Wat is het beste elektrische drumstel voor beginners?

Geplaatst op 21 december 2020 door Sam Buunk

Wat is het beste elektrische drumstel voor beginners?

Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt leren drummen. Een goede keuze, gefeliciteerd! Nu kan de pret beginnen — met het uitzoeken van een drumstel. Vaak is een elektrisch drumstel voor beginners de beste keuze. In dit artikel vertellen we waarom. En helpen we je met het kiezen van een goede elektrische drumkit waarmee je als beginnende drummer een vliegende start maakt.

Waarom is een elektrisch drumstel geschikt voor beginners?

Wat is beter, een elektrisch drumstel of een akoestisch drumstel? Drummers kunnen er eindeloos over discussiëren. Eerlijk is eerlijk, volgens ons gaat er niets boven the real thing. Akoestisch dus. Maar voor de meeste mensen is dat gewoon geen haalbare optie. De geluidsoverlast is te groot of de beschikbare ruimte is te klein.

Een elektrisch drumstel is dan een zo goed als volwaardig alternatief — zeker voor beginners. Bovendien zitten er leuke extraatjes aan een elektrische kit waar je als beginnende drummer veel plezier van kan hebben. We zetten de voordelen voor je op een rijtje.

Je kunt bijna onbeperkt spelen

De beste manier om iets nieuws onder de knie te krijgen is door veel te oefenen. Dat is voor drummen niet anders. Dan is het fijn als je kunt spelen wanneer het jou uitkomt. En dat je zo lang achter elkaar kunt drummen als je wilt.

Vóór de komst van het elektrisch drumstel was dat lastig voor elkaar te krijgen. Een akoestisch drumstel maakt een goede bak herrie. Dus maakte je afspraken met de buren over wanneer en hoe lang je mocht spelen (en dat was natuurlijk op onhandige tijden en niet lang). Of je oefende in een oefenhok op een verlaten industrieterrein, waar je op druilerige avonden naartoe fietste.

No more! Een elektrisch drumstel maakt lang niet zo veel geluid. Sluit er een koptelefoon op aan en je kunt er thuis op spelen zonder dat je anderen lastigvalt. Daarmee wordt de drempel om te gaan drummen een stuk lager. Dat helpt zeker in de uitdagende beginperiode om gemotiveerd te blijven. 

En maak je geen zorgen: met de skills die je op een elektrisch drumstel leert, kun je ook op een akoestisch drumstel uit de voeten. Je hoeft daarvoor dus niet een heel nieuwe techniek te leren.

Je krijgt een digitale trainer

Een elektrisch drumstel is uitgerust met een heuse boordcomputer: de drummodule. Daarmee kun je de sound van je drumstel kiezen. Zo ga je met een druk op de knop van een jazz-feel naar rock, latin of zelfs electronic dance.

Vet! Maar de drummodule kan meer dan dat. Veel drummodules hebben handige features die de beginnende drummer helpen om een strak ritmegevoel te ontwikkelen:

Metronoom of click

Stel het tempo in waarop je wilt oefenen (bijvoorbeeld 140 bpm) en de metronoom geeft met een click-geluid de maat aan. Aan jou de uitdaging om daarmee in sync te blijven.

Trainingsmodus

In de trainingsmodus heb je verschillende opties om gericht je ritmegevoel te verbeteren. Zo hebben Yamaha-kits de volgende opties:

 • De trainingsmodus laat zien hoe ver de noten die je speelt uit de pas lopen met het tempo van de click.
 • De trainingsmodus laat de noten die te veel uit de pas lopen niet horen.
 • De trainingsmodus laat in de laatste van elke 4 maten de clicks achterwege, zodat je de timing van je breaks kan oefenen.

Je kunt makkelijk meespelen met muziek

Gerichte oefeningen zijn belangrijk om je techniek te verbeteren. Maar het doel is natuurlijk om complete songs te kunnen spelen. Dan is het meespelen met je favoriete nummers niet alleen een heel nuttige, maar ook heel leuke oefening.

Op een elektrisch drumstel is dat een fluitje van cent. Vrijwel alle drummodules hebben een AUX-ingang waarop je je laptop, tablet of telefoon kunt aansluiten. Plug ook je koptelefoon in, zoek je favoriete nummer op op iTunes of Spotify en je bent good to go.

Waar moet je als beginner op letten bij het uitzoeken van een elektrisch drumstel?

Als je gaat rondzoeken in online muziekwinkels, kom je al gauw meer dan 100 modellen tegen. De prijzen lopen uiteen van nog geen 200 euro tot enkele duizenden euro’s. Wat is nou de perfecte beginnersdrumkit voor jou? Een aantal dingen om op te letten:

Hoeveel ruimte heb je voor je drumstel?

Elektrische drumstellen nemen minder ruimte in dan akoestische drumstellen. Dat is alvast goed nieuws. Maar ook elektrische drumstellen zijn er in verschillende afmetingen. Let dus op dat je voldoende ruimte hebt om je favoriete drumstel in kwijt te kunnen.

Wat is je budget?

Duurdere drumstellen zijn over het algemeen van betere kwaliteit dan goedkopere. En het is fijner spelen op een drumstel van betere kwaliteit. Als je budget het toelaat, bespaar dan niet op kwaliteit.

Hoeveel geluid kun je maken?

Sommige elektrische drumstellen hebben een ‘echt’ bassdrumpedaal met klopper, zoals bij een akoestisch drumstel. Dat zorgt voor een authentieke feel, maar zo’n drumstel produceert ook meer geluid dan drumstel zonder klopper. Zit je in een situatie waarin je echt weinig herrie kan maken, dan kun je beter voor een drumstel zonder klopper gaan.

Ga je gelijk voor een drumstel waarmee je even vooruit kan?

Ben je er zeker van dat drummen helemaal je ding is? Dan is het verstandig om gelijk een wat duurder elektrisch drumstel te kiezen in plaats van een instapmodel. Zo voorkom je dat je na een paar jaar alsnog moet upgraden naar een duurder model.

Onze 3 favoriete elektrische drumstellen voor beginners

Duizelt het je nog steeds van alle mogelijkheden? Geen nood, we hebben een shortlist voor je gemaakt. Bij Online Drumles hebben we al heel wat elektrische drumkits gezien. Dit zijn volgens ons de beste elektrische drumstellen voor de beginnende drummer:

 1. De Yamaha DTX402K
 2. De Yamaha DTX432K
 3. De Roland TD1k

Laten we eens kijken naar de eigenschappen van dit trio. Zo krijg je een idee welke van de drie het beste bij jouw situatie past.

1. De Yamaha DTX402K

De Yamaha DTX402K is onze persoonlijke favoriet. Zelf spelen we er nog regelmatig op. Voor een instapmodel heeft deze kit een erg goede drummodule. Z’n grotere broer, de DTX432k (die op de tweede plaats staat), heeft dezelfde. In de module zitten 10 verschillende sounds en 10 trainingsfuncties. Een stiller drumstel dan de DTX402K ga je niet snel vinden. Het voetpedaal van de bassdrum heeft geen klopper en maakt bijna geen geluid.

Yamaha-dtx432K-drumstel-beginners

Voordelen

 • Heel compact (iets meer dan 1 vierkante meter!)
 • Eenvoudig in elkaar te zetten
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding (online vanaf ongeveer € 398)
 • Beste drummodule in zijn prijsklasse
 • Geluidsarm dankzij voetpedaal zonder klopper

Nadelen

 • Als je verder gevorderd bent, wil je misschien upgraden naar een meer high-end model.

 

Lees meer over de Yamaha DTX402K

 

2. De Yamaha DTX432K

Als we de DTX402K als instapmodel beschouwen, dan kunnen we de Yamaha DTX432K een middenklasser noemen. De drummodule is dezelfde als van de DTX402K, een prima ding.Het belangrijke verschil zit hem in het bassdrumpedaal. Het pedaal van de DTX432K heeft een klopper. De DTX432K produceert daardoor meer geluid dan de andere drumstellen in dit rijtje. Dat maakt hem minder geschikt voor situaties waarin je echt geluidsarm moet blijven.

Yamaha-dtx432K-drumstel-beginners

Voordelen

 • Zeer goede drummodule
 • Authentiek bassdrumpedaal met klopper is bij de prijs inbegrepen (online vanaf ongeveer € 490)
 • Blijft geschikt als je verder gevorderd bent

Nadelen

 • Niet geschikt als je geluidsarm wilt spelen

 

Lees meer over de Yamaha DTX432K

 

3. De Roland TD1k

De TD1k is het instapmodel van de populaire Roland V-drums-serie. Het is een compacte kit die je zo hebt opgezet. De drummodule is erg uitgebreid met onder andere 15 verschillende sounds, een Coach-functie (trainer) en een metronoom. Ook kun je je muziekspeler (of laptop, telefoon of tablet) erop aansluiten en meespelen met je favoriete muziek. Het voetpedaal van de bassdrum heeft geen klopper, waardoor hij erg stil is.

roland-td1k

 

Voordelen

 • Compact
 • Eenvoudig op te zetten
 • Drummodule heeft veel features
 • Geluidsarm dankzij voetpedaal zonder klopper

Nadelen

 • Aan de dure kant (online vanaf ongeveer € 410)

 

Nog niet zeker of je een drumstel wilt aanschaffen?

Heb je jouw elektrische drumstel gevonden, dan is het tijd om hem in huis te halen. Als je het drumstel wilt kopen, kun je een nieuw exemplaar aanschaffen bij een (online) muziekwinkel. Als je nog niet helemaal zeker bent of drummen jouw ideale hobby is, hebben we een andere interessante optie voor je:

bij Online Drumles kun je een drumstel huren, inclusief drumles. Vanaf €49,98 kun je risicovrij uitproberen hoe leuk het is om te drummen. Je krijgt er onbeperkt drumles bij! Daarmee kun je het drummen zonder risico uitproberen. Wij verhuren de volgende drumstellen bij onze abonnementen:

Heb je nog vragen over het uitzoeken van een elektrisch drumstel? Of over Online Drumles? Stuur dan gerust een mailtje naar info@onlinedrumles.nl.

 


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!