Wat is het beste drumstelmerk?

Akoestisch drumstel trommels bassdrum snare floor tom hoge tom lage tom onderdelen geschiedenis van het drumstel drumstelmerk
5
(4)

Akoestische drumstellen: ze zijn er in alle soorten en maten. Verschillende formaten, afwerkingen, ophangsystemen en materialen. En met prijskaartjes die variëren van enkele honderden tot vele tienduizenden euro’s. Wordt daar maar eens wegwijs uit! Met dit artikel gaan we je er gelukkig mee helpen. We bespreken hier de grootste, bekendste en beste drumfabrikanten en drumstelmerken ter wereld. En tussendoor geven we je graag onze beste tips. Zo proberen we een zo goed mogelijk antwoord te geven op de vraag: wat is het beste drumstelmerk.

Ludwig

We beginnen onze verkenningstocht naar de beste drumstellen in Amerika. In Chicago om precies te zijn, waar de gebroeders Ludwig in 1909 hun zaak begonnen. Al vrij snel is het bedrijf succesvol, omdat ze als eerste een goed werkend basdrumpedaal fabriceerde. Wat Ludwig daarnaast groot maakt, zijn de bekende drummers die het merk bespelen. Na het eerste Amerikaanse televisieoptreden van The Beatles (Ringo Starr) waren Ludwig-drums amper aan te slepen. Mede dankzij Ringo en drumgoden als John Bonham, Ginger Baker en Mitch Mitchell blijft het drumstelmerk tot de verbeelding spreken. De Legacy en Classis-lijnen zijn erg goed en de Vistalites (gemaakt van transparant kunststof) iconisch. Maar bij Ludwig moet je vooral zijn vanwege hun snaredrums. De Ludwig Supraphonic is de meest opgenomen snaredrum ter wereld en geldt als een van allerbeste snaredrums ooit gemaakt.

GretschCharlie Watts drummer The Rolling Stones

We blijven nog even in Amerika, maar verhuizen nu naar New York. Daar begon de Duitse immigrant Friedrich Gretsch in 1883 zijn instrumentenmakerij. Naast drums maakt Gretsch ook gitaren. De instrumenten werden gemaakt, gestemd en gerepareerd op loopafstand van de bekendste jazzclubs en muziektheaters in de stad. Logischerwijs gebruikten veel topmusici de instrumenten van Gretsch en dat maakte het merk al snel bekend. Via jazzlegenden Max Roach en Art Blakey raakte een heel nieuwe generatie drummers in Europa in de ban van het merk, waaronder Charlie Watts (The Rolling Stones) en Phil Collins. Zij beïnvloedden op hun beurt weer de drummers van vandaag, van wie Taylor Hawkins (Foo Fighters) de bekendste was. De Renown Purewood’s zijn de handgemaakte topdrums van Gretsch. Heb je een minder groot budget? Dan krijg je met de Catalina-serie een flinke dosis van de klassieke look en sound van Gretsch.

DW Drums

De laatste Amerikaanse halte op onze reis brengt ons naar Oxnard, Californië. Daar werd in 1972 het merk Drum Workshop (DW) opgericht door drumleraar Don Lombardi. Naast lesgeven, verkocht hij drumspullen en maakte vanaf 1972 ook zelf producten. De eerste periode was dat voornamelijk hardware (basdrumpedalen, hi-hatstatieven en drumkrukken) die vanwege de hoge kwaliteit zeer populair werd. Niet veel later begon DW met het maken van trommels en drumkits. Ook deze blonken uit in kwaliteit en vonden gretig aftrek. DW Drums mist weliswaar de roemruchte geschiedenis van Ludwig en Gretsch, maar de kwaliteit van hun producten maakt veel goed. Je kunt kant-en-klare DW drumstellen kopen, maar ook helemaal een custom set laten maken. Goed om te weten: onder de merknaam PDP (Pacific Drums and Percussion) biedt DW goedkopere, maar kwalitatief zeer goede drums aan.

Tip: Koopgidsen

Ken je onze Koopgidsen al? Hierin geven we je onze beste tips en adviezen voor het aanschaffen van een drumstel. Nieuw en tweedehands!

Yamaha Drums

Voor het tweede deel van deze ontdekkingstocht leggen we aan in Japan. In 1887 repareert Torakusu Yamaha een kapot orgel. Hij begint een bedrijfje dat zich toelegt op het maken van toetsinstrumenten. Na de Tweede Wereldoorlog slaat de Yamaha Corporation haar vleugels uit. Het bedrijf maakt motoren, motorfietsen, sportartikelen, huishoudelijke apparaten, blaasinstrumenten, synthesizers, industriële apparaten én drums. Richtte Yamaha zich in eerste instantie op de Westerse markt met goedkope drums, al snel werd ook het hogere segment bediend. Net als hun piano’s, vleugels en violen, zijn de drums van Yamaha van wereldklasse. De Recording Custom is het vlaggenschip. Met de Stage Custom biedt Yamaha overigens een betaalbaar alternatief.

Elektronische drumsMannelijke drummer zingend op elektrisch drumstel in actie

Naast akoestische drums timmert Yamaha aardig aan de weg met hun elektronische drumstellen. Veruit de bekendste en grootste e-drumfabrikant is Roland. Niet alleen stond Roland (dat toen nog Ace heette) aan de wieg van een van de eerste drummachines, hun drumcomputers en andere elektrische instrumenten gelden als top of the line. In een ander artikel gaan we dieper in op de vraag wat het beste elektronische drumstel is.

Tip: Drumstel kopen of huren?

Wil je leren drummen, maar heb je geen drumstel? Dan hebben we bij Online Drumles dé oplossing. Je kunt onze cursus namelijk combineren met het kopen of huren van een elektronisch drumstel. Je kunt kiezen uit verschillende Yamaha en Roland e-drums, die stuk voor stuk gelden als de beste in hun soort.

Pearl

Het eveneens Japanse drumstelmerk Pearl is de grootste fabrikant van drumstellen ter wereld. Je kunt geen oefenhok, muziekschool of kroeg binnenlopen of er staat een Pearl Export drumstel waarop je je kunsten kan verkopen. Net als Yamaha legde Pearl zich toe op het maken van goedkope drumsets. Daarna volgden ook series die zich kunnen meten met de allerbeste drummerken. De Pearl Masterworks is het paradepaardje van het merk. En nog steeds bieden de Pearl Export serie een geweldige prijs-kwaliteitverhouding voor de beginnende drummer.

TamaThe Police Every breath you take drummer Stewart Copeland

Het jongste Japanse drummerk in ons rijtje is Tama, dat in 1974 werd opgericht door Hoshino Takki. Hij vernoemde zijn drumfabriek naar zijn vrouw, Tama. Daarvoor was Takki al actief met het merk Star Drums. Als eerbetoon daaraan komt de naam Star nog steeds in een aantal series terug. De Superstar en Imperialstar zijn de prima startersdrumsets van Tama. De Starclassic serie en de toplijn Star zijn hét neusje van de zalm. Niet voor niets spelen moderne drumlegendes als Lars Ulrich (Metallica), Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters) en Stewart Copeland (The Police) al jarenlang op het drumstelmerk.

Tip: Verbeter het geluid van je drumstel

Natuurlijk is het heerlijk om een nieuw drumstel te kopen. Maar wist je dat je op een aantal (veel) minder dure manieren je oude drumstel ook een stuk beter kunt laten klinken? In dit artikel zetten we de mogelijkheden voor je op een rij.

Sonor

We eindigen onze drumreis in Europa. Van oudsher vind je op ons continent een aantal fantastische drumfabrikanten. Helaas zijn de meeste daarvan failliet gegaan of simpelweg gestopt. Dat geldt gelukkig niet voor het Duitse drumstelmerk Sonor. Dat werd in 1875 opgericht en geldt als een van de oudste nog bestaande drum- en percussiemakers ter wereld. Sonor is wat je verwacht van een echt Duits merk: superdegelijk en met veel innovaties en hoogwaardige technieken gemaakt. Bekende Sonor-drummers zijn Phil Rudd van AC/DC, Danny Carey van Tool en Nicko McBrain van Iron Maiden. De SQ2-serie is de toplijn van het merk en staat te boek als duurste (en in materialen en kwaliteit misschien wel beste) drumstel dat je rechtstreeks in de winkel kunt kopen. Heb je nu niet tienduizend euro paraat, dan vind je in de AQ1 series een goedkoper alternatief.

En dan nog even dit…

Het is natuurlijk ondoenlijk om te zeggen wat nu precies het beste drumstel ter wereld is. Dat antwoord is voor iedereen anders. Want zaken als klank, kwaliteit en uiterlijk zijn heel persoonlijk. Wat de een fantastisch vindt klinken, vindt een ander maar matig. En een heerlijke metalkit klinkt vreselijk als je daar jazz op gaat spelen (andersom waarschijnlijk ook!). Duurdere drumstellen zijn daarnaast deels handwerk en zullen per trommel en set lichtjes van elkaar verschillen. We hebben hier de grootste merken en hun toplijnen besproken, waarvan wij denken dat ze in ieder geval kanshebber zijn op de titel ‘Allerbeste drumstel ter wereld’.

Leer drums spelenOnline muziekles bij Online drumles

Hoe fantastisch een drumstel ook mag zijn; als je niet kunt drummen, heb je er geen drumstok aan. Dus voordat je je overhaast naar de muziekhandel begeeft en je portemonnee trekt, is onze laatste tip om te leren drummen. En waar doe je dat leuker, beter en goedkoper dan bij Online Drumles? Op jouw tempo, wanneer het jou uitkomt en gewoon vanuit je eigen huis of oefenhok. Met onze twee weken geheel gratis proefperiode maak je zonder poespas kennis met onze cursus. Of doe vandaag nog onze gratis proefles. Die kun je ook doen zónder drumstel trouwens!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 4

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?

Veelgestelde vragen

Hoe beïnvloedt het materiaal van het drumstel de klank en duurzaamheid?
Het materiaal van een drumstel speelt een cruciale rol in zowel de klank als de duurzaamheid van het instrument. Verschillende materialen bieden verschillende klank karakteristieken; zo staan houtsoorten zoals esdoorn en berk bekend om hun warme, rijke tonen, terwijl metalen zoals staal of aluminium heldere, scherpe klanken produceren. Kunststof drumstellen, zoals de iconische Vistalites van Ludwig, bieden een uniek geluid en esthetiek. De keuze van het materiaal beïnvloedt ook de duurzaamheid; houten drumstellen vereisen bijvoorbeeld zorgvuldig onderhoud om vocht en temperatuurschommelingen te weerstaan, terwijl metalen en kunststof sets robuuster zijn onder verschillende omstandigheden.
Wat zijn de belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen tussen een akoestisch en een elektronisch drumstel?
Bij het kiezen tussen een akoestisch en een elektronisch drumstel is het belangrijk om je persoonlijke situatie en voorkeuren in overweging te nemen. Akoestische drumstellen bieden een authentieke speelervaring, maar kunnen luid zijn en veel ruimte innemen. Elektronische drumstellen zijn daarentegen compact, bieden volumeregeling en hebben de mogelijkheid om verschillende geluiden te simuleren. Dit maakt de elektrische drumstellen ideaal voor stedelijke woningen of late oefensessies. Je keuze zou dus moeten afhangen van je beschikbare ruimte, de muziekstijlen die je wilt spelen, hoeveel geluid je kan produceren en of je het drumstel voornamelijk voor optredens, opnames of oefenen gebruikt.
Hoe onderhoud en stem je een drumstel voor optimale prestaties?
Het onderhouden en stemmen van je drumstel is essentieel voor het behouden van een optimale klankkwaliteit. Regelmatig onderhoud, inclusief het schoonmaken van de drumvellen en de hardware, en het controleren op slijtage, helpt om je drumstel in topconditie te houden. Stemmen is een proces waarbij je de spanning van de drumvellen aanpast om de gewenste toon te bereiken, het is een vaardigheid die elke drummer zou moeten beheersen. Een goed gestemd drumstel klinkt niet alleen beter, maar verbetert ook de speelbaarheid. Door aandacht te besteden aan het onderhoud en stemmen van jouw drumstel, kan je ervoor zorgen dat je drumstel altijd klaar is om de beste prestaties te leveren.

Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle