Verschillende opstellingen voor het drumstel

Alle mogelijke manieren om je drumstel neer te zetten
Hoe zet ik mijn drumstel goed neer drumstel opstelling
5
(3)

Het moderne drumstel is eigenlijk een verzameling losse percussie-instrumenten. Er is weliswaar een aantal standaardonderdelen waaruit een drumstel is opgebouwd, toch kun je dit instrument zelf helemaal samenstellen en neerzetten precies zoals jij dat wilt. Probeer dat maar eens bij een gitaar of piano! In dit artikel nemen we je graag mee langs veel (maar lang niet alle!) mogelijke opstellingen waarin jij je drumstel kan neerzetten. Dus pak je drumsleutel erbij en laat ons je inspireren met deze opstellingen voor je drumkit.

Waarom zou je?

Je bent misschien hartstikke blij met je drumstel. Je kunt letterlijk geblinddoekt spelen. Ja, dit is echt jouw set. Maar er is een aantal goede redenen waarom je toch eens zou moeten overwegen om je opstelling te veranderen. Ten eerste is het goed om je coördinatie verder te ontwikkelen. Ten tweede word je met een uitgebreidere of juist compactere drumset creatief uitgedaagd. En mocht je voor je gevoel eens vastlopen? Dreigt drummen een beetje saai te worden? Ben je roestig aan het worden? Dan kan een compleet andere setup van je drumstel je nieuwe zin en energie geven.

Vijfdelige set

Het standaarddrumstel bestaat al sinds jaar en dag uit vijf trommels: bassdrum, snare, twee toms en een floor tom. Die vul je aan met verschillende bekkens: hi-hat, ride en één of twee crashes. Hier leggen we je uit hoe je het standaarddrumstel neerzet. Het grote voordeel van zo’n standaardkit? Het is uitgebreid genoeg om complexe grooves en fills voor verschillende muziekstijlen te kunnen spelen. Maar compact genoeg om niet overdonderd te raken. Beginners bevelen we aan om te starten met een vijfdelig drumstel. Het is een perfecte basis om later uit te kunnen breiden of juist te minimaliseren.

Vierdelig drumstelrood akoestisch drumstel

Het enige verschil met een vijfdelig drumstel is dat de vierdelige kit één tom minder heeft. Dit was lange tijd de standaardopstelling voor drumstellen en in jazzmuziek nog steeds de meest gebruikte. Het grote voordeel van deze setup is dat je ridebekken vrij hangt en veel makkelijker te bespelen is. Bekende drummers die een vierdelige kit hebben: Charlie Watts (The Rolling Stones), Ringo Starr (The Beatles), Dave Grohl (in z’n Nirvana-periode) en Meg White (The White Stripes).

Dubbele floortom

Met deze opstelling plaats je een extra floortom bij het vierdelige drumstel. Legendarische jazzdrummer Buddy Rich maakte deze setup populair. Je hebt met deze opstelling het beste van twee werelden: een goed bereikbaar ridebekken en drie toms voor complexe, uitgebreide fills. Onder andere Mitch Mitchell (The Jimi Hendrix Experience), Chad Smith (The Red Hot Chili Peppers), John Bonham (Led Zeppelin) en Guns ’n Roses drummers Matt Sorum en Steven Adler gebruiken deze drumstel opstelling.

Zevendelige poprockset

Als je echt wilde meetellen in de jaren ’80 en ’90 dan had je een zevendelige drumset. Drie toms boven de bassdrum en twee floortoms. Meer dan genoeg voor heel uitgebreide fills. De opstelling wordt gebruikt door technisch zeer vaardige spelers als Jeff Porcaro (Toto, sessiemuzikant), Phil Gould (Level42) en Phil Collins (Genesis en solo).

Dubbele bass

Het summum voor veel drummers is toch wel een dikke, rockende metalkit met twee bassdrums en een batterij aan toms en floortoms. Hoeveel toms maakt niet zo veel uit, het gaat met name om de dubbele bassdrum. Iconische drummers als Keith Moon van The Who en Ginger Baker van The Cream gebruikten al de dubbele bass. Maar pas bij de opkomst van heavy metal en andere varianten van steeds snellere en extremere rockmuziek (trash metal, speed metal, death metal) werd een dubbele bass echt onmisbaar. Bekende spelers zijn Lars Ulrich (Metallica), Joey Jordison (Slipknot) en Dave Lombardo (Slayer).

Extravaganza

terry bozzio drum kit grootste drumstel opstelling

Drummer Terry Bozzio achter zijn extravagante drumkit

En het kan nog een paar tikjes extremer! Terry Bozzio is niet alleen een fantastische drummer, maar ook een uitvinder van allerlei technieken en grappige drumhulpmiddelen. En die demonstreert ‘ie maar wat graag! Daarvoor gebruikt hij een drumstel van monsterachtige proporties. Een wat getemde versie ervan is te koop voor € 35.000,-! Rush-drummer Neil Peart, die te boek staat als een van de allergrootsten, kon er ook wat van. Zijn fameuze 360-graden drumstel bevat tientallen trommels, zowel akoestisch als elektrisch, en allerlei percussie-instrumenten. Maar dat is nog niets vergeleken met het 813-delige drumstel van wereldrecordhouder Mark Temperato!

Minimalisme

Uiteraard is er ook een tegenhanger van al dat drumgeweld. Zo zijn er drummers die proberen het maximale uit hun driedelige of zelfs tweedelige kitje te halen. Bekend van deze minimalistische aanpak zijn bijvoorbeeld Questlove (The Roots), Patrick Carney (The Black Keys), Moe Tucker (Velvet Underground) en Josh Dun (Twenty One Pilots). Je hebt uiteindelijk niet gek veel meer nodig dan een bass, snare en een hi-hat om een vette groove neer te leggen. En deze drummers bewijzen dat!

De basis op ordeonline drumles thuis drummen

Voordat je je overgeeft aan allerlei fantasievolle drumopstellingen, kan het zeker geen kwaad om de basis van je drumwerk op orde te hebben. En waar kun je in dat geval beter terecht dan bij Online Drumles? Aan de hand van de beste nummers uit zeventig jaar populaire muziek leren we óók jou drummen! Gewoon vanuit huis, zo vaak als je wilt en wanneer het jou uitkomt. En met onze iedereen-kan-leren-drummen-garantie kun je je geen buil vallen. Twijfel je nog? Dan is de gratis proefperiode van twee weken echt iets voor jou. Of begin vandaag nog met de eerste gratis proefles. Je hebt er niet eens een drumstel voor nodig, minder minimalistisch bestaat niet!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 3

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle