Alles over drumstokken

Het belangrijkste gereedschap van elke drummer
drumstokken hout
5
(3)

Drumstokken: ze zijn het allerbelangrijkste gereedschap voor jou als drummer. Drumsticks zijn er in duizenden varianten. In verschillende diktes, van verschillende materialen, in allerlei vormen en voor elke muziekstijl. Probeer daar maar eens wegwijs in te worden. Als je nietsvermoedend een muziekhandel inloopt of online gaat shoppen, weet je niet waar je het zoeken moet. Daar gaan wij een (drum)stokje voor steken! Want na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte van alle ins en outs over de drumstok en ontdek je snel welke sticks bij jou passen.

De anatomie van de drumstok

Als je goed kijkt naar een drumstok, zie je dat een stok eigenlijk uit vijf delen bestaat. De bovenkant van de drumstok noemen we de tip. Het dunste deel daar direct onder is de taper, oftewel de hals. Waar de stok weer dikker wordt, noemen we de shoulder (schouder). En het laatste en langste deel de body, ook wel shaft. De onderkant van de stok heet butt (of kont in goed Nederlands). Als drummer bespeel je bekkens en trommels voornamelijk met de tip en de schouder. Vooral in de tip heb je een eindeloze variatie in vormen (van rond tot kubus tot de bekende traanvorm) en veel variaties heb je in een houten of een nylon variant. Genoeg te kiezen, maar dat maakt het er niet makkelijker op.

Codes voor drumstokken

Om te voorkomen dat je helemaal verdrinkt in alle varianten, gebruiken alle fabrikanten dezelfde taal om hun drumsticks in te delen. Aan de hand van deze code krijg je al snel een idee van het karakter van de drumstick. De code is altijd opgebouwd uit tenminste een cijfer en een letter. Het cijfer staat voor de dikte van de stok. 2, 5 en 7 komen het meeste voor. De 2 is de dikste, de 7 de dunste. De letter daarachter staat voor het model. A, B, S en D zijn de meest gebruikte. Een B-model is doorgaans iets dikker en zwaarder dan een A-model. Naast deze uniforme codes, zijn er nog de zogenaamde signature-series van bekende(re) drummers. Dit zijn custom made drumsticks die in seriematige productie zijn genomen. Erg leuk om daarmee te experimenteren: klink je met de alles wat je moet weten over drumstokken.speciale sticks van jouw drumheld nog beter?

Waar zijn drumstokken van gemaakt?

Drumstokken zijn van verschillende materialen gemaakt. Zoals verschillende soorten plastic, koolstofvezel of aluminium. Veruit de meeste drumsticks zijn gemaakt van hout. Daar worden verschillende houtsoorten voor gebruikt: hickory (okkernoot), berken, ebben, rozenhout, eiken en nog heel veel meer. Elke houtsoort heeft zijn eigen karakter. Hoe zachter de houtsoort, hoe lichter de stok. Hoe lichter de stok, hoe sneller je ermee speelt. Maar zachter hout heeft een veel grotere terugslag en kan erg belastend zijn voor je gewrichten en spieren. Zachter hout is ook minder sterk en sla je sneller stuk. Met harder hout hoef je minder hard te slaan om een bepaald volume te krijgen, maar kost het weer meer energie om de stok in beweging te krijgen. Je merkt het al: het materiaal waarvan je drumstok is gemaakt, is van grote invloed op je spel en de klankkleur.

Speciale stokken

Naast de normale drumstick waar we het hierboven over hebben gehad, zijn er ook nog andere type stokken om mee te slaan. Bekend zijn de zogenaamde brushes (of kwastjes). Stokken met een waaier van dunne haren van metaal of kunststof. Vooral in jazzmuziek worden ze gebruikt: soms zelfs in combinatie met een brush in de ene en een normale stok in de andere hand. Populair zijn ook de ‘rods’, die bestaan uit een bundeling van dunnere houtjes, rietjes of kunststof strips. Je slaat daarmee veel zachter. Daarom zijn ze erg geliefd voor akoestische optredens of als je oefent in een kleinere ruimte met je band. Benieuwd hoe deze speciale stokken klinken? Léon laat het je graag horen.

Drumstokken voor een elektrisch drumstel

Zoals je misschien wel weet, kun je bij Online Drumles een elektrisch drumstel kopen of huren samen met onze cursus. We krijgen dus vaak de vraag of je daar speciale stokken voor nodig hebt. Het kortste antwoord is: nee. Je kunt met elke normale houten drumstick ook je elektronische drums bespelen. Prettig, want zo leer je de greep en het gevoel aan, waarmee je ook op een normaal drumstel uit de voeten kunt. Speciale stokken die bedoeld zijn om echt ander geluid te maken met een akoestische drumstel, zoals brushes of rods, werken in de regel niet of niet goed op een elektrisch drumstel.

elektrisch drumstel kind 8 jaar meisjeKinderen en drumstokken

Hoe zit het nu met stokken voor de kleinste drummers? Wij adviseren vanaf een zo jong mogelijke leeftijd te leren drummen met ‘volwassen’ 5A-stokken. Zo leer je van jongs af aan te wennen aan een echte stok, het gewicht, de dikte en de terugslag. Mocht een 5A-drumstok echt nog te grof voor je kind zijn, dan bieden lichtere en kortere stokken, zoals 7A waarschijnlijk uitkomst. Voor heel jonge kinderen (peuters en kleuters) bestaan speciale kinderstokken. Ons advies is om goed op te letten dat de sticks zijn gemaakt van een stevige houtsoort, zoals hickory of eiken. Deze houtsoorten hebben minder terugslag en zijn daarom letterlijk gezonder om mee te spelen.

Onze tips op een rijtje

Welke stok past nu bij mij? Zoals we je hopelijk duidelijk hebben kunnen maken, is er voor ieder wat wils en is het antwoord op die vraag voor iedereen anders. We hebben daarom onze belangrijkste tips hier voor je op een rij gezet:

  • Bezuinig niet op je drumsticks: het is je belangrijkste gereedschap als drummer!
  • Start als beginner met drumsticks 5A, die zijn het meest standaard
  • Leer gaandeweg jouw voorkeuren ontdekken en experimenteer als geoefende drummer met verschillende soorten stokken
  • Werk aan je snelheid met lichtere drumstokken
  • Werk aan je power met zwaardere drumstokken
  • Kies drumsticks die passen bij de ruimte waar je speelt tijdens een repetitie of optreden met je band, zodat je niet te hard of te zacht speelt
  • Zorg er daarom voor dat je als gevorderde drummers met meerdere soorten drumsticks, rods en brushes overweg kunt

Nog meer weten over welke drumstok je moet kiezen? Lees dan dit artikel!

Maar even alle gekheid op een (drum)stokje…Je hebt natuurlijk niets aan drumstokken als je niet weet wat je er mee moet doen. Het komt dus goed uit dat je ons gevonden hebt. Want bij Online Drumles leren we jou binnen de kortste keren drummen. Op je eigen tempo en met plezier als stevige basis. Ja, echt waar, we bieden daar zelfs een keiharde garantie op. Met onze gratis proefperiode van twee weken kun je vandaag al aan de slag! Dus waar wacht je nog op…!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 3

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle