Drummen voor dummies

drummende jongen elektrisch drumstel
5
(2)

Kun jij niet stilzitten als je muziek hoort? Klap je mee met je favoriete nummers? Stampt je voet onbewust in de maat bij dat ene lied? Dan schuilt er ook in jou een drummer! In ‘Drummen voor Dummies’ zetten we de belangrijkste informatie voor beginnende drummers op een rij. Na het lezen van dit artikel ben je helemaal klaar om je eerste stappen te zetten als drummer.

Wat doet een drummer?

Als drummer heb je een paar belangrijke taken. Je geeft het ritme aan en bewaakt het tempo. Goede drummers hebben een feilloze interne klok. Het tempo dat ze inzetten klopt en ze kunnen dat tempo een heel nummer vasthouden. Een goede drummer, is een strakke drummer. Hoe je dat wordt? Daar komt altijd een beetje aanleg bij kijken, maar het is vooral een kwestie van oefenen. Drummen met een metronoom en meedrummen met je favoriete muziek zijn hiervoor goede oefeningen. Heel belangrijk hiervoor is dat je werkt aan je coördinatie: je kunt je armen en benen onafhankelijk van elkaar bewegen. Als beginnende drummer is dit echt wennen en hard werken, je kunt het vergelijken met leren fietsen of schaatsen. Maar als je eenmaal de slag te pakken hebt, gaat er een wereld voor je open!

Wat is een drumstel?Drumstel rariteiten koebel cowbell akoestisch drumstel

Ja duh…een muziekinstrument! Maar eigenlijk bespeel je niet één instrument, maar een heleboel losse percussie-instrumenten. Het moderne drumstel is voortgekomen uit de militaire fanfares uit de 19e eeuw. De grote trom, kleine trom en bekkens uit die tijd hebben hun plekje gekregen in het moderne drumstel. Met één belangrijk verschil: waar je vroeger een aparte drummer had voor elk type trommel, bespeel je ze als moderne drummer in je eentje en vaak nog tegelijkertijd ook. Over het ontstaan van het moderne drumstel valt veel boeiends te vertellen trouwens!

Is drummen moeilijk?

Ja en nee. Nee, want drummen is relatief eenvoudig als je dat bijvoorbeelod vergelijkt met pittige instrumenten als saxofoon en viool. Je hoeft bijvoorbeeld geen kennis van notenleer te hebben. Wij drummers gebruiken onze eigen, simpele drumnoten. Tegelijkertijd is drummen best lastig. Eerder hadden we het al over het onafhankelijk kunnen bewegen van je benen en armen. Dat vereist oefening en een hoge mate van coördinatie. Het leukste aan drummen is dat je al heel snel resultaat hebt. Een simpel liedje kun je al in je allereerste les meespelen. Dat werkt erg inspirerend en motiveert bijna alle drummers om hun vaardigheden verder uit te breiden. We hebben de acht basisritmes onder de loep genomen die elke drummer zou moeten kennen.

Wat heb ik nodig als ik wil leren drummen?

Een van de leuke aspecten aan leren drummen, is dat je er in feite niets voor nodig hebt. Je leest het goed: alleen met je handen, voeten en een tafel of je bovenbenen om op te trommelen kun je al leren drummen. In onze gratis proefles maak je daar kennis mee. Wil je de volgende stap zetten, dan raden we wel aan om in ieder geval een paar drumstokken te kopen. Geen nood, want voor een tientje heb je al een prima paar. Hoe het precies zit met drumstokken, hebben we in dit artikel beschreven. Sta je te popelen om een drumstel aan te schaffen? Lees dan onze koopgidsen eens na met daarin allerlei tips en adviezen voor het kopen van een tweedehands drumstel en bekkens. Twijfel je nog of heb je geen zin in een grote uitgave ineens? Dan zijn onze drumstelabonnementen echt iets voor jou! Je neemt dan onze Online Drumlescursus af in combinatie met de huur van een elektronisch drumstel. Perfect als je ook ’s avonds laat wilt oefenen en je buren (en huisgenoten) te vriend wilt houden!

Nog geen drumstel maar je kunt echt niet wachten op je eerste drumlessen? Meld je dan vandaag nog aan voor de gratis Online Drumles mini-cursus! Pak potten, pannen en lege dozen erbij en drummen maar!

Online leren drummenOnline Drumles via tablet

Aardig wat drummers zijn autodidact; ze leren het zichzelf aan. Niks mis mee, maar je komt misschien al snel op een punt dat je niet meer zo goed weet hoe je jezelf verder kunt verbeteren. Drumles is daarom fijn, want een leraar zit boordevol ideeën hoe je steeds meer uit jezelf en je drumstel kunt halen. Maar fysiek drumles kent ook zo z’n nadelen: het is best prijzig, het komt niet altijd uit en je moet er de deur voor uit. En misschien vind je het gewoon wel erg spannend om als startende drummer bij een vreemde aan te kloppen. In al die situaties is online leren drummen het prettige alternatief. Je volgt de lessen gewoon wanneer het jou uitkomt, vanuit je eigen huis en op je eigen tempo. Dankzij onze jarenlange ervaring zijn we goed in staat om je te leren drummen. Sterker nog, bij Online Drumles garanderen we dat zelfs.

Al een drumstel in huis en toch wel eens benieuwd hoe Online Drumles werkt? Vul dit formulier in en krijg direct toegang tot de gratis mini-cursus!

Drummers ABC

Beat – Letterlijk: één tel of noot
BPM – Beats per minute, een veelgebruikte aanduiding voor het aangeven van de tempo waarop een nummer wordt gespeeld
Maat – Een muzieksegment dat bestaat uit een gelijk aantal beats, in populaire muziek wordt vaak een vierkwartsmaat gebruikt (tel maar mee: 1,2,3,4 | 1,2,3,4)
Groove – Een herhaalde reeks noten (beats) die tempo en ritme van een nummer bepalen
Fill – Een variatie op de groove die je als drummer speelt, vaak op je toms en bekkens, om bijvoorbeeld een overgang aan te geven tussen refrein en couplet
Basdrum – De grote trom die je met een voetpedaal bespeelt (boem)
Snaredrum – De kleine trom met een hoger gelijk (tsjak) die je afwisselt met de basdrum
Toms – De kleinere trommels bovenop de basdrum en daarnaast (floortom) waarop je de fills speelt
Bekkens – Schijven van brons die je gebruikt om accenten te spelen
Ride – Een groter, zwaarder bekken waarop je de maatsoort speelt (bij een vierkwartsmaat dus vier keer per maat)
Hi-hat – Twee bekkens op elkaar, die je zowel met je hand (voor het aangeven van de maat) als met je voet (voor accenten) bespeelt

Verder lezen

Online Drumles is niet alleen de leukste en grootste drumschool van Nederland, we hebben ook een ruime collectie aan artikelen over drummen. Lees hier alles over de beste drummers uit ruim zestig jaar popmuziek, achtergronden bij de nummers die aan bod komen in onze cursus, drumtechnieken, materialen, kooptips, de onderdelen van het drumstel en heel veel meer!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle