De muziekschool en het drumstel

Geplaatst op 28 februari 2020 door Jasper Remmerswaal

Als we de cijfers van de grote merken mogen geloven, is ongeveer 8% van de Nederlanders muzikant. Binnen die 8% is drums ondervertegenwoordigd (aan gitaristen geen gebrek!). Vaak gehoorde argumenten zijn: te moeilijk, te groot, te luid. In dit artikel gaan we in op waarom het drumstel tegenwoordig ten onrechte in het verdomhoekje staat. Dit artikel is geschreven voor de personen die op zoek zijn naar een (online) muziekschool maar nog niet helemaal zeker weten welk instrument ze op willen pakken. Wij pleiten voor het drumstel.

In dit artikel gaan we in op:

 • Waarom les bij een online muziekschool een goed idee is!
 • Waarom de gemiddelde muziekschool ten onrechte het drumstel afschrijft. We vertellen:
  • Waarom leren drummen heus niet zo lastig is;
  • Waarom je tegenwoordig maar anderhalve vierkante meter ruimte hoeft te hebben voor je drumstel, en;
  • Waarom een drumstel tegenwoordig niet altijd herrie hoeft te maken

Wat zijn de voordelen van een online muziekschool:

Mocht je nog twijfelen tussen een fysieke muziekschool of een online muziekschool, lees dan nog even snel deze paragraaf. De voordelen van een online muziekschool, in vogelvlucht:

 • Les wanneer het jóú uitkomt.
 • Onbeperkt muziekles; kijk je oefeningen gewoon rustig terug.
 • Privacy; niemand kijkt met je mee!
 • Last, ánd definitely least: een online muziekschool is goedkoper dan een fysieke muziekschool. Wij raden echter altijd een combinatie aan!

Wil je meer lezen over de voordelen van online muziekles, kijk dan eens hier

Zo, nu we geconcludeerd hebben dat online een muziekinstrument leren spelen in ieder geval een goed idee is, gaan we eens haarfijn uiteenzetten waarom je nu voor het drumstel moet kiezen en niet voor een ander instrument!

De muziekschool had het nooit zo op het drumstel

De gemiddelde muziekschool in Nederland was (en is) nooit zo’n fan van het drumstel. Super leuk als nieuwe mensen een instrument willen leren spelen, totdat men zegt dat ze willen leren drummen. Voordat je het doorhebt, sta je met een triangel in je handen. Jammer!

De veelgehoorde argumenten:

 1. Een drumstel maakt veel herrie. Dat is niet handig.
 2. Een drumstel neemt veel ruimte in. Dat is niet handig.
 3. Leren drummen is erg lastig. Dat is (vooral voor de leraar die niet kon drummen!) niet handig.

En okee.. Als we heel eerlijk zijn: daar zat vroeger best een kern van waarheid in. Maar nu komt het goede nieuws!

 1. Drummen hoeft geen herrie te maken. Top.
 2. Een drumstel hoeft niet veel ruimte in te nemen. Top.
 3. Leren drummen is niet lastig. Iedereen kan leren drummen. Top.

Met de komst van het elektronische drumstel, is leren drummen toegankelijk geworden voor een grote groep mensen. Met jouw kleine elektronische drumkitje heeft niemand last van je. In één klap was het geluidsprobleem opgelost (“Drummen maakt herrie!”) en meteen het ruimteprobleem (“Een drumstel neemt veel ruimte in!”). Het instapmodel van Yamaha is zéér stil en neemt nog geen anderhalve vierkante meter in beslag (dat lees je goed ja!) en je hebt al drumles mét drumstel v.a. €49,99 per maand. Leren drummen is dus – wat de gemiddelde muziekschool ook zegt – níét duur, het drumstel maakt niet veel herrie en een drumstel neemt minder ruimte in dan de gemiddelde piano! Kijk, dat is argumentatie om mee naar huis te nemen. Voor je het weet mag je van je vrouw/man/zoon/vader/moeder dan toch eindelijk op dat drumstel in de woonkamer neerzetten. Okee, goed. De zolder.

Dan blijft het laatste tegenargument over: leren drummen is lastig. 

“Nee, maar ik heb écht geen ritmegevoel”

Deze horen we vaak. “Néé, ik kan het écht niet”. Ook hier hebben we goed nieuws. Iedereen kan leren drummen. Bij Online Drumles hebben we er zelfs onze slogan van gemaakt. Waar Online Drumles zich onderscheid van andere (online) muziekscholen, is dat wij onze methodes testen in ons drumlaboratorium (kijk maar eens hier en scroll een stukje naar beneden!). Voordat een drumles online komt, wordt deze in grote groepen getest. Zo weten we dat elke les goed te volgen is, voor elk niveau. Jip en Janneke uitleggen, dat is waar wij goed in zijn. En als een les niet goed genoeg is? Dan komt deze dus niet op de website. Hiermee garanderen wij dat nieuwe leden stap voor stap leren drummen. We nemen je compleet bij de hand in jouw leerproces. Heb je nog twijfels? Kijk eens bij onze reviews of probeer Online Drumles vrijblijvend 14 dagen gratis uit. Wij laten onze abonnees of ons product graag voor zich spreken.

Heb je verder nog vragen of wil je hulp bij het uitzoeken van een drumstel / muziekschool / drumles? Stuur gerust een mailtje naar info@onlinedrumles.nl 


Probeer het de eerste 14 dagen gratis.

Nu kan iedereen leren drummen!