Oefenpad: De beste vriend van elke drummer

Een onmisbaar drumgereedschap!
oefenpad drumpad
4.8
(4)

Ben jij net zo gek van drummen als wij? Dan wil je het liefst de hele dag wel drummen. Helaas kan dat met een instrument dat zo veel geluid maakt niet altijd. Een elektronisch drumstel is een stuk stiller, maar die heb je ook lang niet altijd bij je. Toch zijn er genoeg momenten op een dag dat je even lekker wilt trommelen, oefenen of je rudiments (geen paniek: uitleg volgt!) bijhouden. Graag stellen wij je voor aan je nieuwe beste vriend: de oefenpad of drumpad. In dit artikel lees je alles over dit onmisbaar stuk drumgereedschap.

Wat is een oefenpad?

Even vooraf, in de volksmond worden de termen oefenpad en drumpad door elkaar heen gebruikt. Omdat de term drumpad ook de naam is voor de trommels en bekkens van een elektronisch drumstel, hebben we het hier vanaf nu over de oefenpad. Maar lees gerust drumpad als jij daar blijer van wordt natuurlijk!

Een oefenpad is een hulpmiddel voor drummers. Je oefent er bepaalde roffels en rudimenten op. Zo werk je aan je snelheid, coördinatie en uithoudingsvermogen. Je hebt namelijk lang niet altijd een drumstel binnen handbereik of buren die blij worden van een nachtelijke oefensessie op je drumstel. Zo’n oefenpad hou je op schoot, leg je voor je op tafel of bevestig je op een statief, net als een snaredrum. Het enige wat je verder nodigt hebt zijn je drumstokken. In een ander artikel hebben we trouwens alles wat je weten wil over drumstokken op een rij gezet.

Check het speeloppervlak

Oefenpads komen in vele soorten en maten en met evenzoveel verschillende prijskaartjes. Het eerste waar je op kunt letten is het materiaal van het speeloppervlak. Het materiaal bepaalt in hoge mate hoe je de oefenpad bespeelt. Rubberen oppervlakten hebben een snelle rebound, oftewel terugslag. Kies dit materiaal als je aan je controle en nauwkeurigheid wilt werken. Voor een nog snellere terugslag kies je een harder materiaal, zoals carbon. Dat is vooral geschikt voor drummen in een drumband of fanfare. Met een zachter oppervlak is de terugslag geringer. Je moet hierdoor zelf meer moeite doen om de drumstokken in beweging te zetten. Je traint uithoudingsvermogen en snelheid dus het beste met een zachter materiaal, zoals siliconen. Tot slot zijn er oefenpads met een gaasvel. Die benaderen het gevoel van een echt drumstel het beste. Ideaal als je een stille warming-up wilt doen voor een optreden. Kun je nou niet kiezen? Kijk dan eens naar oefenpads met twee verschillende soorten oppervlakten. Het ene hardere oppervlakte gebruik je om je controle mee te trainen, met de zachtere kant werk je aan je uithoudingsvermogen en snelheid.

Past ‘ie?

Het tweede element waar je op moet letten als je een oefenpad wilt kopen, is het formaat. Je hebt minuscule pads, die je met behulp van een riempje aan je bovenbeen bevestigd. Fijn als je wilt werken aan je precisie, maar het kan tot pijnlijke situaties lijden als je mist slaat natuurlijk! De belangrijkste vraag die je jezelf vooraf moet stellen is waar en wanneer je de oefenpad het meest gebruikt. Als dat thuis is, dan is een groot formaat (10 tot 14 inch) prima. Voordeel daarvan is dat je die op een statief kunt monteren. Je oefent dan op dezelfde speelhoogte als waarop je snaredrum normaliter staat. Je kunt tegenwoordig ook oefenpads voor je basdrum krijgen en er zijn allerlei producten om je andere trommels en bekkens te dempen. Zo bouw je een compleet stil oefenpad-drumstel op. Hier lees je trouwens andere tips om stiller te drummen. Verwacht je de oefenpad voornamelijk onderweg, op reis, bij je vriend(in) of op je werk te gebruiken? Kijk dan naar een compacter model. Een oefenpad van 6 tot 8 inch krijg je samen met een paar drumsticks in elke rugzak, laptoptas of rolkoffer prima mee.

Rudiments

Oefenpad cadeaus voor drummers

Veel drummers, van beginner tot doorgewinterde professional, gebruiken oefenpads vooral om te oefenen met de zogenaamde rudiments. Je kunt die rudiments zien als de bouwstenen voor het drummen: korte, repeterende patronen met afwisselende slagen tussen je rechter- en je linkerhand. Ze vinden hun oorsprong in de militaire muziekkorpsen en sommige zijn al eeuwen oud. De meest eenvoudige is bijvoorbeeld de ‘single stroke roll’ die bestaat uit om-en-om gespeelde noten met steeds een zelfde rust ertussen. In rudiment-taal schrijf je dat als: R L R L R L R L. Je hebt ook een ‘double stroke roll’ dan sla je om en om twee noten met dezelfde hand: RR LL RR LL RR LL RR LL. En je hebt heel complexe rudimenten, zoals de triple ratamacue, waarin je triolen met drags en accenten op verschillende noten speelt. Er zijn internationaal veertig basis-rudimenten vastgelegd. We hebben ze alle veertig hier alvast voor je verzameld. Beheers je deze alle veertig, dan ben je een eind op weg om een fantastische drummer te worden! Je kunt dat trouwens ook prima worden zonder ooit een rudiment geleerd te hebben…maar rudiments kunnen je wel degelijk helpen. In de online serie Rudiminute legt onze Léon je daarom de belangrijkste rudiments in één minuut uit!

Maak oefenen leuk

Een oefenpad is eigenlijk onmisbaar om te leren drummen en om je drumvaardigheden te onderhouden. Nu kan oefenen al snel saai worden als je alleen maar roffeltjes en rudiments oefent. Daarom draait bij de methode van Online Drumles alles om muziek. Aan de hand van de beste nummers uit ruim zestig jaar populaire muziek leren wij jou drummen. We hebben al ruim 4.000 leerlingen mogen begroeten in onze online drumschool. Inmiddels weten we dus goed wat wel en niet werkt. We garanderen je daarom dat we ook jou kunnen leren drummen. Kom je twee weken gratis kennismaken? Binnen no time ga jij nergens meer heen zonder oefenpad in je tas, wedden?

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 4.8 / 5. Aantal beoordelingen 4

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle