Hoe zet ik mijn hihat goed neer?

Drummer man van bovenaf op akoestisch drumstel
5
(1)

Het is misschien wel het meest veelzijdige onderdeel van het drumstel: de hihat. Het is dan ook belangrijk dat je je hihat goed neerzet bij het drummen. En laat dat net de vraag zijn die we in dit artikel gaan beantwoorden. Natuurlijk is er nog veel meer om te weten over de hihat. Alles wat je wilt weten over de hi-hat kun je daarom hier lezen.

Hoe zet ik mijn hihat goed neer?

Bij Online Drumles krijgen we regelmatig de vraag van leerlingen: wat is de beste manier om de hihat neer te zetten? Daar is uiteraard niet één antwoord op. Iedereen is verschillend. De ideale opstelling van je drumstel en dus de hi hat ook. Wel zijn er een aantal vuistregels die je kan volgen voor een goede basisopstelling. Vanuit deze basisopstelling kan je eventueel aanpassingen doen, zodat je jouw drumstel op de ideale manier voor jou neerzet.

Stap 1: Zet de hihat goed neer op de driepoot

Je hihat in elkaar zetten is simpel met de hulp van een standaard of statief. Met de hulp van een driepoot onder de standaard, staat de hihat staat meestal rechtop. Deze driepoot kan je ‘ontgrendelen’ met een vleugelmoer. Draai de vleugelmoer los en laat de driepoot zakken tot deze op dezelfde hoogte staat als het voetpedaal. Staat de driepoot te hoog, dan gaat het voetpedaal zweven en dat speelt niet comfortabel. Staat de driepoot te laag of is ‘ie niet stevig genoeg aangedraaid, dan beweegt je hele statief mee met elke voetbeweging. Zorg er dus voor dat statief en voetpedaal beide stevig op de grond staan. Ook de wildste drummer zal nu moeite moeten doen om de hihat te laten vallen. Je kan altijd nog de positie aanpassen, maar de driepoot op zijn breedst zetten is de makkelijkste basis. Vergeet de moer niet weer aan te draaien voor je gaat spelen!

Stap 2: Het onderbekken en bovenbekkenhihat spelen hi-hat close up

De hihat bestaat uit twee bekkens: het onder- en bovenbekken. Deze twee kunnen met de hulp van een pedaal tegen elkaar aan slaan. Daardoor kun je de veelzijdige hihat sounds allemaal uitproberen. Dat is ook precies het verschil tussen een bekken en een hi hat. Een hi-hat bestaat uit twee bekkens. Een enkele bekken behoort tot de crashes en rides van het drumstel.

Het onderbekken is (bijna altijd) het zwaarste bekken van de twee. Dit verschil in gewicht is meestal vrij groot; je voelt echt wel welk van de twee de onderkant is. Het onderbekken (ook wel aangeduid als ‘hi-hat bottom’) van de hi-hat kun je los op de standaard plaatsen. Een verdikking op de standaard zorgt ervoor dat het bekken niet helemaal door naar beneden valt. Maak je daar dus geen zorgen over.

Vervolgens pak je het bovenbekken. Die bevestig je aan een zogenaamde ‘clutch’. Dit is een apparaatje dat speciaal is ontworpen om het bovenbekken vast te kunnen zetten, maar toch beweeglijk te houden. De hi hat moet immers wel beweegruimte tussen de onder- en bovenbekken houden. Je bevestigd de clutch op het bovenbekken met een moertje. Je kunt je bekken beschermen met speciale hihat viltjes. Doe één viltje onder het bekken, en één viltje erboven. Vervolgens kan je de moer aandraaien. Hoe strakker je de moer aandraait, hoe minder beweegruimte het bovenbekken zal hebben. Hiermee kun je zelf nog wat uitproberen om jouw perfecte hihat sound te vinden. Onze tip is om de hi-hatbekken niet te vast te draaien. Zo houdt de bekken bewegingsruimte en haal je er meer klank uit dan wanneer je ‘m helemaal strak zou bevestigen.

Stap 3: De hoogte van het hihat bekken en de afstand tussen de bekkens

Nu beide bekkens op het statief zijn geplaatst kan je de hoogte van de hihat aanpassen. Dit doe je door de tweede vleugelmoer op de hihat standaard los te draaien. Nu kan je de bekkens omhoog of omlaag schuiven.

Wij gebruiken als vuistregel dat de hihat ongeveer 15 tot 20cm boven je snaredrum geplaatst moet worden. Dit komt overeen met de hoogte van je eerste tom.

Vervolgens kan je het voetpedaal gebruiken om de afstand tussen de twee bekkens in te stellen. Ook hier kan je experimenteren met verschillende afstanden voor verschillende muzikale effecten. Wij raden aan een tussenruimte van zo’n 2 tot 3 centimeter aan te houden. Staan de bekkens verder uit elkaar, dan moet je het voetpedaal een flink eind intrappen om het te bespelen. Staan de bekkens te dicht op elkaar, dan mis je het ‘open’ geluid.

Léon legt het hieronder nog even kort uit:

Leer de hihat bespelen

Een drumstel kun je niet leren spelen zonder een hihat. Dit veelzijdige onderdeel heeft dan ook een hoofdrol in de drumcursus van Online Drumles. Zelf zien hoe dat er aan toegaat? Krijg direct twee weken toegang tot de gehele drumcursus in de proefperiode.

Meer weten over de hihat en hoe je je drumstel opzet? Check dan eens de Drum Q&A. Of heb je andere vragen, stuur dan gerust een berichtje via onderstaand formulier.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 1

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle