Maak je muzikale goede voornemens waar
Goede voornemens. Bijna iedereen heeft ze. Je wilt meer bewegen. Minder vlees eten. Vaker een boek lezen. Eindelijk eens een muziekinstrument leren spelen. Probeer nu maar eens zo’n goed voornemen te veranderen in een gewoonte. Na het lezen van dit artikel gaat je dat echt lukken! We geven je onze beste tips voor iedereen die graag een instrument leert spelen. Ook wanneer je daar ooit al eens aan begonnen bent en het nu weer wilt oppakken. Succes!
Maak er een gewoonte van
Speel je nog geen instrument, maar wil je dat wel leren? In een ander artikel lees je hoe je begint om een instrument te leren spelen. Wanneer je een muziekinstrument leert spelen, heb je er niet automatisch een nieuwe gewoonte bij. Maar daar staan hieronder wat bruikbare tips voor.
Ook als je al een instrument kunt spelen, betekent het niet gelijk dat het spelen een gewoonte is en blijft. Wij krijgen vaak te horen dat mensen geen of nauwelijks tijd hebben om onze drumcursus te volgen. Dat is zonde! Wanneer je van het spelen van een instrument spelen een gewoonte maakt, net als tandenpoetsen, zul je veel meer uit je hobby halen!
1. Plan vaste tijden
Niemand heeft binnen no-time een nieuwe gewoonte aangeleerd. Maar er zijn wel dingen die je kunt doen om het makkelijker te maken. Ten eerste, moet je simpel beginnen. Stel niet meteen te hoge eisen aan jezelf. Dat werkt alleen maar tegen je en zorgt ervoor dat je de motivatie verliest om er een gewoonte van te maken.
Begin daarom met een vast oefentijdstip te plannen. Maak dit tijdstip niet te lang. Zeker niet in het begin. Plan bijvoorbeeld 10 minuten per week in waarbij je je drumstokken, gitaar of keyboard erbij pakt. En met plannen bedoelen we ook echt vrijhouden. Natuurlijk kan het vaste tijdstip dat je kiest wel eens overlappen met iets anders. Zorg dan dat je een of twee dagen erna alsnog die 10 minuten inhaalt en wacht niet tot de volgende week. Zo houd je ritme in je spel en leg je de fundering voor die nieuwe gewoonte.
Dit betekent overigens niet dat je de rest van de week je instrument niet mag aanraken. Verre van! Heb je zin om te spelen? Dan doe je dat natuurlijk gewoon. Zorg er wel voor dat deze onregelmatige tijden niet het vaste tijdstip vervangen.
2. Stap voor stap
Je hebt een wekelijkse tijd gepland? Top! Hoe zorg je dat je niet tegen die wekelijkse 10 minuten op gaat kijken? Nou, heel makkelijk. Oefen de leuke dingen! Het is bijvoorbeeld leuker om een liedje mee te spelen dan om een taai nieuw stuk te leren.
Je zult al snel merken dat 10 minuten best kort is. Je kunt een nummer oefenen, maar veel tijd om deze ook nog te spelen is er niet. Beperk je daarom niet tot die 10 minuten als het niet hoeft. Heb je wekelijks een half uur tijd, dan plan je een half uur. Je kunt dan ook langzaam je repertoire uitbreiden en je instrument beter leren beheersen. Dat gaat namelijk puur om oefenen, oefenen, oefenen. En daar heb je tijd voor nodig.
Breid stap voor stap je tijdstip uit of plan een extra moment in de week. Elke keer liedjes meespelen is leuk, maar het kan er ook voor zorgen dat je op hetzelfde niveau blijft hangen en dat kan saai worden. Neem dus ook de tijd om je verder te ontwikkelen op het gebied van houding, coördinatie en notenleer. Als je alles rustig stap voor stap doet, zul je al snel merken dat je geplande tijdstip geen verplichting meer is, maar iets wordt om naar uit te kijken!
3. Leuke beloningen
Je bent al aardig op weg met je nieuwe gewoonte. Goed bezig!
Dat klinkt best lekker hè, zo’n compliment? En dat is ook precies waar deze volgende tip om draait. Iedereen vindt het leuk om beloond te worden. Of dit nu met complimentjes, cadeautjes, eten of iets anders is. En het leuke aan een beloning? Het zorgt ervoor dat je meer motivatie hebt om door te gaan. Perfect dus wanneer je een nieuwe gewoonte probeert aan te leren. Schroom dus niet en beloon jezelf.
Niet elke noot die je speelt hoeft beloond te worden. Kies van tevoren uit welke prestaties je beloont en welke niet. Leer je bijvoorbeeld met een muziekcursus bestaande uit hoofdstukken? Dan krijg je je beloning wanneer je een hoofdstuk hebt afgerond. Ben je niet zo goed in noten lezen? Dan krijg jij je beloning wanneer je een taaie notenbalk hebt leren spelen. Hou je al 4 weken op rij keurig de wekelijkse 10 minuten (of langer) vol? Beloon jezelf!
De beloning zelf verschilt van persoon tot persoon. Je kunt bijvoorbeeld jezelf belonen met snoep, een biertje, een sticker (waarbij je bij 10 stickers nog iets leukers krijgt), een film of serie kijken, lekker in het zonnetje zitten (als die schijnt) en meer. Dit hoef je niet altijd te doen. Naarmate het spelen van een instrument een prettige gewoonte wordt, zal enkel het spelen al als een beloning gaan voelen. Zeker in het begin zul je met bovenstaande beloningen een goed resultaat boeken. Het moet immers wel leuk blijven om te spelen en geen verplichting worden!
4. Samen is leuker dan alleen
Alleen op je kamer oefenen kan saai worden. Ongeacht of het een gewoonte van je is of niet. Het is altijd leuker om je ervaring te delen met anderen. Het mooie van een instrument spelen, is dat je dit heel makkelijk kunt delen. Heb je vrienden die ook een instrument spelen? Ga eens samen ‘jammen’ of richt een band op. Wedden dat je hier alleen maar meer motivatie van krijgt?
In deze tijd hoef je niet per sé samen te komen om je muzikale ervaringen te delen. Veel muziekcursussen zijn tegenwoordig online te vinden en hebben ook een online community opgebouwd. Online Drumles bestaat bijvoorbeeld enkel uit online lesvideo’s die je kunt volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Perfect dus als je wekelijkse tijdstip niet geschikt is voor fysieke drumles. Maar dat het online is, betekent niet dat je geen contact kunt houden met je leraar of andere leerlingen. Via sociale media (YouTube, Facebook, Instagram) kun je gemakkelijk contact zoeken met gelijkgestemden. Doe dit ook vooral als je vragen hebt of je voortgang en ervaring(en) wilt delen.
Je voortgang delen op social media is niet alleen leuk voor je volgers, maar ook voor jezelf. In het kader van belonen zou je eigenlijk jezelf regelmatig moeten filmen terwijl je oefent. Als je later terugziet hoe ver je al bent ontwikkeld op muzikaal gebied, zal dat als een flinke beloning aanvoelen. Ook kun je de voortgang van anderen in de gaten houden en op die manier van elkaar leren.
Word drummen jouw nieuwe gewoonte?
Er bestaat voor elk instrument wel een goede (online) muziekcursus. Voor drummen kun je bij Online Drumles terecht. De drumcursus, bestaande uit hoofdstukken coördinatietrainingen, drumlessen en bladmuziek nummers, is gemaakt om stap voor stap te volgen. En wees gerust, ook jij kunt dit volgen, want ‘Iedereen kan leren drummen’! Je kunt de gehele cursus zelf uitproberen in de 14 dagen gratis proefperiode of bekijk alvast de gratis proefles.
Met de bovenstaande tips uit dit artikel, heb je nooit meer last van te weinig tijd om te oefenen. Plan een tijdstip, ga stap voor stap te werk, deel je ervaringen en vergeet jezelf niet te belonen. Als je dit keurig volhoudt, heb jij zo een muzikale gewoonte aangeleerd. Heel veel succes!
Probeer het uit in jouw proefperiode.
Nu kan iedereen leren drummen!