Hoe speel ik op de hihat?

Geplaatst op 16 mei 2020 door Sam Buunk

Hoe speel ik op de hihat?

Omdat de hihat op veel verschillende manieren bespeeld kan worden kun je met de hihat een enorme variëteit aan geluiden produceren. Door een breed scala aan technieken kun je met de hihat veel kanten op qua stijlen. Hoe beter de controle over de hihat, hoe meer stijlen je kunt spelen.

In dit artikel van Online Drumles zetten we de mogelijke variaties voor je op een rijtje.

Wat zijn de verschillende manieren om de hihat te bespelen?

Het geluid van de hihat kun je reguleren met je voet. Met het pedaal kun je de hihat meer open of dichtzetten wanneer je er op slaat. Open maakt de hihat veel geluid. Dicht maakt de hihat een wat stiller en gedefinieerd geluid. Daarnaast kun je combinaties van het gebruik met je voet en je stok kiezen, wat de mogelijkheden van sounds nog meer uitbreidt. De hihat is daarmee een erg dynamisch gedeelte van het drumstel.

Er zijn grofweg zeven manieren om de hihat te bespelen. Bekijk ook de video waarin Léon deze manieren uitlegt. Zo weet je meteen hoe het klinkt!

1. Met je voet 

Je kunt de hihat met alleen je voet bespelen. Als je  je voet van het pedaal afhaalt, komen de bekkens los van elkaar en staat de hihat open. Als je het pedaal indrukt, sluiten de bekkens en staat de hihat dicht. De hihat maakt een ‘chik geluid’ wanneer je hem sluit en een ‘swish geluid’ wanneer je hem opent. Je kan terwijl je speelt de hihat dus gebruiken om een extra laag dynamiek aan je spel mee te geven. Dit vereist echter wel flinke coördinatie; je speelt immers je linkervoet los ten opzichte van de rest van je ledematen.

2. Dicht, met de schouder van je stok

Je sluit de hihat met het pedaal en slaat vervolgens schuin met de schouder van je stok. Doordat je de hihat met de schouder van de stok raakt, raak je de hihat met een grotere deel van de stok dan wanneer je alleen met de tip slaat. In dit artikel kun je overigens meer lezen over de verschillende onderdelen van de drumstok.

3. Dicht, met de tip van je stok

Je sluit de hihat met het pedaal en slaat met de tip van je stok. Het geluid is wat meer gedefinieerd en subtieler dan met de schouder van je stok. De tip van de stok gebruik je dus voornamelijk om wat ingetogener te spelen.

4. Een combinatie van 2 en 3

Om het iets spannender te maken kun je 2 en 3 combineren. Je wisselt tijdens het slaan met je stok af tussen het gebruik van de tip en de schouder. Hierdoor krijg je – zoals je in het filmpje wellicht wel kan horen – een goede groove in je spel. Het wisselen tussen hard/zacht (schouder/tip) geeft een bepaalde lading mee aan je spel.

5. Met je voet los 

Je kunt je voet geleidelijk van het pedaal afhalen terwijl je met je stok slaat. Hoe losser je voet, hoe losser de bekkens van elkaar komen en dus hoe harder het geluid. Dit effect kun je goed gebruiken om spanning op te bouwen. Laat gedurende de maat, terwijl je op de hihat slaat, langzaam je hihat wat meer los komen door je voet rustig op te tillen. Je krijgt een ‘crescendo’ achtige feel die je goed kunt gebruiken om aan te geven dat er in de muziek iets spannends staat te gebeuren.

6. Een combinatie van open en dicht, met stok

Hierbij sla je met je stok terwijl je de hihat opent en sluit met je pedaal. De hihat moet precies worden geopend en gesloten op het moment dat je met de stok slaat. Dit is een veelgebruikte techniek in disco. Het vereist enige timing en coördinatie maar biedt een drummer veel extra mogelijkheden.

7. Splashes met je voet

Hierbij trap je het pedaal abrupt in met je hiel om de bekkens te sluiten. Direct daarna haal je je voet er af om de bekkens te laten ‘splashen’. Dit is vergelijkbaar met de ‘swish’ die we in punt 1 noemden. Met deze techniek probeer je dit expres zo luid mogelijk te maken. Hihat splashes kun je rustig een techniek voor gevorderden noemen. Het vereist veel coördinatie en fijne motoriek van de linkervoet.

Meer weten over de hihat? Lees hoe je je hihat het beste opstelt of mail ons voor vragen op info@onlinedrumles.nl

 


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!