Leren drummen op een elektrisch drumstel: 4 overwegingen

elektrisch drumstel koptelefoon Yamaha
5
(3)

Wat zijn de overwegingen om te leren drummen op een elektrisch drumstel?

Leren drummen op een elektrisch drumstel is voor veel mensen een voor de hand liggende keuze in verband met geluidsoverlast. Een elektrisch drumstel maakt nagenoeg geen lawaai (met koptelefoon) en heeft nog veel andere voordelen. Maar voor de echte beleving qua gevoel en geluid raden wij altijd aan om akoestisch te drummen!

Een lastig dilemma?

Als je gaat leren drummen zijn er meerdere overwegingen die de keuze voor een akoestisch of elektrisch drumstel kunnen beïnvloeden. De mogelijkheid tot herrie-reductie, ruimte, of persoonlijke voorkeuren zoals budget en het beoogde niveau spelen mee. In dit artikel van Online Drumles zetten we 4 overwegingen voor de keuze van een akoestisch of elektrisch drumstel op een rijtje.

Ben je er stiekem al uit en weet je dat je elektrisch wilt drummen? Bekijk welke elektrische drumstellen geschikt zijn voor beginners of bekijk onze top 3 beste elektrische drumstellen voor kinderen.

1. Een elektrisch drumstel om je buren te vriend te houden?

 Een akoestisch drumstel klinkt nou eenmaal knetterhard. Dat is lekker voor jouw beleving maar minder voor die van je buren. Gaan jouw buren al klagen als je met je schoenen aan door het huis loopt? Dan ben je waarschijnlijk het beste af met een elektrisch drumstel. Je kunt je koptelefoon aansluiten waardoor je nagenoeg geen geluid produceert. Als je goed wilt leren drummen dan is het natuurlijk belangrijk om er veel tijd in te stoppen. Daarom zou het zonde zijn als je vanwege geluidsoverlast niet kan drummen wanneer jij daar zin in hebt! Een elektrisch drumstel is daarom altijd een veilige keuze.

Zijn je buren de moeilijksten niet en heb je wat onderhandelingsruimte?

Dan kun je overwegen om akoestisch te spelen en eventueel demping te gebruiken wanneer dat nodig is. Je kunt matten of doeken gebruiken om het geluid van de trommels te beperken. Je kunt ook met je buren afspreken dat je alleen op bepaalde tijdstippen speelt. Kijk bij onze Q&A voor meer tips om ellende met je buren te voorkomen.

Heb je geen buren? Geluksvogel! Dan raden we altijd aan om akoestisch te spelen!

2. Hoe goed wil je leren drummen?

 Sta jij over 5 jaar op Lowlands? Dan zul je een geweldige techniek moeten ontwikkelen.

Qua techniek kun je in eerste instantie prima leren drummen op een elektrisch drumstel. In het begin gaat het namelijk vooral om coördinatie en ritmegevoel.

Praktisch gezien heb je voor beiden niet eens een echt drumstel nodig. Het onafhankelijk leren bewegen van je ledematen (coördinatie) en het strak tempo houden en ‘feel’ ontwikkelen (ritmegevoel) zou je zelfs al op een pannen-en-potten drumstel kunnen leren. Voor de beginnende drummer is dus qua techniek zowel een akoestisch als een elektrisch drumstel geschikt.

Om de zeer fijne motoriek te ontwikkelen (en dat Lowlands podium te bereiken) wil je op termijn misschien naar echte vellen. Dit heeft te maken met rebound (het terugkaatsen van de stok) en geldt voornamelijk voor gevorderde spelers. Lees meer over leren drummen op een elektrisch drumstel.

3. Heb je genoeg ruimte?

Een akoestisch drumstel neemt een stuk meer ruimte in beslag dan een elektrisch drumstel. Het is belangrijk dat je genoeg ruimte reserveert voor je drumstel. Daarbij is ook de afstand van de kruk tot het drumstel belangrijk, om ontspannen te kunnen drummen. Als jij akoestisch wilt drummen maar daardoor opgekropt en verkrampt in de hoek van de zolderkamer terechtkomt, niet doen! Daar worden je armen, benen en nek niet vrolijk van.

Als je onvoldoende ruimte hebt kun je dus beter kiezen voor een elektrisch instapmodel. Deze neemt maar iets meer dan een vierkante meter in beslag. De Yamaha DTX402K is hier een goed voorbeeld van.

4. Is prijs een issue?

De prijs voor een goed instapmodel is voor een akoestisch of elektrisch drumstel vergelijkbaar en ligt rond de 1000 euro. Als je wilt leren drummen maar je weet nog niet zeker of het iets voor je is, wil je misschien geen gloednieuw drumstel in huis halen. Zou toch zonde zijn van het geld als ‘ie na 2 maanden al op marktplaats terechtkomt.

Een tweedehands drumstel of het huren van een drumstel is daarom een goed alternatief. Akoestische drumstellen kun je altijd wel tweedehands vinden. Het aanbod in elektrische tweedehands drumstellen is helaas wat kleiner. Gelukkig kun je daarom bij Online Drumles, inclusief les, al vanaf €50 per maand een elektrisch drumstel huren!

Conclusie? De keuze is persoonlijk!

Zoals je ziet spelen er veel factoren mee die de keuze beïnvloeden. Uiteindelijk zou ik voor het drumstel gaan waar jij het meest op kan oefenen!

Wanneer je praktisch gezien de mogelijkheid hebt om akoestisch te drummen, zou ik zeggen; altijd doen! Maar als dat ervoor zorgt dat je nauwelijks kan spelen in verband met geluidsoverlast is een elektrisch drumstel de juiste keuze. Ze zijn kwalitatief goed en bieden genoeg mogelijkheden om een goede techniek te ontwikkelen.

Ben je er nog niet uit? Je kunt ons altijd mailen voor advies via het contactformulier hieronder.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 3

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?

Veelgestelde vragen

Kun je overstappen van een elektrisch naar een akoestisch drumstel zonder problemen?
Het overstappen van een elektrisch naar een akoestisch drumstel kan een soepele overgang zijn als je rekening houdt met enkele verschillen. De vaardigheden die je op een elektrisch drumstel leert, zijn in grote lijnen overdraagbaar naar een akoestisch drumstel. Echter, het akoestische drumstel biedt een ander gevoel en reactie door de natuurlijke rebound van de vellen. Drummers moeten wennen aan de verschillen in gevoel en geluid. Verbeter je techniek met oefeningen die focussen op de details van akoestisch drummen, zoals slagkracht en het geluid van de vellen.
Welke specifieke oefeningen of technieken zijn het meest effectief op een elektrisch drumstel voor beginners?
Voor beginnende drummers op een elektrisch drumstel zijn er specifieke oefeningen of technieken die bijzonder effectief zijn om de basis van drummen te leren. Het voordeel van elektrische drumstellen is dat ze vaak zijn uitgerust met trainingsfuncties, zoals metronomen, play-along tracks, en feedbacksystemen die je techniek kunnen monitoren. Deze tools maken het gemakkelijker om ritmegevoel, coördinatie en timing te ontwikkelen. Door gebruik te maken van deze ingebouwde functies kunnen beginners hun oefentijd optimaliseren en sneller vooruitgang boeken. Wil je nu echt de juiste oefeningen volgen? Probeer Online Drumles 14 dagen gratis uit! 
Hoe kun je de ervaring van het drummen op een elektrisch drumstel zo realistisch mogelijk maken in vergelijking met een akoestisch drumstel?
Om de ervaring van het spelen op een elektrisch drumstel zo realistisch mogelijk te maken, zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen. Het selecteren van hoogwaardige drummodules die authentieke akoestische drumgeluiden bieden, is cruciaal. Daarnaast kun je experimenteren met de instellingen om de respons en het geluid aan te passen aan je persoonlijke voorkeur. Het gebruik van mesh-heads voor de pads kan ook helpen om een meer realistisch slaggevoel te bieden, omdat deze meer lijken op de rebound van traditionele drumvellen. Tot slot kan het integreren van een hybride setup, waarbij digitale en akoestische elementen worden gecombineerd, een uitstekende manier zijn om het beste van beide werelden te ervaren.

Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle