Je eigen drumpartijen bedenken: Onze tips

Close up van een drumstel met drummer akoestisch drumstel kopen drumpartijen
5
(1)

Ooit wordt het je gevraagd of heb je er zelf gewoon zin in: het bedenken van je eigen drumpartijen. Van naspelen en meedrummen zet je de stap naar muziek maken. Dat klinkt leuk, maar is ook een beetje spannend. Om je te helpen zetten wij van Online Drumles onze beste tips voor het verzinnen van je eigen grooves, fills, breaks en drumsolo’s hier op een rij.

Tip 1 – Tellen en tempo

Je belangrijkste taak als drummer is het bewaken van het tempo. Ga je aan de slag met een eigen drumpartij, begin dan ook met het achterhalen van de maatsoort en het tempo. Tel hardop mee met de muziek die wordt gespeeld of voorgezongen. Een vierkwartsmaat (1|2|3|4| 1|2|3|4|) is in moderne muziek veruit de meest voorkomende maatsoort. Uiteraard zijn andere maatsoorten ook mogelijk, dus probeer niet alles in het krappe jasje van een vierkwartsmaat te proppen. In deze fase krijg je ook een goed idee van het tempo. Dat wordt uitgedrukt in bpm: beats per minute. Er zijn allerlei handige en gratis bpm-apps verkrijgbaar die je daarbij kunnen helpen.

Tip 2 – Voel de muziek

Het blijft iets wonderlijks om samen met anderen muziek te maken. Of je nu in een groot orkest speelt of met je beste maatje een duo a la The Black Keys bent. Voor elke goede muziekgroep geldt dat het geheel meer is dan de som der delen. Dat begint toch vooral bij het gevoel dat jullie in het nummer leggen. Als drummer rust de basis (het ritme dus) van elk nummer op jouw schouders. Krijg je de vraag om een drumpartij te verzinnen of speel je met je band eigen composities, dan is onze tip om vooral goed te luisteren en jouw gevoel bij een nummer te vertalen. Is het een ingetogen en verdrietig liefdeslied of een yeah-het-is-vrijdagavond!-juichnummer?

Tip 3 – Grooves, fills en breaks

Oké, inmiddels heb je dus een idee van maatsoort, tempo en het gevoel en de sfeer van het nummer. Check! Dan begint nu het echte werk met het uitdokteren van een groove (repeterende drumlijn) als basis voor jouw partij. Bij Online Drumles hameren we op het leren spelen van allerlei verschillende grooves. Zoals gezegd, volgt veel pop- en rockmuziek een vierkwartsmaat. Maar jij bepaalt nu of je een achtste of zestiende groove speelt. Speel je op de maat? Of off-beat? Enkele of dubbele slagen op je bassdrum? De keuze is reuze. Nu je de basisgroove hebt, bepaal je waar in het nummer een fill (een roffelend stukje drums) past en hoe die uitkomt met jouw basisgroove. Misschien past een drumbreak of een drumintro of -outro ook goed in dit nummer? Kortom, vanuit je basisgroove bouw je je drumpartijen verder uit.

Tip 4 – Minder is (vaak) meerdrummer in een band opstelling podium

Geef een drummer de vrije ruimte en als je niet oplet speelt ‘ie aan het eind van elke maat een knaller van een drumfill. Of eindigt elk lied met een totale drum freak-out en drumsolo van een half uur. Dat is zeker niet altijd op z’n plek en al helemaal niet functioneel. Leer je dus te beheersen en probeer niet van elk nummer een moment te maken waarop jij al je drumskills kan etaleren. Less is more.

Tip 5 – Experimenteer met klanken

Je kunt eindeloos combineren met grooves en fills en dat geldt zeker ook voor je sound. Dat begint bij je trommels en bekkens. Door je drums anders te stemmen kun je heel andere geluiden uit je hoe bedenk je jouw eigen drumpartijdrumstel toveren. Uiteraard hebben verschillende soorten drumstokken ook invloed op je klankkleur. Kleinere percussie-instrumenten, zoals cowbell, woodblock, gogobellen of een beatring verrijken het scala aan klanken van je kit. Misschien kun je jouw drumstel wel uitbreiden met grotere percussie-instrumenten, zoals een cajon, bongo’s of rototom voor een uniek geluid? Waarop je speelt kan soms net zo van invloed zijn als wat je speelt.

Tip 6 – Leg het vast

Deze stap wordt maar al te snel vergeten: leg je drumpartij vast! Kun je goed noten lezen, dan lukt het je vast ook om jouw drumpartij uit te schrijven. Kun je dat niet of heb je daar gewoon geen zin in? Maak dan een audio-opname of filmpje met je telefoon. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar je zult niet de eerste drummer zijn die een briljante partij heeft bedacht en de volgende dag geen enkel idee heeft hoe zij of hij dat ook alweer speelde…!

Tip 7 – Laat je inspireren

Van niets iets maken, is het moeilijkste dat er is. Ontelbare generaties drummers, percussionisten en slagwerkers gingen je voor. Laat je dus vooral door hen inspireren. Hieronder volgen een aantal voorbeelden om je op weg te helpen. Originele, bijzondere en tijdloze voorbeelden dat een unieke drumpartij niet nodeloos ingewikkeld hoeft te zijn:

Leer de basis met Online DrumlesOnline Drumles via tablet

Om je eigen drumpartijen te verzinnen, drumsolo’s uit te dokteren of unieke grooves te bedenken, is het wel handig dat je de basis van het drummen beheerst. Die basis geven wij je bij Online Drumles graag mee. Je volgt de lessen op je eigen tempo wanneer het jou uitkomt. In bijna elke les staat een bekend nummer uit pop, rock, jazz, funk, reggae, blues of soul centraal. Aan de hand daarvan bouw je stap voor stap jouw vaardigheden uit. Probeer de cursus nu twee weken lang geheel vrijblijvend uit. We weten zeker dat jij straks zonder problemen jouw eigen drumpartijen kunt bedenken!

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 1

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle