit kun je doen door de rand van de bekkens tussen je vingers te doen en de bekkens rond te draaien. Voel je geen scheurtjes? Top. Voel je ze wel? Laat ze dan liggen, want je hebt er niets meer aan. De scheurtjes zullen door het slaan op de bekkens snel doorscheuren.

Stap 5: Wat voor vellen zitten er bij het drumstel dat ik wil kopen?

Versleten drumvellen willen kopers nog wel eens afschrikken. Tip van ons: tenzij de vellen nog splinternieuw zijn, doe je er sowieso goed aan nieuwe drumvellen aan te schaffen wanneer je een akoestisch drumstel koopt. Kan je meteen oefenen met stemmen!

Vind je de drumvellen op je akoestische drumstel te veel geluid maken? Dan kun je hier ook actie op ondernemen. Je kunt op vele makkelijke manieren drummen met minder geluid.

Hieronder nog een korte samenvatting, gemaakt door Léon zelf:

Een elektrisch drumstel kopen

Ga je een elektrisch drumstel kopen? Zelf zijn we erg enthousiast over de mogelijkheden die een elektrisch drumstel biedt. Hoog tijd dus voor wat tips om jou te helpen bij de aankoop hiervan. Bij het kopen van een elektrisch drumstel moet je net weer op andere dingen letten dan bij de aankoop van een akoestische drumkit. Wil je meteen weten wat de beste elektronische drumstellen voor beginners zijn? Bekijk dan onze top 3 elektrische drumstellen voor beginners. Wil je eerst weten of elektronisch drummen wel zo handig is? Lees dan de voor- en nadelen van elektronisch drummen.

Hier volgen 5 stappen die je kan volgen wanneer je jouw (eerste) elektronische drumstel koopt!

Stap 1: Wat voor drummer ben je?

Mannelijke drummer zingend op elektrisch drumstel in actieHet soort drummer dat jij bent of wordt, is belangrijk om te weten bij het kopen van een elektrisch drumstel. Drum je al een paar jaar? Dan stel je waarschijnlijk andere eisen aan een elektrisch drumstel kopen dan een beginner. Je wilt bijvoorbeeld:

    • Een bassdrumpedaal met klopper of zelfs een doublebass-pedaal met klopper
    • Drumpads met een realistische terugslag – zodat je meer geavanceerde technieken kunt oefenen
    • Meer pads en/of crashes op je drumstel
    • Muziekstijl die je wilt spelen beschikbaar op de drummodule
    • Specifiek merk of specifiek type van de drummodule
    • En je bent dan waarschijnlijk ook bereid een hogere prijs te betalen voor een elektronisch drumstel

De eisen die een startende drummer stelt aan een elektrisch drumstel kopen, zijn net iets anders. Voor de startende drummer die nog niet veel van drumstellen af weet, raden wij de Yamaha 4-serie aan. Met name de DTX-402K is een goed instapmodel met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Perfect voor starters!

De Yamaha DTX-402K is een 5-delige set en heeft een prima drummodule. Ook is het drumstel geschikt voor kinderen en volwassenen. Je kan de hoogte namelijk zo verstellen dat zelfs de allerkleinsten en allergrootsten overal bij kunnen. Handig als je samen met je grote broer of zus op hetzelfde drumstel speelt.

De beste manier om erachter te komen welk elektrische drumstel bij jouw manier van drummen past, is: uitproberen! Met een beetje geluk ken je iemand op wiens drumstel je mag proefdraaien. Of test het drumstel uit in een fysieke muziekwinkel.

Wat je ook kan doen: een elektrisch drumstelhuren om uit te proberen. Bij Online Drumles verhuren we verschillende elektrische drumstellen in combinatie met drumles. Als het bevalt, kun je na je huurperiode het drumstel van ons overkopen waarbij je een deel van het huurbedrag terugkrijgt.

Stap 2: Hoe lang wil je met je elektrische drumstel vooruit?

elektrisch-drumheadsWeet je nog niet of elektronisch drummen hét ding voor jou is? Dan raden we je aan om te beginnen met een instapmodel – bijvoorbeeld de Yamaha DTX402K. Dat kan ook een tweedehands elektrisch drumstel zijn. Zo kun je zonder risico uitproberen of drummen wat voor jou is.

Als beginnende drummer kun je met een Yamaha serie-4 drumstel echt wel een aantal jaren vooruit. Of je nu op het instapmodel of het gevorderde model drumt. Als je nu al van plan bent om jarenlang te gaan drummen, zou je erover kunnen denken een wat duurder elektrisch drumstel te kopen of huren.

Drumstellen die ook geschikt zijn voor meer gevorderde spelers zijn bijvoorbeeld de DTX432K en de DTX482K. Beide drumstellen maken deel uit van de Yamaha serie-4 en leveren dus jarenlang een kwalitatief goed drumstel. Drummers die graag een bassdrumpedaal bij hun elektrische drumstel willen, zouden naar de 432K en de 482K kunnen kijken. Om op te leren zijn alle serie-4 elektrische drumstellen van Yamaha méér dan prima. Wij bieden alle drie de bovengenoemde elektrische drumstellen aan om te kopen of te huren in combinatie met een Online Drumles abonnement.

Stap 3: Wat heb je te besteden als je een elektrisch drumstel koopt?

Yamaha DTX402K drumstel voor beginnersBepaal vooraf hoeveel je aan een elektrisch drumstel wilt uitgeven. Afhankelijk van dat budget kun je kwaliteit meer of minder laten meespelen in je keuze. Ter indicatie: een goed elektrisch drumstel heb je vanaf zo’n € 400, maar je hebt ook elektrische drumstellen van enkele duizenden euro’s. Hoe duurder een drumstel is, hoe meer je van de kwaliteit mag verwachten. En meer kwaliteit leidt tot meer speelplezier. Een nieuwe Tesla rijdt ook fijner dan een derdehands Punto uit 2005. Het duurste elektrisch drumstel is trouwens niet per se het beste. Je betaalt vaak niet alleen extra voor meer kwaliteit, maar ook voor meer features op de drummodule. Kijk dus ook kritisch welke toeters en bellen voor jou echt wat toevoegen. Lang verhaal kort: als vuistregel is duurder altijd beter, maar dat betekent niet dat de prijs/kwaliteit verhouding voor jou ook beter is.

Als het even kan, koop dan een elektrisch drumstel van een merk met een goede reputatie. Let wel op: dat zijn niet per definitie dezelfde merken die goede akoestische drumstellen maken. De volgende merken scoren goed met hun elektrische drumstellen en raden wij dus zeker aan om naar te kijken als je een elektrisch drumstel wilt gaan kopen:

  • Yamaha
  • Roland
  • Alesis is een bekend merk dat je vaak voorbij ziet komen voor elektrische drumstellen. Zelf zijn wij niet zo’n fan van Alesis.

Stap 4: Hoeveel geluid mag het elektrische drumstel maken?

Wanneer je een elektrisch drumstel gaat kopen, houd je waarschijnlijk nog steeds rekening met geluid. Als je met een koptelefoon op speelt, maakt een elektrisch drumstel weinig geluid voor je omgeving. Hoeveel geluid precies, dat hangt af van twee dingen:

    1. Heeft het bassdrumpedaal een klopper? Een klopper maakt contactgeluid dat door muren en vloeren heen gaat.
    2. Van welk materiaal zijn de drumpads gemaakt, rubber, siliconen of gaasvellen? Het getik van een drumstok maakt meer geluid als de pads van rubber zijn.

Wil je zo goed als stil spelen — bijvoorbeeld omdat je thuis wilt drummen en je directe buren hebt — kies dan een elektrisch drumstel met een pedaal zonder klopper, zoals de Yamaha DTX-402 of Roland Td-1K. Kan je wel een klein beetje geluid maken, dan raden wij aan om een elektrisch drumstel te kopen dat een bassdrum klopper heeft.

Om geluid te dempen zijn er natuurlijk nog veel meer manieren en trucjes. Kijk maar eens in onze Drum Q&A waarin Leon alles uitlegt om je buren te vriend te houden.

Stap 5: Hoeveel ruimte heb je beschikbaar voor een elektrisch drumstel?

Een drumstel neemt meer ruimte in dan bijvoorbeeld een gitaar. Kijk voor je een drumstel koopt hoeveel ruimte je beschikbaar hebt, want er zijn elektrische drumstellen in verschillende afmetingen. Het goede nieuws: een elektrisch drumstel is in het algemeen compacter dan een akoestisch drumstel. Ook als je maar twee vierkante meter over hebt, zijn er complete elektrisch drumstellen die je daarin kwijt kan.

Ik hoop dat bovenstaande stappen je enigszins op weg kunnen helpen bij de aanschaf van – misschien wel je eerste – drumstel. Mocht je toch nog vragen hebben, mail dan gerust naar contact@onlinedrumles.nl. We zullen je altijd helpen! Ook staan er regelmatig tips op ons YouTube-kanaal die je kunt raadplegen.

Weet je nog niet zeker of je wel een drumstel wilt kopen? Bij Online Drumles kun je ook een drumstel huren. Je doet dit in combinatie met een lesabonnement. Zo haal je in een keer een elektrisch drumstel in huis, mét drumles. Een drumstelabonnement noemen we dat. Leer meer over onze drumstelabonnementen.

Veel plezier met drummen!

Voor extra tips over elektrische drumstellen kan je eventueel hier even kijken:

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 3

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle