Wat is nou eigenlijk Beats-Per-Minute (BPM)?

Geplaatst op 18 april 2020 door Jasper Remmerswaal

Wat is nou eigenlijk Beats-Per-Minute (BPM)?

Dit Online Drumles artikel gaat in op Beats-Per-Minute, of kortweg: BPM. Wat is BPM, waarom is het belangrijk en hoe werk je er mee?

 

Wat is Beats-Per-Minute (BPM)?

BPM vertaalt ruwweg naar ‘slagen per minuut’. Hiermee wordt het tempo van de muziek aangegeven. Een liedje wordt bijvoorbeeld gespeeld op 74 BPM. Maar wat betekent dat eigenlijk? 

BPM is dus een getal welke het aantal slagen per minuut aangeeft. Een slag is in dit geval één kwartnoot. 40 BPM betekent bijvoorbeeld 40 slagen per minuut. Okee.. En nu?

Wanneer je hardop “1-2-3-4” telt, ben je de kwartnoten aan het tellen. Bij het tellen van “1-2-3-4” heb je één maat geteld en dus 4 ‘beats’.

 

Dit klinkt wellicht wat abstract (en dat is het ook!), zelfs voor drummers. Een voorbeeld wat wij vaak gebruiken is de klok:

Één minuut heeft 60 seconden. Elk keer dat de wijzer een tik maakt, heb je één ‘beat’. Er zitten 60 seconden in een minuut, dus we hebben nu 60 Beats-Per-Minute. 

 

Dit betekent automatisch dat wanneer je bijvoorbeeld 120 BPM speelt, het tempo dus twee maal zo hoog ligt. Per seconde gaan er nu 2 beats ‘voorbij’. En 119 BPM is dus nét, nét, nét iets trager.

 

Waarom is Beats-Per-Minute (BPM) zo belangrijk voor een drummer?

De taak van de drummer is om de rest van de band te begeleiden in het tempo (zie ook ons artikel over de taak van de drummer). En doordat BPM het tempo vaststelt, geeft het je een vaste waarde om jouw drummen mee te vergelijken. Denk maar eens na: hoe weet je eigenlijk of je strak drumt? Hoor je dat zelf? Horen anderen dat? Of kan je dat misschien ook wel gewoon meten? BPM biedt hier uitkomst.

BPM zorgt er voor dat jij als drummer kan meten of jij wel/niet goed het tempo vast kan houden. Dus hoe gebruik je BPM om een betere drummer te worden?

 

Hoe gebruik ik Beats-Per-Minute (BPM) om een betere drummer te worden?

Wanneer je beschikt over een metronoom, kan je hierop het BPM instellen (weet je niet wat een metronoom is, kijk dan hier). Als je nu de metronoom aanzet terwijl je speelt, hoor je vanzelf of je het tempo strak aanhoudt. De metronoom is namelijk meedogenloos. Speel je naast de beat, dan zul je heel snel irritante fladderende beats door je speel heen horen.

Mijn persoonlijke oefentip: start een nieuwe oefening altijd op een laag tempo. Bij Online Drumles starten we vaak op 60 BPM. Mijn eigen vuistregel is dat wanneer ik een oefening 20x achter elkaar strak kan spelen op een bepaald BPM, ik het BPM ‘mag’ verhogen. Afhankelijk van de oefeningen doe ik dit meestal in stapjes van 3 of 5. Ga je uit het tempo, dan is het terug naar een lager BPM.

Het nuttige hieraan is dat je voor jezelf heel goed kan bijhouden of je stappen vooruit maakt. Ik oefen een bepaalde fill op 60 BPM, maak een kleine notitie voor mijzelf, en wanneer ik later terugkom om weer te oefenen pak ik het weer op. Je brengt op deze manier heel mooi je progressie in kaart.

Meer oefentips vind je in de Drum Q&A van Online Drumles! En heb je verder nog vragen, mail dan gerust naar info@onlinedrumles.nl

Succes met oefenen!

 


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!