Hoe zet ik mijn hihat goed neer?

Geplaatst op 12 mei 2020 door Jasper Remmerswaal

Hoe zet ik mijn hihat goed neer?

Bij Online Drumles krijgen we regelmatig de vraag van leerlingen wat de beste manier is om de hihat neer te zetten. Daar is uiteraard niet één antwoord op. Iedereen is verschillend. Wel zijn er een aantal vuistregels die je kan volgen voor een goede basisopstelling. Vanuit deze basisopstelling kan je eventueel aanpassingen doen zodat je jouw drumstel op de ideale manier voor jezelf neerzet.

Hieronder leggen we stapsgewijs uit hoe je jouw hihat het beste kan opstellen t.o.v. het drumstel. Aan het einde van het artikel legt Léon het nog eens samengevat uit.

Stap 1: Zet de hihat goed neer op de driepoot

De hihat staat meestal rechtop met een driepoot statief. Deze kan je ontgrendelen met een vleugelmoer. Wij raden altijd aan om deze los te draaien en vervolgens de driepoot zover mogelijk uit te schuiven. Je kan altijd nog de positie aanpassen, maar de driepoot op zijn breedst zetten is de makkelijkste basis. Vergeet de moer niet weer aan te draaien!

Stap 2: Het onderbekken en bovenbekken

De hihat bestaat uit twee bekkens: het onder- en bovenbekken. Het onderbekken is (bijna altijd) het zwaarste bekken van de twee. Dit verschil in gewicht is meestal vrij groot; je voelt echt wel welk van de twee de onderkant is.

Het onderbekken plaats je gewoon los op de standaard. Vervolgens pak je het bovenbekken. Hierop bevestig je de hihat ‘clutch’. Deze bevestig je op het bovenbekken met een moertje. Doe één viltje onder het bekken, en één viltje erboven. Vervolgens kan je de moer aandraaien. Hoe strakker je de moer aandraait, hoe minder beweegruimte het bovenbekken zal hebben. Hiermee kan je eventueel nog spelen voor verschillende sounds.

Stap 3: De hoogte van het hihat bekken en de afstand tussen de bekkens

Nu beide bekkens op het statief zijn geplaatst kan je de hoogte van de hihat aanpassen. Dit doe je door de tweede vleugelmoer los te draaien. Nu kan je de bekkens omhoog of omlaag schuiven.

Wij gebruiken als vuistregel dat de hihat ongeveer 15 tot 20cm boven je snaredrum geplaatst moet worden. Dit komt overeen met de hoogte van je eerste tom.

Vervolgens kan je het voetpedaal gebruiken om de afstand tussen de twee bekkens in te stellen. Ook hier kan je experimenteren met verschillende afstanden voor verschillende muzikale effecten. Als vuistregel zeggen wij altijd dat 1-2cm al goed is. Het is snel teveel!

Léon legt het hieronder nog even kort uit:


Meer weten over hoe je je drumstel opzet? Check dan eens de drum Q&A. Of heb je andere vragen, mail dan gerust naar info@onlinedrumles.nl!

 


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!