Mijn geschiedenis met het elektrisch drumstel

Yamaha DTX 482K
4.6
(5)

Mijn geschiedenis met het elektrisch drumstel

In dit artikel van Online Drumles vertel ik over mijn ervaringen met elektrische drumstellen door de jaren heen. De kwaliteit van drumstellen is de afgelopen jaren flink omhoog gegaan, en de prijzen flink omlaag. Er zijn tegenwoordig heel veel kwalitatief goede elektrische drumstellen te vinden maar dit was zeker niet altijd zo.

Mijn eerste elektrische drumstel: een Roland TD-3

Toen ik 14 jaar oud was kocht ik met mijn zuurverdiende centen mijn eerste drumstel. Een akoestisch drumstel zat er toendertijd niet in vanwege de herrie, dus het werd een elektrische drum. Na heel lang zoeken kocht ik mijn eerste Roland TD-3 bij Rock Palace in Den Haag.

Als ik het me goed herinner was de TD-3 toen €1300 euro. Al mijn zakgeld ging er aan op, maar het was het helemaal waard! De TD-3 was toendertijd een van de betere instapmodellen van Roland en toverde een grote glimlach op mijn gezicht. Toen ik op mijn 15de geïnteresseerd raakte in metal en een dubbel bass pedaal kocht waren de andere mensen in huis wat minder blij!

De TD-3 had een gaasvel voor de snaredrum en een module met meerdere soorten sounds. Ik gebruikte eigenlijk alleen het eerste soundpakket; noem het gebrek aan creativiteit. Toch was het grappig om af en toe eens de discodance modus aan te zetten en hele gekke beats te maken. Ook kon ik makkelijk met muziek meespelen en dat vond (en vind) ik natuurlijk hartstikke gaaf. Het gaasvel maakte dat roffelen opeens wel héél makkelijk werd. Dat had zo zijn voor- en nadelen. Ik vond het toen in ieder geval allemaal prachtig.

De Yamaha DTXplorer in 2009

Korte tijd ben ik ontrouw geweest aan mijn Roland drumstel. Rond mijn 16de jaar speelde ik in een bandje en een van mijn bandleden had thuis een Yamaha DTXplorer. Regelmatig oefenden we daar. Bedenk, we hebben het hier over 2009. Ik zal eerlijk zijn: de Yamaha was toendertijd geen match voor de Rolands. De sounds waren minder, het speelgevoel was minder.. Eigenlijk was alles minder.

Een vergelijking tussen elektrische drumstellen was echter al snel niet meer aan de orde toen ik mijn eerste ‘echte’ drumstel kocht: een Drumcraft Serie 6 van berkenhout. De Roland ging de deur uit en ik heb enige tijd geen elektrische drum meer aangeraakt.

Bij Online Drumles heb in een keer een elektrisch drumstel mét drumles in huis! Bekijk onze drumstelabonnementen en begin vandaag nog met drummen.

Mijn tweede elektrische drumstel: De Yamaha 522K

Toen ik op mijn 19de ging studeren kwam ik terecht in een studentenflat. Na een jaartje zonder drumstel te zitten begon het toch weer te knagen. Er moest weer een drumstel komen. Een akoestisch drumstel was uit den boze (wil jij wél akoestisch drummen, kijk dan eens bij de geluidsisolatie tips). Het zou niet passen en met zoveel studenten op elkaar was het natuurlijk vragen om ruzie als je een akoestisch drumstel in je kamer zou zetten.

De drumschool gebruikte inmiddels met succes elektronische drumstellen van Yamaha tijdens de groepslessen in de drumschool waar ik zelf ook lesgaf. Ik had de oude Yamaha DTXplorer nog vers in het geheugen. Ik was niet enthousiast. Yamaha had echter flinke stappen gemaakt sinds 2009 en zijn complete lijn vernieuwd. Ik ging achter de nieuwe Yamaha DTX522K zitten en was meteen verkocht. Er is geen merk (en nog steeds niet) dat deze kwaliteit biedt voor deze prijs. Daarom kiezen wij nog steeds voor elektrische Yamaha drumstellen.

Ik nam de DTX522K mee en installeerde deze op mijn studentenkamer. Daar heb ik er jaren plezier van gehad. Het drumstel was klein en paste makkelijk in mijn kamertje van 14 vierkante meter. Toen ik klaar was met studeren heeft het drumstel nog een tijdje in mijn eerste appartement in Arnhem gestaan, in de woonkamer. Dit tot afgrijzen van mijn vriendin.

Helaas is de Yamaha DTX522K uit het assortiment van Yamaha elektronische drumstellen gehaald, maar de vervanging mag er zeker wezen. Momenteel levert de DTX4-serie van Yamaha een goede en populaire elektrische drum. Hieronder vallen, onder andere, de DTX402K, DTX432K en DTX482K. Die laatste is het meeste high end drumstel en daarmee ook het meest vergelijkbaar met de DTX522K waar ik zelf op heb gespeeld. Toch ben ik niet naar deze elektrische drum overgestapt. Ik ben namelijk gaan spelen op het meest geluidsarme elektrische drumstel van Yamaha: de DTX402K!

Mijn derde elektrische drumstel: De Yamaha 402KYamaha DTX402K drumstel voor beginners

Inmiddels woon ik in Den Haag en is mijn appartement een stukje kleiner. Ook is het hier heel gehorig. Zelfs de Yamaha 522K was geen optie meer. Ik wilde toch drummen, dus ik moest op zoek naar een elektrisch drumstel zónder bassdrumklopper.

Het was een stapje terug voor mijn gevoel, maar ik besloot de Yamaha DTX402K in huis te nemen. De prijs-kwaliteitverhouding van dit drumstel is super. En geluidsarmer drummen bestaat niet. Op het elektrische Yamaha 402K drumstel speel ik vandaag de dag nog steeds. Ik vind het verrassend hoe een elektrische drum van nog geen €400 euro mij nog steeds kan vermaken, terwijl mijn smaak zich in de afgelopen 15 jaar als drummer toch wel behoorlijk ontwikkeld heeft. Ik kan op de elektronische Yamaha 402K nog steeds prima oefenen!

Altijd al willen leren drummen op een elektrische drum? Bij Online Drumles kun je een elektronisch Yamaha drumstel kopen inclusief een jaar drumlessen!

En nu?

Als je op zoek bent naar een leuke elektrische drum voor thuis,, dan raad ik vandaag de dag dus nog steeds Yamaha aan. Ik heb inmiddels op verschillende merken gespeeld (Alesis, Roland, Yamaha, Hayman) en Yamaha komt er tegenwoordig altijd als beste uit als je het aan mij vraagt. Daarbij ben ik qua prijs-kwaliteitsverhouding vooral fan van de Yamaha DTX402K, omdat deze gewoon heel veel waarde geeft voor je geld. Zeker voor beginnende drummers is het een fantastisch instapdrumstel. Als je wat meer herrie kan maken, dan zou ik voor de Yamaha DTX432K gaan vanwege de bassdrum klopper. Soms word ik beticht van partijdigheid, maar het mag helder zijn: bij Online Drumles waren en zijn we enthousiast over Yamaha. We hebben daarom tóén zelf gekozen voor Yamaha; niet andersom! Inmiddels is ook Roland van de partij op OnlineDrumles.nl. Het instapmodel van de V-Drums serie, Roland TD-1K, kun je in combinatie met drumlessen huren en kopen.

Ben je ook nog op zoek naar drumles, kijk dan eens bij onze drumstelabonnementen. Of ben je op zoek naar een elektronisch drumstel van Yamaha en heb je vragen, mail ons dan gerust via het onderstaande formulier. We sturen zo snel mogelijk een persoonlijk antwoord e/o advies terug.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.6 / 5. Aantal beoordelingen 5

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de Yamaha DTX-serie en de Roland TD-serie als het gaat om functies en gebruikservaring?
Wanneer je de Yamaha DTX-serie vergelijkt met de Roland TD-serie, duiken er verschillende aspecten op die beide reeksen uniek maken. De Yamaha DTX-serie staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en het bieden van een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, waardoor het een fantastische keuze is voor beginnende drummers. De geluidskwaliteit en de diversiteit aan geluiden die beschikbaar zijn op de Yamaha-modellen zijn indrukwekkend, wat hen een geliefde keuze maakt voor thuisgebruik en oefensessies. Roland, aan de andere kant, wordt vaak geprezen om zijn baanbrekende technologie en de robuustheid van zijn drumstellen, waardoor ze een favoriet zijn voor zowel live optredens als professionele studiowerk. De Roland TD-serie biedt een uiterst authentieke drumervaring met geavanceerde functies zoals mesh-head (niet alle Roland drumstellen hebben mesh-heads) drums voor een realistischer speelgevoel. Het kiezen tussen deze twee merken hangt dus sterk af van je persoonlijke voorkeuren, je speelstijl en je budget.
Hoe kan ik het beste mijn elektrische drumstel onderhouden om de levensduur te verlengen?
Het onderhouden van je elektrische drumstel is cruciaal om zijn levensduur te verlengen en de beste prestaties te garanderen. Regelmatig schoonmaken van de pads en cymbalen met een zachte, droge doek kan stof en vuil verwijderen dat zich kan ophopen en de gevoeligheid van de pads kan beïnvloeden. Het is ook belangrijk om de module up-to-date te houden, omdat updates vaak verbeteringen en nieuwe functies bevatten die je speelervaring kunnen verbeteren. Daarnaast is het verstandig om versleten onderdelen zoals drumstokken, pedalen en kabels tijdig te vervangen om een optimale werking te waarborgen. Een goed onderhouden drumstel zorgt niet alleen voor een betere speelervaring maar kan ook helpen bij het voorkomen van kostbare reparaties op de lange termijn.
Kunnen elektrische drumstellen gebruikt worden voor live optredens of zijn ze vooral bedoeld voor oefeningen thuis en in de studio?
Elektrische drumstellen zijn zeker niet alleen beperkt tot thuisgebruik of studiowerk; ze zijn ook zeker geschikt voor live optredens. Dankzij hun draagbaarheid en het gemak waarmee ze kunnen worden aangesloten op geluidssystemen, zijn elektrische drums een praktische keuze voor optredens in verschillende settings. De mogelijkheid om het volume aan te passen maakt ze ideaal voor locaties met geluidsbeperkingen, terwijl de diversiteit aan geluiden en effecten die beschikbaar zijn op elektrische drumstellen artiesten in staat stelt om creatief te zijn met hun live geluid. Of je nu optreedt in kleine clubs of grote zalen, een elektrisch drumstel kan een betrouwbare en veelzijdige keuze zijn voor elke drummer.

Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle