Drummen met een metronoom

metronoom
0
(0)

Drummen met een metronoom

In dit artikel van Online Drumles gaan we vertellen over het drummen met een metronoom. Wat is een metronoom, hoe drum je met een metronoom, en hoe helpt een metronoom jouw drummen verbeteren (bekijk ook ons artikel ‘hoe word je een strakke drummer’!)?

Wat is een metronoom?

Een metronoom is eigenlijk niks meer dan ‘piepjes’ die op eenzelfde afstand van elkaar worden afgespeeld. Een metronoom werkt met ‘beats-per-minute’, of kortweg BPM. Weet je niet wat BPM is, check dan ook even ons artikel over BPM! Als je metronoom op 60 BPM staat, zal je elke seconde een piepje horen.

Hoe drum je met een metronoom?

Elke ‘beat’ op de metronoom is een kwartnoot of ‘tel’. Wat wij aanraden is om elke eerste tel een ander geluidje te geven. Hierdoor hoor je heel duidelijk waar de eerste tel van elke maat zit.

Daarnaast kan het handig zijn om ook de 8ste tellen op de metronoom mee te laten tikken. Deze zet je dan bij voorkeur iets zachter dan de kwartnoten.

Léon geeft uitleg:

Hoe helpt drummen met een metronoom jou verder als drummer?

Drummen met een metronoom helpt een drummer zijn innerlijke klok goed te zetten. De metronoom is onvergeeflijk; als je naast de tel speelt zal je snel horen dat jouw drummen en de metronoom niet meer synchroon met elkaar lopen. Je wordt dus flink gecorrigeerd in je spel.

Leuk is het niet altijd maar door de metronoom leer je wel onwijs strak spelen. En dat is uiteindelijk wel jouw belangrijke taak als drummer.

Een ander voordeel is dat de metronoom jouw progressie meetbaar maakt. De metronoom geeft jou een precies getal wat betekenis heeft; op deze snelheid kan ik een oefening spelen. Door dit bij te houden kan je zien of je vooruit gaat. Ikzelf begin nieuwe oefeningen vaak op 60 BPM. Als ik een oefening bijvoorbeeld 20x achter elkaar strak kan spelen, dan voer ik de metronoom met 5 BPM op. Kom ik na een weekje terug, kijk ik even in mijn aantekeningen en zie ik dat ik de vorige keer op 65 BPM was blijven steken. Door je progressie op deze manier meetbaar te maken kun je jezelf altijd blijven uitdagen!

Kijk voor meer oefentips ook eens op onze Drum Q&A! En heb je verder nog vragen, mail dan gerust naar info@onlinedrumles.nl

 

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen 0

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle