4 manieren om je elektrische drumstel te dempen

Geplaatst op 30 juni 2020 door Sam Buunk

4 manieren om je elektrische drumstel te dempen

Een elektrisch drumstel dempen? Als je op zoek bent naar manieren om je elektrische drumstel zachter te laten klinken dan heb je waarschijnlijk een bassdrum klopper. Elektrische drumstellen hebben rubberen pads of gaasvellen om het volume laag te houden. Het geluid van het tikken met de stokken op de pads valt erg mee. Het gebonk van de klopper is echter iets wat fabrikanten nog niet hebben weten te elimineren.

Elektrisch drumstel klopper
Elektrisch drumstel met klopper

In dit artikel van Online Drumles geven we 4 opties om contactgeluid te beperken. Voor de eerste drie opties is het belangrijk dat je dit voor het gehele drumstel én de kruk doet, anders gaat de boel schuiven. Deze opties zijn overigens ook geschikt voor akoestische drumstellen. In dit artikel lees je meer over het dempen van akoestische drumstellen.

Contactgeluid

Het bonkende geluid van de klopper wordt door vibraties overgebracht en gaat door oppervlakken zoals vloeren en muren. Dit noemen we contactgeluid. Wanneer je elektrisch drumt met bassdrum klopper, zal dit het meeste geluidsoverlast veroorzaken. Staat het drumstel op een houten of harde vloer op een hoger gelegen verdieping, dan kunnen buren of medebewoners hier last van hebben.

1e optie – Ontkoppelen van het drumstel

De beste optie om contactgeluid te reduceren is het ontkoppelen van je drumstel. Bij ontkoppeling wordt direct contact tussen het drumstel en de vloer geminimaliseerd. Akoestische ontkoppeling zorgt ervoor dat trillingen die contactgeluid veroorzaken niet worden doorgegeven aan de constructie, de vloer in dit geval.

Om je drumstel te ontkoppelen leg je blokken isolatiemateriaal van bijvoorbeeld polyurethaanschuim of anti-vibratie rubber matten op de vloer. Daar overheen monteer je een houten plaat van bijvoorbeeld MDF. Dit oppervlak moet groot genoeg zijn voor je drumstel én je kruk. Lukt het alleen voor het drumstel? Plaats je kruk er dan achter en zet deze iets omhoog.

2e optie – Schuimrubberen matten

Een andere optie is het gebruik van schuimrubberen matten in de vorm van puzzelstukken. Deze worden vaak gebuikt voor vloeren in bijvoorbeeld sportscholen. De matten geven niet hetzelfde effect als het ontkoppelen van je drumstel maar verzachten de vibraties wel enigszins. Zorg wel voor een stuk hout of hardboard zodat het drumstel stevig staat de mat niet beschadigt wanneer je er overheen loopt.

Geluidsdemping mat

3e optie – Een dik kleed

Als de bovenstaande tips om welke reden dan ook niet lukken, dan kun je altijd een dik kleed onder het drumstel plaatsen. Dit is tot op zekere hoogte effectief, maar is minder goed dan de hierboven beschreven opties.

4e optie – Vervang de klopper

 Zijn bovenstaande opties niet mogelijk of niet effectief genoeg om het geluid van je elektrische drumstel te dempen? Dan kun je als laatste mogelijkheid overwegen om het bassdrumpedaal te vervangen door een voetpedaal zonder klopper. De Yamaha DTX 402K is een voorbeeld van een elektrisch drumstel zonder klopper. Het pedaal kun je ook los bestellen en inpluggen in andere Yamaha DTX modellen. Ook Roland heeft een aantal pedalen die weinig contactgeluid produceren. Check eerst voor jouw type elektrisch drumstel welke pedalen compatibel zijn.

Wil je meer weten over geluidsreductie of het dempen van drumstellen? Kijk dan een bij onze Q&A. Heb je andere vragen over geluidsreductie of drummen in het algemeen? Stuur ons een mailtje op info@onlinedrumles.nl

 

 


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!