Drummen met een metronoom
De een kan niet zonder en de ander moet er niks van hebben. De metronoom, ook wel clicktrack, krijgt wisselende recensies van drummers. Maar voor beginners is het een handige tool die je snel op weg kan helpen om tempo te leren houden . Maar ook voor gevorderde drummers kan het geen kwaad om te oefenen met een metronoom om je interne klok goed af te stellen. In dit artikel vertellen we je daarom over drummen met een metronoom. Hoe gebruik je een metronoom en hoe kun je de clicktrack gebruiken om jouw drummen verbeteren?
Wat is een metronoom?
Een metronoom is in feite een apparaatje dat in de muziek wordt gebruikt om tempo aan te geven. Het is dan ook niet alleen voor drummers een ideaal hulpmiddel. Vrijwel alle muzikanten hebben weleens met een clicktrack meegespeeld. Zeker in het begin. De tikken of piepjes van een metronoom worden op eenzelfde afstand van elkaar gespeeld. Die raakt dus nooit uit de maat. Met behulp van ‘beats per minute’ (BPM) (slagen per minuut) kan het juiste tempo ingesteld worden. Als je metronoom op 60 BPM staat, zal je elke seconde van een minuut een piepje horen.
Neem bijvoorbeeld ‘We Will Rock You’. Deze grote Queen-hit heeft een BPM van 80. Stel de metronoom goed in, en je hoort 80 tikken in een minuut. Oefen het meespelen met Queen met de metronoom aan en je zult ook strakker leren drummen zonder metronoom . Kortom, met een metronoom train je als drummer je ‘interne klok’.
Hoe drum je met een metronoom?
Elke ‘beat’ of ‘tik’ op de metronoom is een kwartnoot of ‘tel’. Heb je een elektrisch drumstel, dan is er vaak een metronoom ingebouwd in de drummodule. Naast de traditionele mechanische metronoom zijn er ook digitale metronomen verkrijgbaar. Of je gebruikt een metronoom online. Alles is mogelijk. Digitale metronomen kun je geheel naar smaak instellen. Zo raden wij aan om elke eerste tel van de maat net een ander geluidje te geven. Hierdoor hoor je heel duidelijk waar de eerste tel van elke maat zit. En weet jij wanneer je de groove of fill moet starten.
Daarnaast kan het handig zijn om ook de achtste noten op de metronoom mee te laten tikken . Veel pop- en rocknummers worden namelijk met achtste noten gespeeld. Deze bevinden zich tussen de kwartnoten in en tel je als | 1 ne 2 je 3 je 4 re |. De achtste noten stel je dan bij voorkeur iets zachter in dan de kwartnoten. Dan houd je ze goed uit elkaar.
Zo klinkt dat dan:
Hoe helpt drummen met een metronoom jou verder als drummer?
Drummen met een metronoom helpt een drummer zijn innerlijke klok goed te zetten. De metronoom is onvergeeflijk; als je naast de tel speelt zal je snel horen dat jouw drummen en de clicktrack niet meer synchroon met elkaar lopen. Je wordt dus flink gecorrigeerd in je spel. En nee, dat is niet altijd leuk, maar je leert wel onwijs strak spelen met een metronoom. En dat is uiteindelijk wel de belangrijkste taak als drummer. In een aantal muziekstijlen is het heel gangbaar dat de band bij opnames en optredens gebruik maakt van een clicktrack. De muzikanten horen de clicktrack via hun oortje. Zo speelt de hele band op een superstrak tempo. Handig als je bijvoorbeeld dance of metal speelt…maar anderen vinden dit toch een beetje valsspelen.
Wanneer mag de metronoom weg?
De metronoom maakt jouw progressie meetbaar. Speel met de clicktrack mee en jij weet precies hoe snel je kunt spelen. Lukt het de oefening 20x foutloos op 60 BPM te spelen? Top! Dan ga je wat sneller. Oefen met stapjes van 5 BPM en blijf herhalen voor je weer sneller gaat. Vervolgens oefen je zonder clicktrack. Begin weer bij 60 BPM. Tip: neem jezelf op. Dan kun je altijd terugluisteren of je wel echt constant hetzelfde tempo houdt. Mocht je het lastig vinden om in een keer in het juiste tempo te beginnen, speel de clicktrack dan één keer af. Vlak voor je invalt weet je dan precies welk tempo je vervolgens vol moet houden. Je hebt vast wel eens drummers op het podium zien aftellen door de drumstokken tegen elkaar aan te tikken. Dit is puur zodat de rest van de band weet welk tempo de drummer aanneemt. Hij of zij is immers de metronoom van de band.
Oefenen, oefenen, oefenen
Of je nu met of zonder metronoom leert drummen, resultaten zie je pas als je blijft oefenen. Wat ons betreft is het absoluut geen schande om een clicktrack te gebruiken. Gebruik deze handig muzikale tool dus zeker. Bij Online Drumles zijn we fan van de clicktrack. We gebruiken hem dan ook niet voor niets in de cursus. Benieuwd hoe deze dan gebruikt wordt? Bekijk de gratis proefles. Daar wordt ook ‘We Will Rock You’ al uitgelegd en kun jij alvast oefenen met tempo houden op 80 BPM. Wil je meer? Neem een maand- of jaarabonnement en krijg onbeperkt toegang tot meer dan 1500 drumlessen. Heb je nog geen drumstel in huis, kijk dan eens bij de drumstelabonnementen of de drumstel verkoop. Dan heb je echt in een keer alles in huis. Plus, je eigen digitale metronoom in de drummodule!
Kijk voor meer oefentips ook eens op onze Drum Q&A! En heb je verder nog vragen, stel ze gerust via het contactformulier hieronder.
Probeer het uit in jouw proefperiode.
Nu kan iedereen leren drummen!