Drummachines in populaire muziek
Machines die kunnen drummen…zit ik als drummer straks zonder hobby? Kan mijn bandje het af met een drumcomputer? In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van drummachines. Niet te verwarren met elektrische drumstellen trouwens. Die bespeel je als drummer. Drummachines en drumcomputers zijn elektronische instrumenten die ritmes creëren. Vooraf ingesteld door de maker of door ze te programmeren. Vaak proberen ze zo goed mogelijk een echt drumstel te imiteren, soms hebben ze hun geheel eigen en zeer gewilde sound. Zijn drummachines nu echt een bedreiging voor drummers en percussionisten? Of zijn deze apparaten juist van meerwaarde voor slagwerkers? Lees snel verder en kom er achter!
Pionieren met elektronische muziek
Het eerste apparaat dat je kunt beschouwen als voorloper van de hedendaagse drummachine is de Rhytmicon. Die werd in de vroege jaren 1930 ontwikkeld door de Russische uitvinder Leon Theremin. Inmiddels dus al bijna een eeuw geleden! Theremin bouwde deze machine voor de componist Henry Cowell, een belangrijk figuur in de avant-gardemuziek. De Rhytmicon speelt ronddraaiende schijven af. Op de plekken waar gaten zijn aangebracht in de schijven, speelde het apparaat een toon af. Zo kon je zelfbedachte ritmische patronen af laten spelen. Er zijn in totaal slechts drie Rhytmicons gebouwd door Theremin. Je kunt ‘m horen in de soundtrack van de legendarische Stanley Kubrick film Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb.
Kleiner en compacter
In de jaren 1950 en 1960 kwamen verschillende apparaten op de markt die je kunt rekenen tot de drummachine. Een groot probleem van deze apparaten was hun grootte en gewicht. Formaat wasmachine, zeg maar. Ze werkten met loodzware vacuümbuizen en fungeerden als mechanische machines. In 1964 werd een belangrijke stap voorwaarts gezet met de Rhythm Prince van Seeburg en Gulbransen. De Rhythm Prince maakte gebruik van transistortechniek en was daardoor veel compacter en goedkoper. De opvolger ervan, de Select-A-Rhythm, maakte gebruik van diodes. In Japan verfijnden instrumentenmakers als Korg en Ace Tone (de voorloper van Roland) de techniek verder. Hiermee werd de drummachine nog kleiner en goedkoper. De drummodule werd daarna een standaard-onderdeel van het elektronisch orgel en de vroegste synthesizers.
Programmeerbare drummachines
In 1972 volgt een volgende belangrijke ontwikkeling met de ComputeRhythm van Eko. Dit was namelijk de eerste drumcomputer die je zelf als gebruiker kon programmeren. Je kon dus zelf ritmes verzinnen en uitwerken op ponskaarten (kartonnen kaarten waar je gaatjes in aan brengt). De ComputeRhythm speelde die vervolgens na. Roland kwam in 1975 met een programmeerbare drummachine waarmee je ook de toonhoogtes kon aanpassen. En drie jaar later met de CR-78 waarmee je vier drumtracks kon opslaan. Deze generatie drummachines maakte gebruik van kunstmatige geluiden. Dit gaf elke machine zijn eigen specifieke klanken. Dit maakt drummachines uit het eind van de jaren 1970 en het begin van de jaren 1980 nog steeds zeer gezocht. De Roland TR-808 is waarschijnlijk de meest legendarische!
Digitale samples
In de jaren 1980 ontstaan ook de eerste drummachines die gebruikmaken van digitale samples. In plaats van kunstmatige drumgeluiden, bevatten ze geluidsfragmenten (samples) van echte drums en andere percussie-instrumenten. De Linn LM-1 is de eerste machine die dat goed kan. Je hoort ‘m onder andere op de hits ‘Purple Rain’ van Prince en ‘Don’t You Want Me’ van The Human League. Drummachines zijn ineens zo goed, dat menig professionele drummer lichtelijk nerveus wordt. Want hebben ze straks nog wel werk? Zelfs een drumgod als Jeff Porcaro (bekend van Toto en van tientallen hits als studiodrummer) voelt de bui al hangen en koopt een LM-1 en leert hem te programmeren.
Wetenschappelijk onderzoek
Alhoewel drummachines, synthesizers en software steeds beter en beter worden, kunnen ze simpelweg de mens niet vervangen. Er wordt serieus wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het wat en hoe van ritmes die door een mens of door een machine worden voortgebracht. Het zijn de kleine imperfecties die mens van machine onderscheidt. En juist die kleine imperfecties is waardoor mensen geboeid blijven. Net iets vóór de tel spelen, geeft een nummer een heel andere energie dan als je net achter de tel speelt. Een gevorderde drummer kan dit, maar een machine lukt dit niet. Ook het iets opvoeren van het tempo in het refrein en het iets vertragen bij een couplet, begrijpen drummachines niet. Van improviseren hebben ze al helemaal geen verstand. Je kunt dus rustig ademhalen, er zullen altijd menselijke drummers blijven.
Wat je kunt leren van drummachines
Als drummer is het echt gaaf om eens te experimenteren met een drummachine. Door zelf grooves te maken op een machine, krijg je een goed begrip hoe ritmes werken. Dat maakt jou uiteindelijk een beter onderlegde drummer en een betere muzikant. Het leuke is dat je dit gewoon gratis vanuit je luie stoel kan doen. Bijvoorbeeld via de webapp Drumbit of die van Musicca. Ook kun je drummachines gebruiken als metronoom. Door met een metronoom te oefenen, word je een strakkere drummer. Want imperfecties zijn weliswaar menselijk en geven muziek een ziel, maar dat wil niet zeggen dat je slordig moet drummen natuurlijk.
Beter dan een drummachine!
Na deze korte geschiedenisles kunnen we ons voorstellen dat je wel toe bent aan een lekker potje drummen. Dat komt goed uit, want we hebben bij Online Drumles op dit moment een aantal heel mooie aanbiedingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van onze 2 weken gratis proefperiode? Je krijgt geheel voor nop twee weken de tijd om onze leermethode te verkennen. Heb je nog geen drumstel? Kijk dan eens bij onze speciale drumstelabonnementen. Je huurt of koopt dan een elektronisch drumstel in combinatie met toegang tot alle lessen. Zo leer jij binnen de kortste keren beter drummen dan de allerbeste drummachine!
Probeer het uit in jouw proefperiode.
Nu kan iedereen leren drummen!