5 redenen waarom drummen gezond is

drummer man snare drum
5
(6)

5 redenen waarom drummen gezond is

Dingen die je ‘moet’ doen om gezond te blijven, maar die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt? Dat uurtje naar de sportschool, dat ene drankje dat je toch maar laat staan, die gezonde maaltijd, die meditatiecursus die maar niet wilt lukken, en ga zo maar door. Herkenbaar? Dan is er goed nieuws! Als je drummen wél leuk vindt tenminste. Want drummen is gezond! In dit artikel geven we 5 redenen waarom drummen gezond is.

1. Drummen is goed voor je brein

 Drummen is een goede work-out voor je hersenen. Onderzoekers concluderen dat het spelen van een muziekinstrument min of meer ieder gebied in de hersenen activeert. Met drummen kun je naast het onderhouden van een gezond brein, de prestatie van het brein ook verbeteren.

Het onderhouden van het brein, of het tegengaan van achteruitgang door ouderdom kan door middel van de stimulatie van neuroplasticiteit. Neuroplasticiteit is het vermogen van de hersenen om nieuwe verbindingen te leggen tussen hersencellen. Het brein verandert hiermee bij iedere ervaring een beetje en is hierdoor continu in ontwikkeling. Naarmate we ouder worden neemt de plasticiteit van ons brein af.

Gelukkig kan neuroplasticiteit getraind worden door zowel fysiek als cognitief actief te blijven en nieuwe dingen te leren. Leren drummen dus! Omdat je door te leren drummen de neuroplasticiteit kunt trainen kan je je brein met drummen beschermen tegen de met ouder worden geassocieerde cognitieve achteruitgang zoals vergeetachtigheid of zelfs Alzheimer[1]. Lees in dit artikel meer over de relatie tussen het spelen van een instrument en vermindering van dementieklachten.

2) Met drummen kun je emoties uiten

Het uiten van gevoelens en emoties is een manier om spanning kwijt te raken. Het is niet voor iedereen even makkelijk emoties te uiten. Vaak kroppen we emotie daarom op. Maar muziek maken wordt niet voor niets een uitlaatklep genoemd. Laat je lekker gaan op je drumstel en laat de emotie en spanning eruit! Of deze nou negatief of positief is. Je kunnen uiten lucht op.

3) Drummen is goed voor je mentale gezondheid

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen muziek maken en geestelijke gezondheid. Onderzoek van Barry Bitman laat zien dat drummen zorgt voor ontspanning, wat de bloeddruk verlaagt en stress vermindert. Daarnaast kan het maken van muziek klachten van depressie en  angst verlagen.

Een nieuwere kijk op het inzetten van drummen voor een sterke mentale gezondheid is de rol van meditatie. Bij meditatie focus je je aandacht op één ding – meestal je ademhaling -terwijl je je focust op het moment. Door deze focus belandt je in een meditatieve staat van ontspanning waarbij je gedachten even tot stilstand komen. Naast meditatie kun je deze meditatieve staat ook bereiken met drummen. Drummen als vorm van meditatie, klinkt goed?

4) Drummen verbetert coördinatie

Het centrale aspect van drummen is het onafhankelijk bewegen van verschillende ledematen, coördinatie genaamd. Coördinatie train je eerst bewust; door bij elke beweging die je maakt actief na te denken over wat je met welke arm of been doet. Hierbij heb je beide hersenhelften nodig. Hoe vaker je bepaalde oefeningen doet, hoe beter je coördinatie wordt en hoe minder je hoeft na te denken. Het verbeteren van coördinatie achter het drumstel verbetert ook motoriek in andere onderdelen van het leven zoals de mate van kunnen multitasken en het verbeteren van sportprestaties.

5) Van drummen word je fit!

Drummen vereist continue beweging van het onder- en bovenlichaam. Hoe hoger de drumintensiteit, hoe meer calorieën je verbrandt. Volgens onderzoek van Marcus Smith van Chichester University kan een uur intensief drummen 400 tot 600 calorieën verbranden! Dan wordt dat rondje hardlopen ineens nog minder aantrekkelijk, toch? ;) Naast het verbranden van calorieën werk je tijdens het drummen ook nog eens aan je buikspieren. Wanneer je een goede houding aanneemt, en je buikspieren goed aanspant, werk je zonder dat je het doorhebt ook nog aan dat wasbordje dat iedere zomer weer tevoorschijn moet komen!

drummen is gezond 5 redenen waarom drummen gezond is

Enthousiast om te leren drummen?

Ben je enthousiast geworden om met plezier aan je gezondheid te werken én te leren drummen? Bij Online Drumles kun je onbeperkt drumles volgen vanuit huis, vanaf €239,99 per maand bij een jaarabonnement (dat zijn 4 gratis maanden!). Je kunt Online Drumles altijd 14 dagen gratis uitproberen om te kijken of je het wat vindt!

Nog geen drumstel in huis? Je kunt bij ons ook een drumstel huren. Je krijgt dan onbeperkt drumles én een drumstel. Vind je het toch niks? Dan kun je het drumstel gewoon weer terugsturen.

Vragen? Neem contact met ons op via info@onlinedrumles.nl

[1] M.A. Balbag, N.L. Pedersen, M. Gatz (2014) Playing a Musical Instrument as a protective factor against dementia and cognitive impairment: A population-based twin study. International Journal of Alzheimer’s Disease.

Wat vond je van de inhoud op deze pagina?

Klik op een ster om jouw mening te geven!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen 6

Er zijn nog geen beoordelingen. Word de eerste die deze pagina beoordeeld!

Aangezien je deze pagina nuttig vindt...

Volg ons op social media!

Wat jammer dat deze pagina niet nuttig is voor jou!

Help ons dit te verbeteren!

Hoe kunnen we de inhoud verbeteren?


Probeer het uit in jouw proefperiode.

Nu kan iedereen leren drummen!

Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle Background circle