Een elektrisch drumstel of een akoestisch drumstel?
Wat is beter? Een elektrisch drumstel of een akoestisch drumstel?
Het is een discussie die keer op keer terugkomt: kan ik beter een akoestisch of een elektrisch drumstel kopen?
Gek genoeg kunnen we meteen met de conclusie beginnen. Als je de mogelijkheid hebt om akoestisch te kunnen drummen, dan zeggen wij doen! Echter is dit voor vele onder ons geen mogelijkheid. Gelukkig hoeft dat niet het einde van jouw drumcarrière te betekenen. In dit artikel van Online Drumles zullen we kort uiteenzetten wat de voordelen zijn van een elektrisch drumstel t.o.v. een akoestisch drumstel. Die zijn namelijk zo gek nog niet!
We kiezen vaak voor elektronisch drummen vanwege het geluid maar er zijn nog veel andere voordelen.
Akoestisch drummen t.o.v. elektronisch drummen geeft een betere beleving. Het nadeel is natuurlijk dat akoestisch drummen wel veel herrie maakt. Op een elektrisch drumstel is dus de beleving minder, maar tevens ook het geluid. De keuze valt als snel op elektronisch drummen om de buren te vriend te houden. Maar elektronisch drummen heeft nog een heel set andere voordelen t.o.v. van het klassieke drumstel. Dit heeft alles te maken met de module die standaard geleverd wordt bij een elektrisch drumstel maar er zijn ook andere redenen om te kiezen voor een elektrisch drumstel.
In de module zitten over het algemeen veel opties, ook bij de instapmodellen, zoals de Yamaha DTX402K (zie ook ons artikel over de top 3 kinderdrumstellen voor beste instapmodellen om te starten). We noemen er een aantal:
Verschillende sounds
Er zitten vaak (veel) verschillende sound pakketten in de module, waardoor je met een druk op de knop jouw drumstel anders kan laten klinken. Ben je op zoek naar een jazz kit, of wil je juist meer gaan voor een electronic dance feel?
Het gebruiken van verschillende sound pakketten maakt dat je veel kan experimenteren. En mocht je nou eens op dat podium komen te staan, dan kan je snel schakelen tussen geluiden voor verschillende nummers. De variatie is erg leuk! Bovendien laten een hoop drumstellen toe om ook individuele trommels en bekkens andere geluiden toe te wijzen. Zo kan je je eigen sound pakketten samenstellen, helemaal zoals jij dat wilt. Zo staat de Yamaha DTX522K toe om meerdere eigen setups op te slaan binnen de module, zodat je snel kan schakelen tussen verschillende drumstellen.
Mogelijkheid om direct audio in te pluggen
Vrijwelk elk module komt met een aux-ingang waarmee je je telefoon, laptop, of tablet aan kunt sluiten. Je koptelefoon gebruikt een andere ingang, waardoor je zowel je koptelefoon als je tablet op de module aansluit. Zoek op Spotify je favoriete nummer op en meespelen maar! Ideaal.
Trainingsmogelijkheden
Veel modules hebben ook ingebouwde metronomen zodat je strak mee kan spelen op ‘click’. Veel modules bieden zelfs een trainingmodus waarin je kan zien hoe strak je speelt. Zo heeft Yamaha een zéér confronterende trainingmogelijkheid waarbij je de noten die je níét strak speelt opeens niet hoort. Het is een klap in je gezicht maar je leert wel strak spelen! Je kan die module overigens wel zo streng inrichten als je zelf wilt; het moet wel leuk blijven natuurlijk!
Last but not least: live spelen
Veel drummers vinden het not done: live spelen met een elektrische kit. Ik ben niet één van hen; ik zie veel voordelen om live te gaan met een elektronisch drumstel. Je soundcheck wordt zeer makkelijk, je hoeft niet moeilijk te doen met microfoons en de geluidsman kan zeer makkelijk jouw geluid afstemmen op de zaal. Ook kan je van tevoren nadenken of je verschillende sounds live wilt gaan gebruiken, zoals eerder al benoemd. De beginnende drummer denkt hier waarschijnlijk nog niet over na maar het is een voordeel wat het waard is om genoemd te worden!
Conclusie!
Als je de mogelijkheid hebt om akoestisch te drummen, doen! Akoestisch drummen geeft toch die echte feel waar je als drummer vaak naar op zoek bent. Echter moeten we de elektrische drumstellen die tegenwoordig op de markt zijn niet onderschatten. Ze zijn kwalitatief goed en hebben goed speelgevoel. Je weet het niet: misschien kijken we over 20 jaar wel terug en drumt iedereen elektronisch!
Ben je op nog op zoek naar een drumstel en weet je niet zo goed waar je goed aan doet? Kijk eens bij onze drumstelabonnementen of mail ons voor advies op info@onlinedrumles.nl. We zullen je altijd op weg helpen, ongeacht of je Online Drumles abonnee bent! Want drummen moet voor iedereen toegankelijk zijn.