De voor- en nadelen van elektronisch drummen
De voor- en nadelen van elektronisch drummen
Ben je benieuwd of elektronisch drummen wat voor jou is? Misschien heb je de verhalen gehoord over hoe weinig herrie een elektronisch drumstel maakt — en hoe gelukkig je buren daarmee zullen zijn. Misschien heb je een elektronisch drumstel gezien en vraag je je af wat zo’n raar kledingrek in hemelsnaam nog te maken heeft met drummen.
In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. Wat zijn de voordelen van elektronisch drummen? En wat zijn de nadelen? Is het heel anders dan akoestisch drummen? Maakt het echt minder herrie?
Hoe werkt een elektronisch drumstel?
De traditionele trommels en bekkens zijn bij een elektronisch drumstel vervangen door pads met aanslaggevoelige sensors. Die pads zijn ‘bespannen’ met rubber, siliconen of gaasvellen. Ze zijn gemonteerd op een buizenframe, zodat ze op dezelfde plek zitten als hun tegenhangers op een akoestische kit.
De sensors van de pads zijn aangesloten op een drummodule. Dat is de boordcomputer van het drumstel. Als je een pad aanslaat, zorgt de drummodule voor het bijbehorende geluid. Via een aangesloten koptelefoon of versterker hoor je dat geluid terug. Op sommige elektronische drumstellen kun je zelfs de bekkens ‘choken’ dankzij speciale sensors.
En hoe zit het dan met de pedalen van de hihat en de bassdrum? Een elektronisch drumstel heeft die ook. Net als de pads zijn ze aangesloten op de drummodule, die het bijbehorende geluid triggert. Afhankelijk van het model drumstel heeft het pedaal voor de bassdrum wel een klopper — zoals ook bij een akoestisch drumstel het geval is — of niet.
Wat zijn de voordelen van elektronisch drummen?
1. Een elektronisch drumstel maakt minder herrie
Het grootste voordeel voor alle thuisdrummers is de hoeveelheid geluid die een elektronisch drumstel maakt. Dat is namelijk bijzonder weinig. Daardoor is een elektronisch drumstel veel geschikter voor thuis dan een akoestische kit. Afspraken maken met je huisgenoten en je buren over wanneer en hoelang je mag spelen, is daarmee grotendeels verleden tijd.
Maar let op: sommige elektronische drumstellen zijn stiller dan andere. En soms is er nog steeds sprake van contactgeluid. Omdat het geluidsniveau een belangrijk argument is vóór het kiezen van een elektronisch drumstel, gaan we verderop in dit artikel verder in op dit onderwerp.
2. Een elektronisch drumstel neemt minder ruimte in
Een elektronisch drumstel heeft geen grote trommels. Dat bespaart een hoop ruimte. De kleinste elektronische drumstellen nemen iets meer dan een vierkante meter in. Heb je thuis niet al te veel ruimte, dan kun je met een elektronisch drumstel toch een complete kit kwijt.
3. Een goed elektronisch drumstel hoeft niet veel te kosten
Voor zo’n vierhonderd euro haal je een prima elektronisch drumstel van Yamaha in huis waar je lang plezier van hebt. Voor dezelfde prijs kun je ook een akoestisch drumstel kopen, maar dan heb je vaak een instapmodel te pakken van lagere kwaliteit.
4. Een elektronisch drumstel kan verschillende sounds produceren
De drummodule van een elektronisch drumstel heeft verschillende sounds in huis. Je switcht met het grootste gemak tussen rock, jazz, latin, electronic dance, hip hop en andere stijlen.
5. Een elektronisch drumstel heeft handige features
Naast een hele verzameling aan sounds heeft een drummodule nog meer leuke dingen aan boord. Zo hebben de meeste drummodules een AUX-ingang waarmee je je tablet of telefoon kunt aansluiten en zo meespelen met je favoriete muziek. Ook zit er vaak een trainingsmodule ingebouwd waarmee je bijvoorbeeld je ritmegevoel kunt oefenen.
Wat zijn de nadelen van elektronisch drummen?
1. De feel is iets anders dan bij een akoestisch drumstel
Ander materiaal, een andere manier van geluid produceren — een elektronisch drumstel is nou eenmaal niet hetzelfde als een akoestisch drumstel. En dat merk je ook als je erop speelt. De terugslag is net wat anders.
Voor beginnende drummers maakt het weinig uit. En je kunt zonder problemen afwisselen tussen je elektronisch drumstel thuis en een akoestisch drumstel op een podium. Maar ben je een professionele drummer, en met name een metaldrummer, dan ontkom je toch niet aan een akoestisch drumstel. Voor een aantal speciale, gevorderde technieken (zoals roffelen op hoog niveau) is een elektronisch drumstel minder geschikt.
2. Een elektronisch drumstel is lastiger te customizen
Je drumstel uitbreiden met een extra tom of je bekkenset vervangen door die van een ander merk is bij een akoestisch drumstel geen probleem. Een elektronisch drumstel is niet zo flexibel. Je bent daarmee veel meer afhankelijk van de opties die de fabrikant je aanbiedt.
Het goede nieuws: de populaire elektronische drumstellen zijn uitgerust met alle standaardonderdelen. De gemiddelde hobbydrummer heeft daaraan voldoende. Fabrikanten zoals Yamaha en Roland verkopen bovendien verschillende accessoires voor hun elektronische drumstellen, zoals een dubbelbassdrumpedaal.
3. Een elektronisch drumstel is minder fotogeniek
Eerlijk is eerlijk, een akoestisch drumstel heeft betere looks dan een elektronisch drumstel. En de meeste mensen zijn gewend aan die looks. Dat zal een belangrijke reden zijn waarom een akoestisch drumstel bij optredens nog steeds de regel en geen uitzondering is.
Ben je van plan om met je drumstel het podium te betreden, dan kan het bovenstaande een reden zijn om in ieder geval voor optredens een akoestisch drumstel aan te schaffen. Aan de andere kant, met een elektronisch drumstel laat je zien dat je buiten de gebaande paden durft te treden.
Is elektronisch drummen echt stil?
Ook met een elektronisch drumstel ga je hoe dan ook wat geluid maken: het getik van de drumstokken op de pads. Dat is niet zo’n probleem; het volume van dat geluid is erg laag. Wil je het geluid van het tikken zo veel mogelijk beperken, dan kies je het beste pads die met gaasvellen zijn bespannen. Ook helpt het om dunnere drumstokken te gebruiken.
Een belangrijkere factor voor het terugdringen van het geluid is het bassdrumpedaal. Het gebonk van een pedaal met klopper gaat door vloeren en muren heen en kan op die manier overlast veroorzaken. De meest effectieve manier om dat te voorkomen is het gebruik van een pedaal zonder klopper. Maar er zijn ook andere manieren waarop je je pedaal kunt temmen, bijvoorbeeld met extra isolatie.
Is elektronisch drummen iets voor jou?
Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je elektronisch gaan drummen? Dan is de volgende stap het uitzoeken van een elektronisch drumstel dat bij je past. Ben je een beginnend drummer, lees dan dit artikel over de beste elektronische drumstellen voor beginners. Ook handig voor meer gevorderde drummers, trouwens.
Natuurlijk kun je ons met vragen ook mailen op contact@onlinedrumles.nl. Tot slot: bij Online Drumles kun je een elektronisch drumstel huren bij je drumlesabonnement. Zo kun je risicovrij uitproberen hoe leuk het is om te drummen!
- Drummen voor beginners – wat moet je weten?
- Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrisch drumstel?
- Een tweedehands drumstel kopen? Hier moet je op letten
Probeer het uit in jouw proefperiode.
Nu kan iedereen leren drummen!