Met deze tips gaan je drumvellen langer mee!
Met deze tips gaan je drumvellen langer mee!
Dat een gitarist zijn gitaarsnaren moet vervangen of een piano gestemd moet worden, heb je vast weleens gehoord. Maar wist je dat de drumvellen op een drumstel ook niet eeuwig mee gaan?
Tegenwoordig kun je op veel plekken drumvellen kopen. Als je drumvellen slijtage hebben opgelopen of helemaal kapot zijn, moet je ze namelijk vervangen. Elke keer opnieuw die uitgave doen en nieuwe drumvellen kopen, dat is op de lange termijn best duur. In dit artikel geven we een aantal tips hoe je de levensduur van je drumvellen kan verbeteren en geld kunt besparen!
- Wat zijn drumvellen?
- Waar zijn drumvellen van gemaakt?
- Wanneer moet je je drumvellen vervangen?
- Zo gaan je drumvellen langer mee! 6 tips!
- Drumvellen op een elektrisch drumstel
- Heb je nog verdere vragen over drumvellen of iets anders? Vul het formulier in.
Wat zijn drumvellen?
Geen enkel drumstel kan zonder drumvellen. Bijna alle onderdelen van het drumstel hebben twee drumvellen. Aan beide kanten van de trommels zit een drumvel. Deze worden slagvellen en resonantievellen genoemd.
Aan de bovenkant van de trommel vind je het slagvel. Dit heet zo, omdat dit het drumvel is waarop je slaat. Best logisch. Met dit drumvel bepaal je de toonhoogte en klankkleur van de noten die je slaat. Zo kun je verschillende soorten geluiden maken met de manier waarop je op het slagvel slaat. Door het slagvel te stemmen, kun je de attack en het spelgevoel beter bepalen.
Aan de andere kant van de trommel, vind je het resonantievel. Dit drumvel wordt ook wel ondervel genoemd. Hoogstwaarschijnlijk heb je weleens een band zien optreden met het logo voorop het drumstel. Dat is dus het resonantievel van de bassdrum! Het resonantievel zorgt ervoor dat het geluid dat je in de trommel brengt door op het slagvel te slaan, trillend door de lucht blijft bewegen. Hierdoor blijven beide drumvellen langer in beweging, waardoor ze een beter geluid vormen (mits goed gestemd natuurlijk). Het resonantievel heeft dus een effect op hoe lang de trommel doorklinkt en hoe rijk de toon aanvoelt, de resonantie. Door het resonantievel te stemmen, kun je de juiste toonhoogte laten resoneren. Dit wordt vaak onderschat, terwijl het grotendeels bepalend is voor de sound.
Er bestaan heel veel verschillende drumvellen. De beste drumvellen zijn een persoonlijke keuze. Wat jij het beste vindt klinken en spelen, hoeft voor een ander niet zo te zijn. Dit is ook de reden dat de standaard drumvellen op een nieuw starters drumstel vaak kwalitatief niet van een hoog niveau zijn. Professionele drumstellen zijn vaak wel standaard uitgerust met kwalitatief goede drumvellen.
Van de volgende merken kun je gerust drumvellen kopen. Zij behoren tot de beste drumvellen fabrikanten van de wereld:
Op zijn eigen oranje drumstel speelt onze drumleraar Leon met enkellaags Remo drumvellen van het type Ambassador. Zelf vindt hij dit het perfecte geluid.
Bekijk en beluister Leon’s drumvellen tijdens de drumlessen van Online Drumles. Je kunt al onbeperkt leren drummen vanaf €19,99 per maand!
Single-ply en double-ply drumvellen
Met drumvellen ben je in staat om klankkleur, resonantie en toonhoogte te reguleren. Er bestaan enkellaags (single-ply) en dubbellaags (double-ply). En dit betekent niet meer dan dat single-ply drumvellen uit maar één drumvel laag bestaan en double-ply uit twee lagen (je herkent het vast van het wc-papier) met daartussen een dun laagje lijm of olie.
Maar wat is dan het verschil in spelen met single-ply en double-ply drumvellen? De single-ply vellen worden het meest gebruikt. Dit omdat enkellaags drumvellen muzikaal heel breed inzetbaar zijn. Dubbellaags drumvellen hebben een wat ‘vetter’ geluid en dempen wat meer. Hierdoor zijn ze niet voor elk genre geschikt. Zo worden er in hardere muziekstijlen zoals metal, rock en hardrock vaak double-ply drumvellen bespeeld. Maar nogmaals, dit zijn allemaal persoonlijke keuzes!
Waar zijn drumvellen van gemaakt?
Drummen bestaat al een eeuwigheid. Drumvellen dus ook. De allereerste drumvellen werden gemaakt van gedroogde dierenhuiden die strak rondom een trommel werden gespannen. Dit was tot mid 20e eeuw de beste manier om drumvellen te maken. Een groot nadeel was echter dat de dierenhuiden konden krimpen en uitzetten bij temperatuurverschillen. Niet handig als je op de juiste spanning en toon wilt blijven spelen.
Hier kwam verandering in toen Evans in 1956 de eerste plastic drumvellen begon te maken. Al snel hierna kwam ook Remo met een nieuwe ontwikkeling: Mylar drumvellen. Het probleem van de temperatuurverschillen was opgelost en er werden nieuwe mogelijkheden ontdekt. Zo werden er clear en coated drumvellen gemaakt, kwamen de eerste double-ply vellen op de markt en kon je je drumvellen bedrukken. Bands gingen bijvoorbeeld hun logo voorop de bassdrum laten drukken.
Tegenwoordig worden drumvellen nog steeds van kunststof gemaakt. De echte liefhebbers kunnen ook nog terug naar de dierenhuiden. Zo maakt onder andere Remo vintage vellen om het gevoel zo authentiek mogelijk richting dierenhuiden te creëren.
Wanneer moet je je drumvellen vervangen?
Er is op deze vraag geen goed of fout antwoord. Kijk en luister vooral naar je eigen drumstel. Hoe meer er op geslagen wordt, hoe sneller je je drumvellen vervangt. Als jij de toon kwaliteit minder goed of dof vindt worden, dan kun je je drumvellen vervangen. Maar, opnieuw, dit is een hele persoonlijke ervaring en is geen algemeen antwoord op.
Sommigen zeggen dat je je drumvellen iedere 6 maanden moet vervangen, terwijl anderen pas na 4 jaar aan vervangen denken. De hoofdregel hierbij is: wanneer jij het geluid niet meer mooi vindt klinken, vervang dan degene minder klinken.
Voor slagvellen is de periode tussen het vervangen vaak minder lang dan voor resonantievellen. Dit komt simpelweg omdat je niet direct op resonantievellen slaat en er daardoor geen slijtage van de slag op komt. Door de trillingen die het resonantievel opvangt en doorgeeft, gaat de rek van het drumvel er langzaam uit.
Wanneer je net je drumvellen door nieuwe hebt vervangen, wordt het niet aangeraden om gelijk het podium op te stappen. Als je net je drumvellen hebt vervangen, fluctueert de spanning van het drumvel behoorlijk. De toon van je drumvellen wisselt dan en dit komt de muziek vaak niet ten goede. Als je regelmatig je drumstel stemt, zullen ook je nieuwe drumvellen sneller op de juiste toonhoogte komen en blijven.
Bij het oranje drumstel waar alle lessen van Online Drumles worden opgenomen, worden de slagvellen om de zes maanden verwisseld. Maar hier wordt dan ook dagelijks op gespeeld!
Zo gaan je drumvellen langer mee! 6 tips!
Om nu elke 6 maanden of elke 4 jaar je drumvellen te vervangen, klinkt goedkoop. Maar dit prijskaartje kan al snel oplopen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen en zo lang mogelijk met je drumvellen te doen, zijn hier een aantal tips.
Tip 1: Maak de hoek van je trommels zo vlak mogelijk.
De setup van drumstellen is vaak niet optimaal voor je drumvellen. Met name de eerste twee toms worden vaak met een kleine hoek neergezet. Dit is echter voor je drumvellen niet bevorderlijk.
Wanneer je alle trommels zo vlak mogelijk neerzet, is het oppervlak waarop je slaat groter en wordt de druk beter verdeeld. Je slaat dan vaak niet enkel met je tip, maar ook met de nek, hals of schouder. Speel je enkel met de tip, dan is de oppervlakte waarop je speelt heel klein en kunnen er snel kleine deukjes in je slagvel ontstaan. Zonde! Want dit kun je dus voorkomen door een kleine aanpassing in je manier van spelen te maken.
Tip 2: Stem je drumstel regelmatig.
Wanneer je drumvellen gespannen staan op de juiste toonhoogte, gaan je drumvellen langer mee. Maar let er wel op dat je niet vaak van heel hoog naar heel laag stemt. Door de constante verandering tussen heel strak en heel los gespannen zijn, kunnen je drumvellen sneller uitrekken. Hierdoor gaan ze niet lang mee.
Als je ervan houdt om op heel lage tonen te spelen, zul je zien dat je drumvellen eerder aan vervanging toe zijn. Wanneer je je drumvellen namelijk erg los spant om een lage klank te krijgen, resoneert je slagvel niet goed. Ook hiermee heb je dan een grotere kans op kleine deukjes in je slagvel.
Tip 3: Kies de juiste drumvellen.
Het kiezen van de juiste drumvellen is, zoals eerder gezegd, een persoonlijke keuze. Maar als je wilt dat je drumvellen langer meegaan, is het verstandig om bij je keuze te kijken naar double-ply drumvellen. Waarom? Nou, door de dubbele laag zijn deze drumvellen een stuk steviger dan single-ply vellen. Het is een persoonlijke keuze of je het ook fijn vindt spelen, maar de levensduur van je drumvellen is wel langer bij double-ply vellen.
Tip 4: Onderhoud je drumstel.
Als je drumstel in een warme en vochtige kamer staat, zul je zien dat je je drumvellen eerder moet vervangen. Dit komt doordat je drumvellen door de warmte en vocht zullen opzwellen en kromtrekken. Dit is niet bevorderlijk voor je drumstel. Onderhoud je drumstel daarom goed. Je kunt je drumstel en drumvellen schoonmaken, maar als je drumstel in die warme, vochtige kamer blijft staan, heeft dit amper nut.
Voorkom het opzwellen en kromtrekken van je drumvellen door je drumstel op een andere locatie te zetten als niet drumt. Ook kun je je drumstel bedekken. Dit kan heel simpel met een kleed, maar er bestaan ook drumkoffers en drumtassen die alle trommels en de drumvellen goed beschermen.
Tip 5: De klopper van je bassdrum.
Bij de bassdrum sla jij niet zelf op het slagvel, maar doet een klopper dat voor jou. Deze klopper zit op een vaste plek en slaat ook op een vaste plek. Een gevoelige plek voor slijtage dus. Om de slijtage hier zoveel mogelijk te voorkomen zijn er aantal dingen die je kunt doen.
- Check het materiaal van je klopper.
Is het te hard of heeft het een scherp randje? Dan gaat je drumvel sneller kapot. Vervang of repareer in dat geval je klopper voordat de slijtage op je drumvel onherstelbaar is.
Bekijk ook eens de mogelijkheden in hardheid van de klopper. Er bestaan kloppers van hard, maar ook van zacht materiaal zoals wol of vilt. - Zorg er ook bij de bassdrum voor dat deze zo recht mogelijk staat.
Op die manier kan de klopper het beste de trillingen op het slagvel verspreiden en zo min mogelijk schade aanrichten. - Gebruik drumvel patches, ook wel falam slam genoemd.
Dit zijn een soort stickers speciaal ontworpen om je bassdrum te beschermen op de plek waar de bassdrum beater terecht komt. Er zijn veel verschillende soorten patches die ook ieder een ander geluid aan de bassdrum geven. Test dus goed uit welke jij het beste vindt klinken en resoneren, voordat je er eentje op je bassdrum plakt.
De falam slam patches zijn relatief duur, je betaald tussen de €10 en €15 voor een gemiddelde falam slam. Op de lange termijn ben je wel weer goedkoper uit, aangezien het je drumvel tot wel 4 keer langer mee laat gaan. Je vervangt je bassdrum drumvel dan ook eigenlijk pas als deze echt kapot is.
Een ander voordeel van patches op je bassdrum: het geeft een beter attack. Je hoort hierdoor de tik beter. Wil je meer een wollige, warme klank van je bass? Dan raden we het af om een patch op je bassdrum te plakken.
Tip 6: Weet met welke drumstokken je speelt.
Net als dat er veel persoonlijke keuzes onder de drumvellen zijn, is dat ook zo met drumstokken. Voor beginners raden wij de 5A drumstokken aan. Deze zijn gemiddeld qua grootte en zwaarte. Maar je kunt ook kleinere, grotere, lichtere en zwaardere drumstokken vinden. Speel vooral met de drumstok die bij jouw genre past.
Maar als je zo lang mogelijk met je drumvellen wilt doen, zorg dan dat je drumstokken een niet te kleine ronde tip hebben. Met een kleine, ronde tip, is de impact zone op je slagvel erg klein. Je geeft dan heel veel kracht door met je drumstok op een heel kleine plek. Hier kunnen heel makkelijk zichtbare deukjes door ontstaan. Zeker als je trommel niet recht staat en erg laag gestemd is. Zonde!
Zorg daarom voor iets bredere tips die een grotere impact zone op je slagvel hebben. Dan is de slijtage het kleinst. Wil je toch met drumstokken met een kleine, ronde tip spelen? Dat kan. Wissel het dan alleen wel af met andere drumstokken. Zo rek je de levensduur van je drumvellen toch nog iets verder uit.
Geen zin in gedoe met drumvellen? Bij Online Drumles kun je een elektrisch drumstel huren of kopen in combinatie met onbeperkt drumlessen. Geen last van drumvellen!
Drumvellen op een elektrisch drumstel
Op een akoestisch drumstel spelen de drumvellen een grote rol. Voor elektronische drumstellen zijn ze echter vervangen door elektrische drumvellen gemaakt van rubber of siliconen. Dit heeft een aantal voordelen. Zo hoef je je elektronische drumstel nooit te stemmen. Dat doet de drummodule al voor je.
Daarnaast is het vervangen van je drumvellen ook niet nodig. Wat betreft drumvellen, is het dus goedkoper om een elektrisch drumstel in huis te halen. Er kan best slijtage plaatsvinden, maar dan moet je wel heel erg je best hebben gedaan. Als je echt wilt besparen op je drumvellen, is een elektronisch drumstel ideaal!
Online Drumles
De drumvellen van een drumstel zijn dus niet zo’n makkelijk product als het op het eerste gezicht misschien lijkt. Heb je geen zin om rekening te houden met de bovenstaande tips of om je drumvellen te vervangen? Kijk dan eens naar een elektronisch drumstel. Bij Online Drumles bieden we naast drumlessen ook drumstelabonnementen aan. Hierbij huur je het drumstel én krijg je toegang tot alle lessen. Mocht je al voor alle 100% voor een elektrisch drumstel willen gaan, dan kun je bij ons ook een drumstel kopen i.c.m. een jaarabonnement Online Drumles.
Heb je nog meer vragen over drumvellen of iets anders? Vul dan hieronder het formulier in.
Probeer het uit in jouw proefperiode.
Nu kan iedereen leren drummen!