Hulp bij je eerste optreden

drummer op podium optreden
5
(2)

Yes! Eindelijk is het dan zo ver…je allereerste optreden als drummer! Je hebt geoefend tot je een ons weegt en je kent de nummers van haver tot gort. Toch voel je ook een klein kriebeltje in je buik. Want het is en blijft best spannend om voor publiek te spelen. De dagen en uren voor dat eerste optreden schiet je vast van alles door je hoofd. Wat kan er eigenlijk veel misgaan als je erover nadenkt. Wees niet bang, want wij bieden je graag onze beste tips en adviezen. Zo word jouw eerste optreden een knallend succes!

Tip 1 – Leuke avond

Het kan echt intimiderend zijn om voor publiek te spelen. Zelfs wereldberoemde artiesten hebben last van plankenkoorts. Maar bedenk jezelf het volgende: mensen komen naar jou kijken en luisteren om een leuke avond te hebben. Ze zijn geen strenge juryleden die jou op de vingers kijken. En ze zijn er ook niet om jou eens lekker te zien afgaan. Zeker als er gezellig gedanst en meegezongen wordt, let bijna niemand op de drummer. Prent jezelf in: iedereen is hier om een leuke tijd te beleven, dus jij ook!

Tip 2 – Dingen gaan mis

Als je een optreden hebt, gaan er onherroepelijk zaken mis. De gitarist komt niet uit een solo, de zangeres begint een toontje te laag of de basversterker heeft kuren. Ook als drummer kan er van alles misgaan: je laat een stok vallen, je bent de tel kwijt of een poot van je floortom zakt in. Dat soort dingen gebeuren nu eenmaal als je lang achter elkaar speelt. De kunst is vooral om niet in paniek te raken. Zorg er dus voor dat je een nieuwe drumstok binnen handbereik hebt als er een stok uit je vingers glipt, hou oogcontact met de bassist als je de tel kwijt bent, neem de tijd na een nummer om je floortompoot aan te draaien. Kortom, hou je hoofd koel en laat je niet uit het veld slaan door dit soort kleine tegenslagen. Fouten maken mag!

Tip 3 – Hou het simpel

Je belangrijkste taak als drummer? Juist, het bewaken van het tempo. Jij bent de motor van de band. Zorg er dus voor dat die motor soepel en gestaag loopt. Het is verleidelijk om je tijdens een gesmeerd lopend optreden te verliezen in technische hoogstandjes en complexe grooves. Dat kan ten koste gaan van je belangrijkste taak. En hoe meer hooi je op je vork neemt, des te groter de kans is dat je je daarin verslikt. Natuurlijk kunnen dingen misgaan en maakt iedereen een fout. Maar zoek het niet op! Onze tip: speel in dienst van de band, hou het ritme overeind en concentreer je op jouw belangrijkste taak.

Tip 4 – Neem niet te veel mee

Akoestisch drumstel trommels bassdrum snare floor tom hoge tom lage tom onderdelen geschiedenis van het drumstelHet enige nadeel van een optreden voor drummers is dat je veel te sjouwen hebt. Voordat je je helemaal in het zweet werkt, is het goed om van tevoren te bellen met de plek waar je gaat optreden. Is er al een drumstel aanwezig? Hoeveel ruimte heb je op het podium? Kun je dichtbij komen met de auto of moet je vanaf een parkeergarage door een druk uitgaanscentrum heen-en-weer lopen met je spullen? Vraag jezelf af wat je echt nodig hebt voor dit optreden. Is die derde tom nodig? Zijn vier crashbekkens misschien niet iets te overdreven? Ga je echt bij nacht en ontij een tweede basdrum meeslepen, terwijl een dubbel basdrumpedaal ook volstaat? Denk eraan dat je een drummer bent, geen pakezel!

Tip 5 – Maar ook niet te weinig

Je zult niet de eerste drummer zijn die bij het opzetten van zijn drumstel tot de conclusie komt dat zijn hi-hatstandaard nog thuis op zolder staat. Balen! Het is goed om een checklist te maken met alle spullen die je niet mag vergeten. Hierbij onze checklist met een aantal spullen die je snel vergeet:

  • Drumstokken (minimaal 2 paar!)
  • Drumsleutel
  • Hi-hat clutch
  • Dempmateriaal (ringen of moongel)
  • Tape (gaffer)
  • Viltjes en moeren voor je bekkenstandaards
  • Drumkruk
  • Drummat/vloerkleed

Tip 6 – Kan het wat zachter?

Akoestische drums brengen veel geluid voort. Speel je voluit en zonder demping, dan is dat voor bijna elke ruimte te hard. De andere muzikanten zetten hun versterkers nog een tandje hoger om boven je uit te komen. Het gevolg is een boze organisator omdat jullie veel harder spelen dan de toegestane geluidsnorm. En publiek dat op afstand blijft, omdat het niet doof wil worden. Het volume dat jij (met of zonder microfoons) voortbrengt, bepaalt het volume van de rest van de band. Speel daarom niet te hard, demp je drums of gebruik lichtere stokken of rods. Goed om er rekening mee te houden trouwens dat je, naarmate het optreden vordert, vaak net iets enthousiaster (en harder!) speelt. Begin daarom vooral zacht en rustig. Zo blijft ook je eigen gehoor langer intact.

Tip 7 – Leer drummen!Online muziekles bij Online drumles

Voordat je kunt optreden, is het wel zo handig dat je leert drummen. Drummen is niet alleen enorm leuk, maar ook heel gezond voor lichaam en geest. Bij Online Drumles geloven we dat iedereen het leren kan. We bieden daar zelfs garantie op! Met onze online drumcursus kun je vandaag al starten. Heb je nog geen drumstel? Dan is onze cursus in combinatie met een drumstel echt iets voor jou. Doe de gratis proefles of profiteer van onze twee weken gratis proefperiode! Wil je meer weten over onze methode en de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Graag stomen wij je klaar voor jouw eerste optreden!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle