Bladmuziek uit je hoofd leren, zo doe je dat

Onze tips om zonder bladmuziek je favoriete nummers te drummen
bladmuziek drummer oranje
4.9
(8)

Bladmuziek uit je hoofd leren, zo doe je dat

Ken je dat? Je bent net lekker aan het spelen en gaat helemaal op in het nummer. Maar dan komt dat moeilijke stuk. Hoe speelde je dat ook alweer? Je pakt toch die bladmuziek er maar weer bij. Iets wat je al honderd keer hebt gedaan. Er moeten toch tips zijn die helpen bladmuziek uit je hoofd te leren spelen? En laten wij die tips voor je op een rijtje hebben gezet!

In dit artikel krijg je onze beste tips hoe je bladmuziek uit je hoofd kan leren. De focus ligt (natuurlijk) op drums, maar ook als gitarist, pianist, bassist of violist kunnen deze tips nuttig zijn.

Het is overigens geen schande om de bladmuziek erbij te houden. Iedere geschoolde drummer is met muzieknotatie voor zijn of haar neus begonnen en heeft pas na veel oefenen de muziek uit het hoofd leren spelen. Wie weet hebben zij onderstaande tips ook wel gebruikt!

1. Oefenen, oefenen, oefenen

De terechte nummer 1: Blijven oefenen. Speel het nummer met bladmuziek voor je neus. Na een paar keer oefenen zul je merken dat je sommige delen automatisch begint te spelen. Dat is het begin van het uit het hoofd leren van een nummer.

Blijf herhalen en je zult zien dat je steeds meer stukken automatisch meespeelt. Top! Nu hoef je je alleen nog te focussen op de moeilijkste stukken. Dit zijn vaak de overgangen van groove naar fill en weer terug. Want welke groove speelde je ook alweer? En welke fill tussen couplet en refrein? Met veel herhalen zul je ook deze delen uiteindelijk uit je hoofd kunnen spelen. Begin langzaam en bouw de snelheid steeds verder op. Als je het niet langzaam kan, gaat snel ook niet lukken! Het kan even duren voor je op de juiste ‘snelheid’ (BPM) speelt. Om je hiermee op weg te helpen, staan hieronder extra tips dan enkel ‘blijven oefenen’.

2. Zet de schaar erin

Drumstok bladmuziek blauw

De drumnotatie van de nummers die je bij Online Drumles leert, kun je als PDF downloaden. Superhandig! Zeker omdat dit betekent dat je de bladmuziek hierdoor ook kunt printen.

Heb je een nummer dat je uit je hoofd wilt leren? Zorg dan dat je deze uitprint en voor je neus houdt bij het oefenen. Knip de stukken uit die je nog niet kent. Alleen die mag je nog bekijken onder het spelen. Pluspunt van deze tip: het is meteen een goede oefening voor de stukken uit je al wel uit je hoofd kent.

Knip vervolgens steeds meer weg. Wat je uit je hoofd kent, hoef je niet meer voor je te hebben. Als het goed gaat, krijg je steeds minder bladmuziek voor je neus. Ga zo door, tot er geen bladmuziek meer voor je ligt. Dan heb je het gehele nummer onthouden en kun je deze van voor tot eind meedrummen!

3. Maak je eigen spiekbrief

Het ene moment weet je het nummer uit je hoofd, het andere moment ben je weer een stuk vergeten. Kan de beste overkomen! Zeker wanneer je het nummer recent uit je hoofd hebt geleerd. De eerste keren dat je zonder bladmuziek speelt, mag je best een spiekbriefje gebruiken. Hoe dat spiekbriefje eruit ziet, dat is helemaal aan jou.

Maak een korte aantekening van de grooves en fills in jouw eigen taal. Als jij het begrijpt, is het een goede spiekbrief. Deze aantekening kan trouwens geschreven zijn, maar ook getekend. Zolang jij maar begrijpt wat er staat. Dan kun je altijd even spieken hoe je die groove ook alweer speelt en hoef je niet de complete bladmuziek er op na te slaan. Handig toch!

4. Concentratie en pauzes

Je wilt je favoriete nummer natuurlijk zo snel mogelijk uit je hoofd leren spelen. Elke keer als je een drumles volgt, oefen je ook dat ene nummer nog een keertje. Toch wil het niet lukken om de Hoe leer je bladmuziek uit je hoofd?muziek te onthouden. Hoe kan dat toch?

Doordat je meerdere lessen tegelijk volgt, is je concentratie niet volledig op het nummer gericht. Kies er eens voor om een volledig uur enkel op dat ene nummer te concentreren. Oefen langzaam, zonder muziek, alleen die ene groove, alleen die ene fill. Maar neem ook pauze tussendoor. Een pauze van 10 minuten is al genoeg. Je lichaam, maar vooral je hoofd komt zo tot rust. Een korte reset, zodat je daarna weer energie en focus hebt om dat lastige stuk onder de knie te krijgen. Zo houd je het leuk en zul je zien dat je het nummer sneller uit je hoofd leert.

Drumnotatie onthouden bij Online Drumles

Bij Online Drumles zijn we het erover eens dat je noten moet kunnen lezen om te leren drummen. Gelukkig zijn drumnoten vrij makkelijk om te leren! En bij Online Drumles hebben we onze eigen methode ontwikkeld waardoor iedereen drumnoten kan lezen. We maken gebruiken van kleuren en fruitgroepjes. Dan blijft het voor iedereen leuk én kun je het makkelijker onthouden. Toch leert de een anders dan anderen. Zorg er daarom voor dat je de juiste tip kiest die voor jou goed werkt. Tussen bovenstaande tips staat vast ook een manier die voor jou goed werkt.

Drumnoten online drumles

Drummen bij Online Drumles

Bij Online Drumles doen we er alles aan om jou met een nummer te laten meedrummen. Zo kun je niet alleen de PDF met bladmuziek downloaden, maar bestaan de bladmuzieklessen uit verschillende video’s die je helpen de bladmuziek te onthouden. Alle bovenstaande tips komen in de drumcursus eigenlijk al voorbij. Zo maken we het mogelijk dat iedereen kan leren drummen!

Wist je dat jij dit gratis kan uitproberen? Jazeker! Bij Online Drumles kun je helemaal gratis je allereerste bladmuziekles volgen. Hoe snel kun jij We Will Rock You uit je hoofd spelen?

Als je meer uitdaging zoekt dan die Queen-klassieker, kun je alle bladmuziek lessen 14 dagen gratis uitproberen tijdens de proefperiode. Zoek jouw favoriete nummer op, pak je drumstokken erbij en ga lekker oefenen! Nog geen drumstel in huis? Kijk eens bij de drumstelabonnementen en huur een elektrisch drumstel van Yamaha inclusief online drumlessen.

Succes met oefenen!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.9 / 5. Aantal beoordelingen 8

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle