Hoe speel ik op de hihat?

Hoe speel ik op de hihat
5
(3)

Hoe speel ik op de hihat?

Het lijkt een vraag met een simpel antwoord. Maar niets is minder waar. De hi-hat is zo veelzijdig dat er niet één manier is op het drumstelonderdeel te bespelen. Door deze verschillende speelwijzen, kun je met de hi-hat een enorme variëteit aan geluiden produceren. Neem hier een breed scala aan hi-hat technieken bij en je kunt qua stijl alle kanten op. Hoe beter je controle over de hihat, hoe meer stijlen je kunt spelen. Maar dit betekent niet dat de hi-hat moeilijk te bespelen is. Integendeel, al vanaf beginner zul je dit drumstelonderdeel tegenkomen en leren bespelen. Maar hoe doe je dat dan? Dat leggen we hieronder uit.

Wat zijn de verschillende manieren om de hihat te bespelen?

Zoals al eerder uitgelegd, is het correct neerzetten van je hi-hat belangrijk als je het maximale uit de hi-hat wilt halen. De twee bekkens kun je met een voetpedaal tegen elkaar aan laten slaan of juist los van elkaar houden. Dit betekent ook dat je het geluid van de hihat kunt reguleren met je voet. Met het pedaal kun je de hihat open of dicht zetten wanneer je er op slaat. Open, de twee bekkens van elkaar af, maakt de hihat veel geluid. Dicht, de twee bekkens tegen elkaar aan, maakt de hihat een wat stiller en gedefinieerd geluid. Daarnaast kun je combinaties van het gebruik met je voet en je stok kiezen, wat de mogelijkheden van hi-hat sounds nog verder uitbreidt. De hihat is daarmee een erg dynamisch gedeelte van het drumstel: je kunt er heel zacht tot knalhard mee spelen.

Alle experimenten en afwisselingen uitgesloten, zijn er grofweg 7 manieren om de hihat te bespelen. In de video legt Léon deze 7 opties alvast uit. Zo weet je meteen hoe het klinkt!

1. Met je voet

Je kunt de hihat met alleen je voet bespelen. Als je je voet van het pedaal afhaalt, komen de bekkens los van elkaar en staat de hihat open. Als je het pedaal indrukt, sluiten de bekkens en staat de hihat dicht. De hihat maakt een ‘chik’ geluid wanneer je hem sluit en een ‘swish’ geluid wanneer je hem opent. Je kan terwijl je speelt de hihat dus gebruiken om een extra laag dynamiek aan je spel mee te geven. Dit vereist echter wel flinke coördinatie; je speelt immers je linkervoet los ten opzichte van de rest van je ledematen. Sommige drummers gebruiken het open en dichtdoen van de hi-hat ook ter ondersteuning van het in de maat spelen of om bijvoorbeeld extra nadruk te leggen op de backbeat.

2. Dicht, met de schouder van je stok

Je sluit de hihat met het pedaal en slaat vervolgens schuin met de schouder van je drumstok. Doordat je de hihat met de schouder van de stok raakt, raak je de hihat met een groter deel van de stok dan wanneer je alleen met de tip slaat. In dit artikel kun je overigens meer lezen over de verschillende onderdelen van de drumstok.

3. Dicht, met de tip van je stok

Met je drumstok kun je blijven variëren. Sluit opnieuw de hihat met het pedaal, maar sla deze keer met de tip van je stok. Het geluid is wat meer gedefinieerd en subtieler dan met de schouder van je stok. De tip van de stok gebruik je dus voornamelijk om wat ingetogener te spelen.

4. Een combinatie van 2 en 3

Om het iets spannender te maken kun je manier 2 en 3 combineren. Je wisselt tijdens het slaan met je stok af tussen het gebruik van de tip en de schouder. Hierdoor krijg je – zoals je in het filmpje wellicht wel kan horen – een goede groove in je spel. Het wisselen tussen hard/zacht (schouder/tip) geeft een bepaalde lading mee aan je spel. Een meester in deze techniek is AC/DC-drummer Phil Rudd. Lees hier meer over deze topdrummer.

5. Met je voet los

Je kunt je voet geleidelijk van het pedaal afhalen terwijl je met je stok slaat. Hoe losser je voet, hoe losser de bekkens van elkaar komen en dus hoe harder het geluid. Dit effect kun je goed gebruiken om spanning op te bouwen. Laat gedurende de maat, terwijl je op de hihat slaat, langzaam je hihat wat meer los komen door je voet rustig op te tillen. Je krijgt een ‘crescendo’ achtige feel die je goed kunt gebruiken om aan te geven dat er in de muziek iets spannends staat te gebeuren.

6. Een combinatie van open en dicht, met stokhihat spelen hi-hat close up

Hierbij sla je met je stok terwijl je de hihat opent en sluit met je pedaal. De hihat moet precies worden geopend en gesloten op het moment dat je met de stok slaat. Dit is een veelgebruikte techniek in disco. Het vereist goede timing en coördinatie maar biedt een drummer veel extra mogelijkheden.

7. Splashes met je voet

Hierbij trap je het pedaal abrupt in met je hiel om de bekkens te sluiten. Direct daarna haal je je voet er af om de bekkens te laten ‘splashen’. Dit is vergelijkbaar met de ‘swish’ die we in punt 1 noemden. Met deze techniek probeer je dit expres zo luid mogelijk te maken. Hihat splashes kun je rustig een techniek voor gevorderden noemen. Het vereist namelijk veel coördinatie en fijne motoriek van de linkervoet. Je ziet deze techniek vaak door drummers gebruikt worden als ze het ride-bekken bespelen. De splash van de hi-hat helpt het ritme overeind te houden.

Leer spelen op de hi-hat

Bij Online Drumles kunnen we natuurlijk niet zonder hi-hat. Het drumstelonderdeel komt dan ook in vrijwel elke les aan bod. En hierbij leer je de hi-hat ook op meerdere manieren te spelen. En wees gerust, misschien vereist het wat oefening, maar ook jij zal de hi-hat uitstekend kunnen leren spelen. We garanderen het zelfs, want iedereen kan leren drummen! Bekijk nu de gratis proefles of start jouw gratis proefperiode van 14 dagen.

Meer weten over de hihat? Lees hoe je je hihat het beste neerzet of mail ons voor vragen via het onderstaande formulier.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 3

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle