Je drums opnemen
In dit artikel vertellen we je graag hoe je jezelf kunt opnemen als je drumt. Waarom zou je dat überhaupt doen? Welke apparatuur heb je nodig? Of volstaat je mobieltje ook? En hoe is het om in een professionele studio op te nemen? Dit en meer lees je hier!
Waarom zou je jezelf willen opnemen?
Goede vraag, waar eigenlijk twee antwoorden op te geven zijn. De eerste reden waarom je jouw drumspel zou moeten opnemen, is om er van te leren. We gaan er hieronder wat dieper op in. En de tweede reden om drums op te nemen is natuurlijk omdat je jouw muziek wilt verspreiden. Of dat nu is voor een heus album met je band of om je drum skills te laten zien en horen op YouTube of TikTok. Ook daar gaan we in dit artikel verder op in.
1. Leren van je foutjes
Het motto van Online Drumles is dat fouten maken mag. Sterker nog, je zou juist fouten moeten maken. Immers, van fouten kun je leren. Soms hoor je tijdens het spelen zelf dat er iets niet klopt. Een fill loopt niet lekker of je mist net die dubbele slag op je bassdrum. Maar wat en wanneer er precies misgaat, dat is vaak een vraagteken. Je komt daar lastig achter als je zelf lekker aan het spelen bent. In die gevallen is het onwijs leerzaam om jezelf terug te horen en te zien. Je kunt eindeloos een fragment herhalen en terugluisteren waar je de mist in gaat. Als je dat weet, dan kun je veel gerichter werken aan je spel.
Drums opnemen voor je leerproces
Neem je drums op voor je eigen leerproces, dan is de kwaliteit van de opnames niet belangrijk. Met de meeste smartphones en tablets kun je een redelijke opname maken. Overigens, we raden je aan om niet alleen audio op te nemen, maar ook beeld. Ook door goed naar jezelf te kijken, kun je ontdekken waar het rammelt. Verkramp je bijvoorbeeld bij een groove op een hoger tempo? Hou je je drumstokken goed vast? Begin je een fill met de juiste hand? Het kan bijzonder behulpzaam zijn (en oké, ook een beetje gek in het begin!) om jezelf terug te zien. Heb je een elektronisch drumstel? Dan bof je! Jezelf opnemen is met één druk op de knop geregeld. Met de Rec ‘n’ Share app van Yamaha kun je beeld en geluid opnemen. Die app werkt trouwens perfect met de e-drums die je bij ons kunt kopen of huren!
2. De nieuwste drum-ster op YouTube of TikTok?
Drummen is hartstikke populair en terecht natuurlijk! Het stikt daarom van drummende YouTube-sterren en TikTok’kers: jongens, meisjes, mannen en vrouwen die de wereld willen laten zien hoe goed (en soms hoe niet zo heel erg goed) ze kunnen drummen. Vind jij het leuk om jouw drumkunsten te delen met de wereld? Dan is jezelf opnemen natuurlijk onontbeerlijk. Uiteraard kun je dat doen met je mobieltje, maar dat levert niet heel hoogwaardig beeld en vooral geluid op. Heb je serieuze ambities op dit vlak, dan is ons advies om te investeren in goede opnameapparatuur.
De basis om jezelf goed op te nemen
Als je akoestische drums opneemt met je telefoon of tablet dan laat het geluid vaak te wensen over. Dit komt omdat al het geluid dat je drumstel produceert wordt opgevangen door slechts één microfoon en op slechts één punt. We raden je aan om tenminste drie microfoons te gebruiken: één voor je snaredrum en hi-hat, één voor je basdrum en één zogenaamde overhead-microfoon voor de rest van de kit. Die overhead plaats je, zoals de naam al doet vermoeden, boven je kit. Je hebt kabels nodig en een versterker waarop de microfoons binnenkomen. Er zijn eenvoudige versterkers met ingebouwd mengpaneel verkrijgbaar, zodat je per kanaal (oftewel per microfoon) het volume bepaalt en eventuele effecten kunt toevoegen. Tenslotte heb je een aardig videobewerkingsprogramma nodig om beeld en geluid samen te voegen. Het klinkt supereenvoudig, maar er komt heel wat bij kijken. Loop gerust de muziekwinkel binnen voor advies en natuurlijk biedt YouTube ook uitkomst met goede instructievideo’s van mensen die je voor zijn gegaan. Heb je een elektronisch drumstel? Dan heb je ook in dit geval mazzel! De meeste drummodules bieden eindeloze mogelijkheden voor het opnemen en mixen van je eigen tracks.
Het echte (studio)werk
Heb je een eigen band? Dan is de kans groot dat jullie het er wel eens over hebben om een echt goede opname te laten maken. Misschien wel een heel album. Of een demo om platenbonzen mee te enthousiasmeren. Of gewoon iets cools om in te zetten als pr-materiaal. Hoe dan ook, je zult in een min of meer professionele studio terecht komen en dat alleen al is erg gaaf! Je kunt weliswaar flink smokkelen met allerlei handige software, maar in feite geldt in de studiosetting dat je foutloos je partij inspeelt. Veel studio’s gebruiken voor elke trommel een aparte microfoon en daarnaast twee overhead-microfoons en nog een room-mic. Hierdoor is het mogelijk om in hoge mate je geheel eigen drumsound te mixen. Kijktip: de mannen van Art of Drumming proberen de meest iconische drumgeluiden na te maken.
Maar voordat het zover is…
Is het natuurlijk wel handig om te leren drummen. Bij Online Drumles zijn we daarin al jaren ervaren en we hebben dat inmiddels duizenden mensen kunnen leren. Gewoon vanuit huis, wanneer het jou uitkomt en in je eigen tempo. Dat klinkt goed! En om het nog wat beter voor je te maken: je kunt de gehele cursus nu twee weken helemaal gratis uitproberen. Zo kom je er direct achter of onze methode bij jou past. We weten trouwens zeker dat we ook jou kunnen leren drummen! Binnen no time ram ook jij op die record-knop…om beter van te worden of om de wereld te laten genieten van jouw spel. Wil je ons nu al jouw geleerde drumskills showen? Kies je favoriete nummer, neem jezelf al drummend op en stuur de video naar contact@onlinedrumles.nl. Dan sta je binnenkort te schitteren op het Online Podium!
Probeer het uit in jouw proefperiode.
Nu kan iedereen leren drummen!