Mijn geschiedenis met het elektrisch drumstel

Geplaatst op 28 maart 2020 door Jasper Remmerswaal

Mijn geschiedenis met het elektrisch drumstel

In dit artikel van Online Drumles vertel ik over mijn ervaringen met elektrische drumstellen door de jaren heen. De kwaliteit van drumstellen is de afgelopen jaren flink omhoog gegaan, en de prijzen flink omlaag. Er zijn tegenwoordig heel veel kwalitatief goede elektrische drumstellen te vinden maar dit was zeker niet altijd zo.

Mijn eerste elektrische drumstel: een Roland TD-3

Toen ik 14 jaar oud was kocht ik met mijn zuurverdiende centen mijn eerste drumstel. Een akoestisch drumstel zat er toendertijd niet in vanwege de herrie, dus het werd een elektrische. Na heel lang zoeken kocht ik mijn eerst Roland TD-3 bij Rock Palace in Den Haag. 

Als ik het me goed herinner was de TD-3 toen €1300 euro. Al mijn zakgeld ging er aan op, maar het was het helemaal waard. De TD-3 was toendertijd een van de betere instapmodellen van Roland en toverde een grote glimlach op mijn gezicht. Toen ik op mijn 15de geïnteresseerd raakte in metal en een dubbel bass pedaal kocht waren de andere mensen in huis wat minder blij!

De TD-3 had een gaasvel voor de snaredrum en een module met meerdere soorten sounds. Ik gebruikte eigenlijk alleen het eerste soundpakket; noem het gebrek aan creativiteit. Toch was het grappig om af en toe is de discodance modus aan te zetten en hele gekke beats te maken. Ook kon ik met muziek meespelen en dat vond (en vind) ik natuurlijk hartstikke gaaf. Het gaasvel maakte dat roffelen opeens wel héél makkelijk werd. Dat had zo zijn voor- en nadelen. Ik vond het toen in ieder geval allemaal prachtig.

De Yamaha DTXplorer in 2009

Korte tijd ben ik ontrouw geweest aan mijn Roland TD-3. Rond mijn 16de jaar speelde ik in een bandje en een van mijn bandleden had thuis een Yamaha DTXplorer. Regelmatig oefenden we daar. Bedenk, we hebben het hier over 2009. Ik zal eerlijk zijn: de Yamaha was toendertijd geen match voor de Rolands. De sounds waren minder, het speelgevoel was minder.. Alles was eigenlijk minder. 

Een vergelijking tussen elektrische drumstellen was echter al snel niet meer aan de orde toen ik mijn eerste ‘echte’ drumstel kocht: een Drumcraft Serie 6 van berkenhout. De Roland ging de deur uit en ik heb enige tijd geen elektrisch drumstel meer aangeraakt. 

Mijn tweede elektrische drumstel: De Yamaha 522K

Toen ik op mijn 19de ging studeren kwam ik terecht in een studentenflat. Na een jaartje zonder drumstel te zitten begon het toch te knagen. Er moest weer een drumstel komen. Een akoestisch drumstel was uit den boze (wil jij wél akoestisch drummen, kijk dan eens bij de geluidsisolatie tips). Het zou niet passen en met zoveel studenten op elkaar was het natuurlijk vragen om ruzie als je een akoestisch drumstel in je kamer zou zetten. 

Léon (ja, die van Online Drumles) gebruikte inmiddels met succes Yamaha in de groepslessen in de drumschool waar ik ook lesgaf. Ik had de oude Yamaha DTXplorer nog vers in het geheugen. Ik was niet enthousiast. Yamaha had echter flink stappen gemaakt sinds 2009 en zijn complete lijn vernieuwd. Ik ging achter de nieuwe Yamaha DTX522K zitten en was meteen verkocht. Er is geen merk (en nog steeds niet) dat deze kwaliteit biedt voor deze prijs

Ik nam de 522 mee en installeerde deze op mijn studentenkamer. Daar heb ik er jaren plezier van gehad. Het drumstel was klein en paste makkelijk in mijn kamertje van 14 vierkante meter. Toen ik klaar was met studeren heeft het drumstel nog een tijdje in mijn eerste appartement in Arnhem gestaan, in de woonkamer. Dit tot afgrijzen van mijn toenmalige vriendin (sorry Maaike!). 

Yamaha DTX522K elektrisch drumstel

Mijn derde elektrische drumstel: De Yamaha 402K

Inmiddels woon ik in Den Haag en is mijn appartement een stukje kleiner. Ook is het hier heel gehorig. Zelfs de Yamaha 522K was geen optie meer. Ik wilde toch drummen, dus ik moest op zoek naar een elektrisch drumstel zónder bassdrum klopper.

Het was een stapje terug nemen voor mijn gevoel, maar ik besloot de Yamaha 402K in huis te nemen. Prijs/kwaliteit was dit een superdrumstel en geluidsarmer drummen bestaat niet. Op de Yamaha402K speel ik vandaag de dag nog steeds. Ik vind het verrassend hoe een drumstel van nog geen €400 euro mij nog steeds kan vermaken, terwijl mijn smaak zich in de afgelopen 15 jaar als drummer toch wel behoorlijk ontwikkeld heeft.  Ik kan op de Yamaha402K nog steeds prima oefenen!

En nu?

Ben je op zoek naar een leuk elektrisch drumstel voor thuis, dan raad ik vandaag de dag dus nog steeds Yamaha aan. Ik heb inmiddels op verschillende merken gespeeld (Alesis, Roland, Yamaha, Hayman) en Yamaha komt er tegenwoordig altijd als beste uit als je het aan mij vraagt. Daarbij ben ik prijs/kwaliteit vooral fan van de Yamaha 402K, omdat deze gewoon heel veel waarde geeft voor je geld. Als je wat meer herrie kan maken, dan zou ik voor de Yamaha 432K gaan. Soms word ik beticht van partijdigheid, maar het mag helder zijn: wij waren enthousiast over Yamaha en kozen tóén Yamaha; niet andersom!

Ben je ook nog op zoek naar drumles, kijk dan eens bij onze drumstelabonnementen. Of ben je op zoek naar een elektrisch drumstel en heb je vragen, mail ons dan gerust op info@onlinedrumles.nl


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!